Bedesten ne demek? TDK'ya göre bedesten kelimesinin anlamı nedir? Bedesten sözlük anlamı

Güncelleme Tarihi:

Bedesten ne demek TDKya göre bedesten kelimesinin anlamı nedir Bedesten sözlük anlamı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2021 17:26

Eski dönemlerde çarşı ve alışveriş merkezleri için kullanılan bedesten kelimesi günümüzde yerini farklı kullanımlar bırakmaktadır. Bedesten ne demektir ve Türk Dil kurumuna göre bedesten kelimesinin anlamı nedir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.

Haberin Devamı

 

Eski çağlardan günümüze gelmiş ve bulunduğu şehirlerin özelliklerini taşıyan çarşı ve alışveriş merkezlerine bedesten denilmektedir. Bedestenler ilk zamanlarda şehirler arasında ticareti yaygınlaştırmak ve kervanların durak yerleri olarak kullanılmaktadır. Tarihi özellikleri de bulunan bedestenler zamanla bulundukları şehirsin tarihi çarşıları olarak yerini almaktadır.

 Türk Dil Kurumuna Göre Bedesten Kelimesinin Anlamı Nedir?

 ​​​​​​Türk Dil kurumuna göre bedesten kelimesinin anlamı kapalı çarşı demektir. Bedesten sözlük anlamı ise içerisinde değerli mücevherat, silah, kumaş gibi eşyaların ve diğer değerli eşyaların satıldığı kapalı çarşı olmaktadır.

 Bedestenlerde eski dönemler de dokuma halı ve dokuma eşyalar ticari mallar ve değerli eşyalar yer almaktadır. Her bedestenin kendine özgü meşhur sayılan ticari ürünü bulunmakta ve bedestenler bu isimler ile anılmaktadır. Günümüzde de bedestenler varlığını korumaktadır.

Haberin Devamı

 Bedestenin günlük hayatta kullanımı kapalı çarşı şeklinde olup özellikle halkın alışveriş yaptığı ve turistlerin çok rağbet gösterdiği tarihi pazarlar olarak yerini almaktadır. Kapalı çarşılar içerisinde ticari eşyaların satılmasının yanında günümüzde daha çok turizme fayda sağlayan merkezler haline gelmektedir. Bedesten kelimesi ise halk arasında yaygın kullanılmayan bir kelime olup kapalı çarşıları giriş kapılarında veya içerilerinde yazılarak tarihi olarak anılan kelimelerdendir.

 

BAKMADAN GEÇME!