Çanakkale Savaşı Konulu Anılar - Çanakkale Savaşında Yaşanan Olaylar, Anılar Ve Hikayeler

Güncelleme Tarihi:

Çanakkale Savaşı Konulu Anılar - Çanakkale Savaşında Yaşanan Olaylar, Anılar Ve Hikayeler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2022 10:55

Çanakkale savaşı sırasında birçok ilginç olay yaşanmış ve sonrasında askerler, komutanlar ya da generaller tarafından anlatılmıştı. Günümüze kadar dilden dile gelen hikayeler ve savaş anıları da öğrenilmesi gereken durumlardır. Askerlerin başına gelen anılar, generallerin şahit olduğu hikayeler oldukça etkileyicidir. Çanakkale savaşı konulu anıları ve yaşanmış olan hikayeleri sizler için derledik.

Haberin Devamı

 Çanakkale savaşında askerler gördükleri hayalleri ve olayları anlamışlardır. Bu hikayeler yaşanmış olaylar ve anılardır. 

 Çanakkale Savaşı Konulu Anılar

  Çanakkale savaşı Türk askerleri tarafından savunulmuş ve sonucundan da zaferle sonuçlanmıştır. Vatanını kurtarmak için canı pahasına savaşan askerlerimizi Çanakkale savaşında yaşadıkları bazı anılar vardır. Çanakkale savaşı konulu anıların bazıları şu şekildedir:

 Bekir Çavuş yaralılardan biriydi ve savaş sırasında da ön cephelerde yer almıştı. Ayaklarından biri kangren olan Bekir Çavuş hemen vapurda ameliyat edildi ve hayati riski de devam etmekteydi. Kangrenin yanı sıra çok kan kaybetmişti ve yaşamasına bir mucize gözüyle bakılıyordu. Aynı günün gecesinde Alman hasta bakıcı başhemşirenin yanına gitti ve Bekir Çavuş'un bir türlü yerinde durmadığını söyledi.

Haberin Devamı

  Başhemşire Çavuşun yanına gittiğinde ateşinin yüksek olduğu fark etti fakat Bekir Çavuş 'Emir geldi' diyerek yatağına yatmıyordu. Bulunduğu hastalık durumunda bile savaşı düşünüyor ve yatmak istemiyordu. Sabaha karşı Bekir Çavuş şehit oldu ve ağzından çıkan son sözler de 'Emri yerine getiremedim' oldu.

 Savaş sırasında Anzak askerlerinin olduğu yerde su az bulunurken Türk askerlerinin olduğu yerde bolca vardı. Türk askerleri su taşırken karşılarına Anzak askerleri çıktı ve tüfeklerini atarak su içmeye başladılar. Türk askerleri Anzak askerlerini alarak komutanlarına götürdüler ve komutanlarına susuzluktan ölmelerini istemedikleri için su içmelerine izin verdiklerini söylediler. Bu olayı dinledikten sonra Esat Paşa askerleri tebrik etti ve onlara bahşiş verdi.

   Çanakkale Savaşında Yaşanan Olaylar 

Çanakkale savaşında yenileceğini anlayan İngiliz askerler yeni tabur askerlerini Çanakkale'ye getirdiler. Bunlar Norfolk askerleriydi. Kavaktepelerine ve tekkeye gece karanlığında saldırmayı çare olarak gören İngilizler tepelerin yamaçlarına kadar geldiler. Buraya kadar gelen askerler şafak sökerken saldırı yapmayı planlıyorlardı. Fakat bu planları olmadı ve Türkler İngilizleri tuzağa düşürdüler.

Haberin Devamı

  İngilizler sadece 900 metre kadar ilerleyebildiler. Tüm taburlar Türkleri hafife aldıklarından ilerleme gösteremiyorlardı. İlerlemeye devam ettiler ve 22 kişilik bir sahra birliğinin önünden yürümeye devam ettiler. Tepenin üzerinde bulut vardı ve askerler bulutun içine girdiler. Son asker de bulutun içine girdiğinde bulut yükselmeye başladı ve rüzgarın aks yönünde ilerledi. Başka bulutlar da vardı fakat bu bulutlar rüzgara rağmen hareket edemiyordu. Diğer tüm bulutlar bu bulutları kolluyor gibiydi. Bulutun içine giren askerlerin hiçbiri bir daha görülmedi. 

  Çanakkale Savaşında Yaşanan Anılar ve Hikayeler

  Çanakkale savaşında savaşan ve bir koluyla bir ayağını kaybeden Fransız general ülkesine döndükten sonra şunları anlatmıştır: 

Haberin Devamı

Fransızlar, Türkler gibi mert bir millet ile savaştığınız için gurur duyabilirsiniz. Hiçbir zaman unutmam. Savaş sahasında savaş bitmişti ve biz de yaralıların arasında dolaşıyorduk. Türk ve Fransız askerleri de az önce süngüye girmiş ve ağır darbeler almışlardı. Yerde bir Fransız askeri yatıyordu, bir Türk askeri de kendi gömleğini yırtmış ve Fransız askerin kanlarını temizliyordu.

  Neden öldürmek istediğiniz askerlere yardım ediyorsunuz diye sorduğumda şu yanıtı aldım 'Yaralandığı zaman cebinden yaşlı bir kadının resmini çıkardı. Herhalde annesidir diye düşündüm ve benim kimsem yoktu. İstedim ki bari o onu bekleyen annesinin yanına sağ salim dönsün.' O sırada gördüm ki o Türk asker de yaralıydı ve bu durumdayken Fransız askerine yardım etmeyi seçmişti. Sonrasında ise ikisi de öldüler. Türk askeri eğer o Fransız askerine yardım etmek için zaman kaybetmeseydi belki de kurtulabilirdi. Bu olay beni derinden yaralamıştı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!