Çamlıcadaki Eniştemiz Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır? Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Çamlıcadaki Eniştemiz Kimin Eseri Ve Kim Tarafından Yazılmıştır Özeti, Türü, Konusu Ve Özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2022 15:57

Abdülhak Şinasi Hisar Türk edebiyatına birden fazla eser kazandırmış önemli bir yazardır. Eserlerinde daha çok İstanbul semtlerini ve yaşantılarını görmek mümkündür. Ayrıca karakterlerin kişiliklerini içi dünyalarına dönük olarak yazması okura kendini bulması için imkân tanır. Abdülhak Şinasi Hisar’ın önemli eseri Çamlıcadaki Eniştemiz adlı romanı hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Özellikle incelememize konu olan 1944 tarihli Çamlıca’daki Eniştemiz romanında İstanbul’un birçok bölgesine yer verilmiş ve yer yer uzun tasvirler yapılarak bu yerlere gönderme yapılmıştır. Eserin yazarı Abdülhak Şinasi Hisar’dır ve bu eserde kendi hayatından detaylar da vermektedir. 

 Çamlıcadaki Eniştemiz Kimin Eseri ve Kim Tarafından Yazılmıştır? 

 Çamlıcadaki Eniştemiz Abdülhak Şinasi Hisar tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Abdülhak Şinasi Hisar 1887-1963 yılları arasında yaşamış önemli bir yazardır. Çamlıca’da Eniştemiz, Fahim Bey ve Biz ve Ali Nizami Bey’in Avrupalı ve Şeyhliği adlı üç kitabı bulunan Hisar, her üçünde de benzer tarzda bir roman olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölümlerde kullanılan dil ve üslup bir kitaptan çok bir makale görünümündedir. 

Haberin Devamı

 Yazar, daha önce sözü edilen kitaplarında belirli kişileri yaşadıkları, gördükleri ve duydukları ışığında tasvir eder ve daha sonra hayata, işçiliğe, ileri yaş ve ölüme dair bakış açılarını bunlar üzerinden ortaya çıkarır. Kitaplarda babası, ağabeyi ve yakın çevresinin anlatılarına kendi algılarını da katarak iyi tanıdığı kişileri yönetir.

  Çamlıcadaki Eniştemiz Konusu 

 Romanın konusunu, bir köşk sahibi olduğunu iddia eden Deli Amca lakaplı zengin bir adamın davranışsal durumu, zevke ve hanımlara olan düşkünlüğü ve fiyaskoya yol açan hayatıdır. 

 Çamlıcadaki Eniştemiz Özeti 

 Hareketlerinde anlaşılmaz olduğu için herkes tarafından deli olarak gösterilen Hacı Vamık Bey, katı görünümlü, abartılı giyimli bir bireydir. Deli Amca olarak romana konu olan Hacı Vamık Bey, Çamlıca’da bir evde yaşamaktadır. Deli Amca, ılımlı karakterinin yanı sıra fikre, sihirbazlığa ve falcılığa da güvenen bir kişiliktir. Bireylerin malikanesi için ne kadar nakit ödeyeceğini algılaması gerekiyor. 

 Çarşıya gitmek Deli Amca’nın eğlenceleri arasındadır. Buna rağmen etrafındaki herkes onun genç bayanlara bakmak için malikaneye gittiğini söylüyor. Dilekçe için ideal fırsat olduğu anda kumarı bırakır. Dükkân Enişte, kukla babası Hacı Rakım Efendi aracılığıyla devlet tarafından sayısız göreve gönderilir. Ayrıca çok büyük görevlerde erişilebilir. Arabistan büyük bir öncelik olarak kalır. Her ne kadar olursa olsun, susmayı kabul ettiği için yükümlülüklerinden düzenli olarak muaf tutulur. O harika bir hanımefendidir. 

Haberin Devamı

 Romanın sonlarına doğru Deli Amca evinde hanımların eğlencesini bir araya getiriyor. Cinsiyetçilik de komşuları rahatsız ediyor. Kan emici bir tüccar olan Tellal Hüseyin Efendi, eksikliklerini istismar eder ve son zamanlarda Deli Amca’yı kandırır. Deli Amca yaşadığı günlük rutinin yasını tutar ve yatağına düşer ve evinde sefil bir halde yaşamını sürdürür. 

 Çamlıcadaki Eniştemiz Türü ve Özellikleri 

 Türk edebiyatı türünde olan bu oran dönemin yaşantısını okura akıcı bir dil ile sunmuştur. Geniş karakter kadrosu ile çoğu okura hitap etmektedir. Şiirsel anlatım dili sayesinde okuyucuyu kendisine çekmeyi başarır. Eserde halkın toplumun gerçekçi yüzü gözler önüne serilmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!