Boşnak ailelerin okulları boykot kararı

Güncelleme Tarihi:

Boşnak ailelerin okulları boykot kararı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2013 14:28

Bosna Hersek'in iki entitesinden bir olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) bulunan Konyeviç Polye şehrinde, kendi dil, tarih ve din derslerinin verilmemesine duydukları tepki nedeniyle çocuklarını okula göndermeyen Boşnak aileler, başkent Saraybosna'daki AB'nin Yüksek Temsilciliği (OHR) binası önünde çadır kurarak eylem başlattı.

Haberin Devamı

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde 1 Eylül'de başlayan yeni eğitim öğretim döneminden bu yana talepleri yerine getirilmediği için çocuklarını okula göndermeme kararı alan veliler, bu defa başkent Saraybosna'daki AB'nin Yüksek Temsilciliği (OHR) binası önünde eylem başlattı. Çadır kuran veliler, AB'li yetkililere, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki okullarda Boşnak çocuklara kendi dil, tarih ve din derslerinin öğretilmesi için Sırp yöneticilere baskı yapmaları için çağrıda bulundu.

OHR binasının hemen karşısına kurulan çadırlara, üzerinde, “Karanlıktayız, ancak yalnız değiliz. Teşekkürler Saraybosna”, “Çocuklara sahip oldukları hakları açıklayın”, “Susmak, izin vermek demektir” ve “Okula gitmek istiyoruz” yazılı dövizler asıldı.

Anadilde eğitim en temel hakkımız

Haberin Devamı

Konyeviç Polye şehrinde yaşayan ve okul çağında 2 çocuğu bulunan Muhizin Omeroviç adlı vatandaş, çocuklarının kendi dil, tarih ve dinlerini öğrenmek istemelerinin en temel hakları olduğunu belirtti.Eylemlerini dün başlattıklarını ve geceyi kurdukları çadırlarda geçirdiklerini anlatan Omeroviç, Saraybosnalı vatandaşların kendilerine yardımcı olduğunu ve destek verdiğini söyledi.

Grbavitsa semtindeki bir okuldan bazı öğrencilerin bugün kendilerini ziyaret ettiğini ve çocuklarıyla sohbet edip oyun oynadıklarını belirten Omeroviç, şöyle konuştu:
"Buraya gelerek, sorunumuzu anladıklarını ve bize destek olduklarını gösterdiler. Ayrıca, bazı sivil toplum kuruluşları, kadın ve çocuklar için yatacak yer ve yiyecek buldu. Saraybosnalılar ise bizlere sürekli yemek getiriyorlar.”

Omeroviç, Bosna Hersek Federasyonu (FBİH) Eğitim ve Bilim Bakanı Damir Maşiç ile Mültecilerden Sorumlu Bakan Adil Osmanoviç'in de kendilerini ziyaret ettiğini, talepleri karşılanmadıkça, eylemlerini sonlandırmayacaklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!