Beni Ahmer Devleti tarihi - Gırnata Emirliği Kuruluşu, Kurucusu, Hükümdarları, Sınırları Ve Yıkılışı hakkında özet bilgi

Güncelleme Tarihi:

Beni Ahmer Devleti tarihi - Gırnata Emirliği Kuruluşu, Kurucusu, Hükümdarları, Sınırları Ve Yıkılışı hakkında özet bilgi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2020 02:27

Her devletin doğuşu, yükselme dönemi ve batışı bulunur. Tarihin geçmiş dönemlerinde farklı akımlarla devlet politikaları gelişmiştir. Bu devlet politikalarına bağlı olarak yeni devletler kurulmuştur. İslam devletleri de Hz. Peygamber ile başlayan süreçlerinde farklı milletler ve coğrafyalar üzerinde hüküm sürmüştür. Bunlardan biri olan Beni Ahmet devleti Gırnata Emirliği olarak ta geçer. Peki, Beni Ahmer Devleti Tarihi nedir? Kuruluşu hangi dönemlerdedir? Kurucusu kimdir? Hükümdarları kimlerdir? Sınırları nerelere ulaşmıştır? Nasıl yıkılmıştır? İşte detaylar.

Haberin Devamı

Kızıloğulları olarak ta geçen Beni Ahmer Devletinin başkenti gırnata olmuştur. Orta Çağ devleti olarak tanımlanabilen bu devlet, İber Yardım adasındaki son ve en uzun ömürlü bağımsız İslam Devleti olmuştur. Resmi dili Arapça olan bu devlet 13 iel 15 yüzyıllar arsında hüküm sürmüştür.

 Beni Ahmer Devleti Tarihi

 1232 yılında kurulan bu devlet 1492 yılına kadar varlığını devam ettirmiştir. Kuzey Afrika’yı fetih eden Emeviler, İspanya’ya geçer ve İslamı yaymaya başlar. Abbasilerin ilk zamanlarında bu coğrafyada Endülüs Emevi devleti kurulur. İber Yarımadası bu şekilde 781 sene Müslümanların kontrolünde kalır. Zaman içinde Müslümanların buradaki gücü zayıflar ve bunu fırsat bilen Avrupalı Hıristiyanlar Endülüs’ün yıkılmasına neden olur. Bölgede Müslüman devletçikler kurulur. Ancak biri dışında diğerleri varlık gösteremez. Hıristiyanlara karşı varlığını koruyabilen devlet Gırnata şehrinde yer alan Beni Ahmer Devleti olmuştur.

Haberin Devamı

 Gırnata Emirliği Kuruluşu

 1232 yılında Muhammed Bin Ahmer tarafından kurulur. Bölgedeki diğer Müslüman devletçilerinin Gırnata şehrinde toplanması ile devlet güçlenir. I. Muhammed el- Galib devletin başına geçtiğinde Gırnata şehrini kendine kale yaptı. Devlet güçlense de Kastilya Kıralı I.Ferdinan ile onlara haraç ödeme karşılığında anlaşmak zorunda kaldı. Afrika’daki Merine Devleti ile işbirliği yapan Gırnata Emirliği, Endülüs’teki cihat faaliyetlerine devam eder. Ancak Merine Devletinin Kastilya Kralına karşı yenilmesi ile Beni Ahmer devleti yalnız kaldı. Bu devlet siyasi bir güç olamasa da medeniyet ve kültür alanda üstün bir varlık göstermiştir.

 Gırnata Emirliği Kurucusu

 Devlet Muhammet Bin Ahmer tarafından kurulmuştur.

 Gırnata Emirliği Hükümdarları

 * Muhammet Bin Ahmer

 * I. Muhammet el- Galib

 * II. Muhammet

 * II. Muhammet El- Mahlü

 * I. İsmail

 * IV. Muhammed

 * Ebü’l Haccac I. Yusuf el- Müeyyed- Billah

 * Gani- Billah V. Muhammed

 * VI Muhammed

 * II. Yusuf

 * VII. Muhammed

 * Nâsır-Lidînillâh III. Yûsuf

 * VII. Muhammed el- Mütemessik

 * Ebu Abdullar Muhammed bin Ahmer ( son hükümdar)

Haberin Devamı

 Gırnata Emirliği Sınırları

 Ülke Gırnata, Reino ve De şehirlerini kapsamıştır.

 Gırnata Emirliği Yıkılışı Hakkında

 Hıristiyan İspanyollar tarihte görülmemiş bir vahşet ile bu devleti yıkımına neden olmuş. Müslüman ve Yahudileri katletmiştir. Birlik sağlayan İspanyollar 1462 yılında Müslümanlar üzerinde akınlar yapmaya başlar. Sıra ile Cebeli Tarık ve Kadiz’i alan İspanyollar Müslümanları yurtlarından çıkarmaya çalışır. Kuzey Afrika devletlerinden yardım istenir. Ancak yardım gelmez. Ebu Abdullah Muhammed bin Ahmer Osmanlı Devletine elçi gönderir. Yardım ister. O dönemde Cem Sultan olaylarının patlak vermesi ile yardım mümkün olmaz.

 Son hükümdar Ebu Abdullar Muhammed bin Ahmer bazı şartlarla şehri Katolik Ferdinand’a teslim etmek zorunda kalır. Ve Afrika’ya çekilir. Bu şekilde 800 yıl süren İspanya’daki Müslüman hakimiyeti sona erer. Devletin yıkışından önce ve sonra kaçabilen pek çok Müslüman Osmanlı’ya iltica eder. Osmanlı Devleti 1505 yılında Kemal Reis komutasında bir donanma İspanya kıyılarına gönderir. Ve zulüm gören Müslümanları kurtarır. Kurtulamayan Müslümanlar İspanya’da köle olarak tarlarla da çalıştırılmıştır. Osmanlı kurtardığı Müslümanları Adana, Şam ve Tarsus bölgelerine yerleştirmiştir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!