Canan Dağdeviren neyi buldu ya da icat etti? Canan Dağdeviren buluşları ve bilime katkıları

Güncelleme Tarihi:

Canan Dağdeviren neyi buldu ya da icat etti Canan Dağdeviren buluşları ve bilime katkıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2022 15:28

Başarıları ve buluşları ile adından tüm dünyanın bahsettiği bilim adamlarından biri de Canan Dağdeviren olarak ifade edilmektedir. Giyilebilir kalp pilinin mucidi olan Canan Dağdeviren yaptığı buluşlarla insanlığa önemli hizmetleri sunmaktadır. Bir fizik mühendisi olan Canan Dağdeviren 30 yaş altı bilim adamları listesine adını yazdırmayı başarmıştır. Peki, Canan Dağdeviren neyi buldu ya da icat etti? Canan Dağdeviren buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Canan Dağdeviren yaptığı başarılı buluşları sayesinde insanlığa önemli katkıları olmuş

 Canan Dağdeviren Neyi Buldu ya da İcat Etti?

 Bir fizikçi olan Canan Dağdeviren Harvard Üniversitesi'ne "Genç Akademi Üyesi" olarak kabul edilen ilk Türk olmaktadır. Canan Dağdeviren'in en önemli buluşlarından biri de cilt kanserinin teşhis edilmesini kolaylaştıracak bir cihaz geliştirmesi olarak ifade edilmektedir.

 Medikal teknoloji alanında çalışmalar yapan Canan Dağdeviren geliştirmiş olduğu bu alet sayesinde 10 saniyeden daha kısa bir süre içinde hastalık haritasını çıkarmak mümkün olmaktadır. Bu harita da cilt kanseri gibi pek çok kanserin teşhis edilmesini kolaylaştırmaktadır. Canan Dağdeviren'in yapmış olduğu bu buluş, dövme gibi insan tenine yapıştırılarak sensörleri sayesinde deri üzerinde yer alan deformasyonu tespit ederek gerekli verileri bilgisayara aktarmaktadır.

Haberin Devamı

 Canan Dağdeviren Buluşları ve Bilime Katkıları

 Canan Dağdeviren'in buluşlarından biri de kalp pili olmaktadır. Bu kalp pili kalbe, akciğere ve diyaframa yapıştırılarak işlevini gerçekleştirmektedir. Bu kalp pilleri eski piller gibi kısıtlı bir ömre sahip olmayıp pil kendisi için gerekli olan enerjiyi yine kendisi üretmektedir. Canan Dağdeviren'in bu icadı kalıcı olarak pillerin insan vücudunda kalmasını sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştır.

 Fizik mühendisi olan Canan Dağdeviren'in bir diğer önemli icadı ise Parkinson hastalarının hayatını kolaylaştırmak için geliştirdiği bir beyin iğnesi olarak ifade edilmektedir. Bu iğne Parkinson hastalığı ile mücadele ederken kullanılan ilaçların direkt beyne enjekte edilmesini sağlamaktadır. Bu iğne sayesinde Parkinson hastalarının koordinasyon bozukluklarının önemli ölçüde tedavi edilmesine yardımcı olmak amaçlanmaktadır. Canan Dağdeviren'in genç yaşına rağmen 12 makale, 2 patenti ve 25'den fazla olan ulusal ve uluslararası ödülleri bulunmaktadır

 

BAKMADAN GEÇME!