Cebiri kim buldu ve icat etti? Cebi ne zaman bulundu

Güncelleme Tarihi:

Cebiri kim buldu ve icat etti Cebi ne zaman bulundu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2020 17:46

Cebir ifadesi, parçalanmış veya birleşmesi gereken parçalar anlamını taşımaktadır. Sayı teorisi, geometri ve analizin de içerisinde olduğu cebir kavramı, aslında farkında olmasak bile ilkokul matematik bilgilerinin içerisinde bile yer almaktadır. Cebirin bulunması ile birlikte çağ atlamış olan Matematik, günden güne değişerek günümüzdeki haline ulaşmayı başarmıştır. Ancak insanoğlunun matematik konusundaki araştırmaları hala devam etmekte ve farklı bilgiler gün yüzüne çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Matematik aleminin belki de en önemli gelişmesi olan cebirin bulunuşu aslında çok eski zamanlara dayanmaktadır. Harizmi'nin cebirin babası olduğu kabul edilmektedir.

 Cebiri Kim Buldu?

 Tarihte bilinen cebir ile ilgili en eski bilgiler Harizmi tarafından yazılmış bir matematik kitabında bulunmuştur. Sayı algoritmalarını ve denklemlerini çok kolaylaştıran ve insanların daha kolay işlemler yapabilmesini sağlayan bu kavram, bulunuşu ile de birçok insanın hayatını kolaylaştırmıştır.

 İsmi El-Cebru vel-Mukabele olan bu kitap, latince anlamı ile 'bütünleme' demektir. Çok yüksek bir zekaya sahip olduğu bilinen Harizmi, cebiri matematiğin en önemli detayı olarak birçok yazısında dillendirmiş, matematiğin gelişimini yalnızca cebirin gelişmine bağlamıştır.

Haberin Devamı

 Çok büyük bir bilim adamı olan Harizmi, matematik adına birçok farklı eser sunmuş, günümüz matematiğinin temellerini çok önceden oluşturmuştur.

 Cebir Ne Zaman Bulundu?

 İnsanların matematiğe olan ilgisi MÖ 2000 yılına kadar dayanmaktadır. MS 825 yılında Harizmi'nin yazdığı bir kitapta ilk kez rastlanan cebir ifadesi, 825 yılından itibaren matematik hayatımızda en çok karşımıza çıkan bütünleme durumudur.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!