Bir meslek olarak ‘diplomasi’

Güncelleme Tarihi:

Bir meslek olarak ‘diplomasi’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2023 15:01

Diplomasinin bir meslek olarak tüm yönleriyle ele alındığı “Geçmişten Geleceğe Bir Meslek Olarak Diplomasi” paneli Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü tarafından gerçekleştirildi. Türkiye’nin ilk Paraguay Büyükelçisi İnci Ersoy ile 2017-2022 yıllarında Irak Büyükelçisi olarak Bağdat’ta bulunan Dışişleri Bakanlığı İnsan Kaynakları Departmanı’nında önemli görevler üstlenen Fatih Yıldız, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Genç diplomat adaylarıyla deneyimlerini paylaşan Büyükelçiler, iyi bir diplomattan beklenenler konusunda bilgi vererek, tavsiyelerde bulundular.

DENEYİMLER DİPLOMATA DÖNÜŞTÜRÜR
Büyükelçi İnci Ersoy, sosyal medya ve uluslararası medya kanallarını yakından, düzenli olarak her gün takip etmelerini önerdi. Lider takibi yapmalarını da öneren İnci Ersoy, “Sizin rolünüz hükümetinizin görüşlerini iletmek, açıklamaktır” dedi.  Fatih Yıldız da kendilerinden diplomat olarak beklenenin iyi çözümler getiren, iyi birer iletişimci olmaları olduğunu belirtti. Diplomalarıyla Dış İşleri Bakanlığında işe girebileceklerini ancak buradaki deneyimlerinin onları birer diplomata dönüştüreceğini dile getirdi. Kendi ülkelerinin olduğu kadar görev yapacakları ülkenin de tarihini iyi bilmeleri ve çok okumaları gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

YETKİNLİKLERİNİZİ GELİŞTİRMELİSİNİZ
Uluslararası İlişkiler Uzmanı olan Rektör Prof. Dr. Çağrı Erhan ise şunları söyledi: "Karar verme becerilerini geliştirirken detaylara dikkat edilmelisiniz. Yabancı kuruluşlar ve şirketlerle ilgili bilgi sahibi olmalısınız. Farklı ülkelerden alacağınız diplomalar ve gideceğiniz kurslarla yetkinliklerinizi geliştirmelisiniz. Diğer ülkelerin genel atmosferine hâkim olmalı, ticari ve finansal farkındalığınızı geliştirmelisiniz. Entelektüel olmak, esnek olmak ve stresli olayları yönetme yeteneği önemlidir. Bu nedenle, bu niteliklere sahip adaylar tercih edilir. Dil becerileri de önemlidir; özellikle İngilizce, bir iş başvurusu için gereklidir. İyi iletişim kuramazsanız, başarılı olmak zordur. Buna ek olarak Fransızca, İspanyolca, Arapça, Rusça ve Çince gibi diğer yabancı dilleri öğrenmek sizi öne çıkaracaktır.”

BAKMADAN GEÇME!