Bahçeşehir Üniversitesi Roma’da merkez açtı

Güncelleme Tarihi:

Bahçeşehir Üniversitesi Roma’da merkez açtı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2013 10:21

İtalya'nın köklü Sapienza Üniversitesi ile Türkiye'den Bahçeşehir Üniversitesi'nin (BAÜ) işbirliğinde Roma'da ‘BAÜ Avrasya Araştırmalar Merkezi’ açıldı.

Haberin Devamı

Bahçeşehir Üniversitesi ve La Sapienza Üniversitesi tarafından oluşturulan ‘BAÜ Avrasya Araştırmalar Merkezi’, Roma'nın merkezinde bulunan Baleani Sarayı'ndaki yerinde iki üniversitenin rektörleri Prof. Luigi Frati ile Prof. Şenay Yalçın, Başbakanlık Başmüşaviri ve Medeniyetler İttifakı Ulusal Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa, Türkiye'nın Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy ve BAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel'in katıldığı törenle açıldı. Törene katılan konuklar hep birlikte açılış kurdelesini keserek, merkezin başarılı işlere imza atmasını diledi. Açılış töreninde konuşan La Sapienza Üniversitesi Rektörü Prof. Luigi Frati, Bahçeşehir Üniversitesi ile böyle bir işbirliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Luigi Frati, "Özellikle üniversiteler arasında kültürel ve araştırmaya dayalı yürütülen bu ilişkilerin ülkeler arasında da güzel bir köprü oluşturduğuna inanıyorum. Bu, özellikle de Asya ve Avrupa arasında olduğu için en iyi yol" dedi.
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Şenay Yalçın da, BAÜ'nün "Kampüsüm Dünya" sloganıyla hareket ettiğini ve ABD'den Japonya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada akademiler kurarak öncü bir rol üstlendiğini belirtti.

Haberin Devamı

Büyükelçi Akil'den hem teşekkür hem sitem

İtalya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her sene başbakanlar düzeyindeki devletlerarası zirveyle pekiştiğini ve iyi bir dönemde olduğunu aktaran Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ise, "Eğitim kurumları arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin karşılıklı yanlış anlamaları, halklar arasındaki ön yargıların da giderilmesine önemli katkılar sağlayacak. Bu anlamda üniversitelere çok büyük sorumluluklar düşüyor. Gelecek nesillerin dostluğunu garanti edecek bir işbirliği bu" şeklinde konuştu.
Büyükelçi Akil, 2013-2014 eğitim-öğretim sezonunda yeniden Türkçe derslerini başlatacağı için La Sapienza Üniversitesi Rektörü Prof. Frati'ye teşekkür etti. Akil şöyle devam etti:
"Esas beklentimiz, La Sapienza Üniversitesi geçmişte Türkoloji bölümü ve Türkçe kürsüsüyle, İtalya'daki bütün üniversitelere örnek teşkil ediyor. Biz bu geleneğin erozyona uğramasından büyükelçilik olarak üzüntü duyuyoruz. Bu kürsünün yeniden işlerlik kazanması hususunda herkesin huzurunda sayın rektöre söz veriyorum ki, biz büyükelçilik ve Türk devleti olarak üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya hazırız."

Haberin Devamı

Roma’da Yunus Emre Kültür Merkezi

Uzun süredir Roma'da açmaya çalıştıkları Yunus Emre Kültür Merkezi ile ilgili bir de müjde veren Büyükelçi Akil, şöyle devam etti:
"Bu temmuz ayında Yunus Emre Kültür Merkezi'nin Roma'da açılışını yapacağız. Ben eminim ki, Yunus Emre Kültür Merkezi ile akademik anlamda Avrasya Çalışmaları Merkezi, akademik ve kültürel anlamdaki ilişkilerimize ayrı bir enerji ve sinerji katacak. Büyükelçilik her türlü desteği verecek. Bu konuda büyük uğraş veren Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy'a teşekkür ediyorum."
Bu arada eski Devlet Bakanı Burhan Kara, merkezin açılışında emeği geçen Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ile Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy'a hediye, BAÜ Rektörü Prof. Yalçın da, La Sapienza Üniversitesi Rektör Yardımcı Prof. Biagini'ye merkezin sembolik anahtarını verdi.

Haberin Devamı

Prof. Karlığa: Anlamlı buluyorum

Doğu ile batı arasında köprüler kurmanın, kültürleri biraraya getirmenin insanlığın önünde yeni ufuklar açacağını belirten Başbakanlık Başmüşaviri ve Medeniyetler İttifakı Ulusal Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa ise şunları söyledi:
"Sayın Başbakan'ın Birleşmiş Milletler çerçevesinde başlattığı Medeniyetler İttifakı projesi bütün dünyanın gündemine yeniden bir medeniyet konseptini yerleştirmeye başladı. 110 ülke ve 20 ayrı kuruluşun katkılarıyla oluşan bu konseptin temel kaynaklarının incelenmesi, karşılıklı desteklenecek sempozyumlar, paneller, konferanslarla zenginleştirilmesi büyük önem taşıyor. İşte merkez bu manada, en büyük misyonu üstleniyor. Türk kültürü, dili, tarihi, medeniyetinin, batı kültür ve medeniyetiyle birlikte bir sentezini oluşturmaya gayret edecek. Ben bunu son derecede anlamlı buluyorum."

Haberin Devamı

Batıya Doğru Akan Nehir belgeseli izlendi

Merkezin açılışı nedeniyle Vatikan'a ait Cancelleria Sarayı'nda kokteyl düzenlendi. Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi'nin (MEDAM),katkılarıyla yapılan “Batıya Doğru Akan Nehir” belgeseli de gösterildi. Kokteyl öncesi düzenlenen törende konuşan BAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, tarihi ve kültürüyle Akdeniz'in iki önemli ülkesi olan Türkiye ve İtalya'nın daha fazla işbirliği içinde bulunmalarına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, "Ekonomi, kültür ve medeniyet gibi alanlarda daha fazla çalışmak istiyoruz" dedi.
Yücel, Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Akil'e de kendilerine verdiği destekten ötürü teşekkür etti, bu destek sayesinde gelecek yıldan itibaren La Sapienza Üniversitesi'nde Türk dili ve edebiyatı derslerine başlama kararı aldıklarını söyledi.
Büyükelçi Akil de Roma'daki Vatikan'a bağlı Cancelleria Sarayı'nın mimari güzelliklerine atıfta bulunarak, "Böyle güzel eserlerin bulunduğu bir yerde La Sapienza Üniversitesi ile Bahçeşehir Üniversitesi arasında başlatılan bu işbirliği eminim ki ileride Türk gençlerinin de Roma'ya gelerek bu güzellikleri görmelerine aynı şekilde İtalyan gençlerinin de Türkiye'ye giderek diğer bir imparatorluk başkenti olan İstanbul'un güzelliklerini görmelerini sağlayacaktır" diye konuştu.
Büyükelçi Akil, Türk vatandaşlarına Avrupa'ya seyahatlerinde vize serbestisinin sağlanması gerektiğine dikkati çekerek, "Aksi takdirde, başlatılan bu güzel girişim, maalesef beklediğimiz sonuçları veremeyebilir" dedi.
Başbakanlık Başmüşaviri ve Medeniyetler İttifakı Ulusal Eşgüdüm Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlığa da BAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel'in desteğiyle 2 sene önce yapımı tamamlanarak televizyonlarda gösterilen “Batıya doğru akan nehir” belgeselini tanıttı. Karlığa'nın konuşmasının ardından Medeniyetler İttifakı projesi kapsamında yapılan belgesel filmden kısa bir kesit konuklara izlettirildi.
Sanatçı Yaprak Sayar'ın, Türk sanat müziği eserleri seslendirdiği gecenin sonunda, BAÜ Avrasya Araştırmalar Merkezi Direktörü La Sapienza Üniversitesi öğretim üyelerinden Fabio Grassi ve Prof. Dr. Bekir Karlığa birlikte pasta kesti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!