Çekvalf nedir? Ne işe yarar ve nasıl çalışır? Çekvalf nereye ve nasıl takılır?

Güncelleme Tarihi:

Çekvalf nedir Ne işe yarar ve nasıl çalışır Çekvalf nereye ve nasıl takılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2022 20:17

Çekvalf; akışkanların aynı yöne akımını sağlayan vanadır. Sıvı, gaz ya da farklı akışkanların aynı yöne akmasını sağlamaktadır. Endüstriyel alanlarda kullanılan çekvalf, bünyesinde bulunan klapalarla hava kazanları aracılığıyla akımın farklı yöne akışını da sağlayabilmektedir. Merak konusu olan çekvalf nedir? Ne işe yarar ve nasıl çalışır? Çekvalf nereye ve nasıl takılır? İşte merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Çekvalf, endüstriyel alanlarda yoğun olarak kullanılan vanadır. En kısa tanımı vana olan çekvalf sözcüğü İngilizceden gelmiştir. İngilizce Check Valfe sözcüğü, Türkçe’ ye Çekvaklf olarak çevrilmiştir. Sözlük anlamı emniyet valfi olarak ifade edilmektedir.

Çekvalf Nedir?

Çekvalf, maddenin aynı yöne akışını sağlayan emniyet vanasıdır. Akışkanların tek yönlü geçişine izin veren mekaniksel bir kontrol ekipmanıdır. Kullanım amacına göre yüksek işlevli ürünler olan çekvalf, tek yön vana olarak da adlandırılmaktadır. Binalarda ve sitelerde ana logara bağlanan çekvalf, endüstri alanlarında farklı alanlarda kullanılabilmektedir. Ana logara bağlanan çekvalf, dairelere lağım faresi girmesini engellemektedir. Buhar kazanlarında ise motor arızası durumunda ters orantılı çalışabilmektedir.

Haberin Devamı

Ne İşe Yarar ve Nasıl Çalışır?

Çekvalf, sıvı, gaz ya da başka akışkanların aynı yöne akmasını sağlamaktadır. Tek yönlü gidişi destekleyen devre elemanı çekvalf’in üst kısmında kapakla menteşe bulunmaktadır. Alt kısmında güvenlik unsuru sızdırmazlık contası bulunmaktadır. Kullanım alanına göre farklı türleri bulunan çekvalf çeşitleri;

Dual tipi çekvalf, Karbon çelik çekvalf, Döküm flanşlı çekvalflerdir. Çekvalf genel olarak tek yönlü çalışır. Fakat kullanım alanı ve amacına göre farklı görevler de üstlenmektedir. Mesela, buhar kazanlarında motor arızası durumunda biriken suyu ters yönlü çalışarak atabilmektedir. İleri üretim teknoloji ürünleri olan çekvalfler maksimum güvenlik elemanlarıdır.

 Çekvalf Nereye ve Nasıl Takılır?

Çekvalf, yaşam alanlarında ana logarlara takılmaktadır. Çok katlı yapılar ve siteler için planlanan özel alanlara da takılabilmektedir. Zorunlu hallerde üretim teknolojisi uygun klozetlere de çekvalf takılabilmektedir. Uygun yere monte edilen çekvalf, dairelere lağım faresi girmesini engellemektedir. Çekvalfler genellikle pastik borulara takılmaktadır. Beton kanalizasyonlara da takılabilir. Fakat uzaman ekip ve ekipman gerekmektedir. Çekvalf kullanılan yerler;

Akvaryumlar, bilinen en küçük çekvalf akvaryumda kullanılandır.

Haberin Devamı

Kimya sanayi, sıvı ya da gaz maddelerin tek yönlü akımı çekvalfle sağlanır.

Aspiratörler olarak bilinmektedir. Endüstriyel mutfaklarda ve evlerde kullanılan aspiratörlerde de çekvalf sistemi bulunmaktadır. Kirli havayı dışarı atma işlevi görmektedir.

Çekvalf Çalışma Sistemi

Teknoloji ürünleri arasında çekvalfler, yüksek güvenlik unsurlarıdır. Kullanım amacı ve alanına uygun türde çekvalf seçilerek maksimum verim alınmaktadır. Sağlık ve güvenlik elemanı olarak kullanılan çekvalf, zorunlu hallerde dairelerde bulunan klozetlerin alt kısmına da monte edilebilmektedir.

Çekvalf, kullanıldığı alan ya da makineye göre farklılık göstermektedir. Mesela, buhar kazanlarında güvenlik unsuru olarak kullanılmaktadır. Kazan motorunun bozulması halinde içindeki suyu geri akıtarak motoru korumaktadır. Yaylı sistem çekvalfleri ters yönlü basınçla çalışmaktadır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!