Çizgisel Hız nedir? Neye bağlıdır? Çizgizel hız nere göre değişir ve nasıl hesaplanır?

Güncelleme Tarihi:

Çizgisel Hız nedir Neye bağlıdır Çizgizel hız nere göre değişir ve nasıl hesaplanır
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2022 21:13

Çizgisel hız tüm gezegenler için ortak şekilde ele alınan matematiksel bir hesaplamadır. Aynı zamanda matematik ve fizik ile birlikte birçok farklı alan üzerinden önemli bir yer taşır. Peki, Çizgisel Hız nedir? Neye bağlıdır? Çizgisel hız neye göre değişir ve nasıl hesaplanır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

 

Dünya üzerindeki herhangi bir noktadan çizgisel hız hesaplaması gerçekleşir. Bu durum belli başlı bazı koşullara bağlıdır ve bu koşullara göre hesaplaması yapılır. Özellikle bilimsel çalışmalar ile beraber eğitimde Matematik ve Fizik üzerinden çok fazla kullanılır. Aynı zamanda yaşamın da yine vazgeçilmez unsurları içerisinde bulunur. 

 Çizgisel Hız Nedir? 

 En önemli ve temel fizik kanunlarından biri olarak çizgisel hız gelir. Dairesel hareket gerçekleştiren yeryüzü üzerindeki herhangi bir noktadan, birim zamanda eksen üzerinde yer değiştirmesi çizgisel hız olarak bilinir. Özellikle dünyanın küresel yapısı nedeniyle çizgisel hız Ekvatordan daha yüksektir. Aynı şekilde kutuplarda ise basık olması ile beraber daha düşük olduğunu ifade etmek gerekir. Bu durum aynı zamanda diğer gezegenler için de yine geçerlidir. Hatta güneş sistemini kaynak olarak ele alarak, diğer gezegenlerin de her birinin çizgisel hızını bulunduğu alana göre farklılık yarattığını ifade etmek mümkün. Çünkü güneşin çekim alanı ile beraber gezegenlerin bulunduğu konum çizgisel hızı etkilemektedir. 

Haberin Devamı

 Çizgisel Hız Neye Bağlıdır? 

 Çizgisel hız belli başlı bazı unsurlara bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu konuda özellikle mesafe en önemli unsurdur. Çünkü mesafe küre çerçevesinde ne kadar fazla ise çizgisel hız o kadar artış gösterir. Bunun tam tersi olarak küre ne kadar az ise o zaman çizgisel hız da bir o kadar azalır. Yani bu doğrultuda kutuplara gidildikçe çizgisel hız düşerken, ekvatora doğru gidildikçe de çizgisel hız önemli oranda artış gösterir. Aynı zamanda bu durum yerkürenin çapı ve dönüş hızına bağlı olarak da farklılık yaratır. Yani genel çerçevede ele alınacak olursa çizgisel hız şunlara bağlıdır;

  - Mesafe

 - Yerküre çapı

 - Yerküre dönüş hızı

 - Yerçekimi 

 Yukarıda verilen kriterler doğrultusunda çizgisel hız farklılık yaratır ve bu hız belli başlı hesaplama ile beraber ele alınır. Özellikle birçok matematiksel işlem ile beraber bilimsel alanda uzay çalışmaları için çizgisel hız hesaplaması önemli bir yer taşımaktadır. 

Haberin Devamı

 Çizgisel Hız Neye Göre Değişir? 

 Çizgisel hız belli başlı bazı unsurlar ele alınmak suretiyle değişkenlik gösterir. Yani bazı kriterler doğrultusunda çizgisel hız azalır ya da daha yüksek olarak öne çıkar. Bu bağlamda mesafenin en önemli unsur olduğunu söylemek mümkündür. Bu yüzden Dünya'nın Ekvator bölümünde çizgisel hız en yüksek noktadır. Aynı şekilde dünyanın kutupları çizgisel hızın en az olduğu kısımdır. Bununla beraber yerküre çapı ve gezegenlerin dönüş hızı da yine çizgisel hızı değiştirir. Aynı durum güneş sistemi üzerinden bakıldığı zaman, gezegenlerin Güneş'e göre bulunduğu konum kapsamında da ele alınır. Buna bağlı olarak Güneş'e uzak gezegenler daha yüksek çizgisel hıza sahiptir. 

Haberin Devamı

 Çizgisel Hız Nasıl Hesaplanır? 

 Belli başlı bazı unsurlar ele almak suretiyle çizgisel hız hesaplaması gerçekleşir. Tabii bu konuda matematiksel formüller içerisinde birtakım kriterler söz konusudur. Bunlar içerisinde sabit Pi sayısı yer alır. Bununla beraber ayrıca yerküreyi dairesel bir unsur olarak ele alındığında yarıçap süreç içerisinde bulunur. Tam bir tur söz konusu olduğu zaman ise süre de hesaplama içerisinde gelir. 

 Çizgisel hız = 2πr / T 

 Bu şekilde yukarıda verilen matematiksel hesaplama ile beraber hem matematik hem de fizik üzerinden çizgisel hareket sonucu elde edilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!