Bağcılar’da merhamet eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Bağcılar’da merhamet eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2024 17:37

Çocuklara kendilerine, başkalarına, hayvanlara, bitkilere ve çevreye karşı nasıl merhametli olacaklarını öğretmek amacıyla "Bağcılar'da Merhamet Büyüyor" projesi başlatıldı. Altınbaş Üniversitesi tarafından yürütülen proje kapsamında, 12-13 yaş aralığındaki 70 öğrenci, 7 hafta sürecek teorik ve uygulamalı eğitimlerinin 4’üncü haftasını tamamladı.

Haberin Devamı

Eğitimlerde, çocuklara teorik bilgilerin yanı sıra çeşitli etkinlik, ödev ve oyunlarla merhamet kavramı öğretildi. Eğitimin son 3 haftasında da hayvan barınağı ve botanik bahçesi gibi yerlere ziyaretler düzenlenerek, çocukların merhamet duyguları pekiştirilecek. Çocuklar, eğitimin son haftasında düzenlenecek etkinlikte ise başta deprem bölgesi olmak üzere ihtiyaç sahibi öğrencilere kırtasiye malzemeleri gönderecek. Proje kapsamında, merhamet eğitimleri verilen çocukların psikolojik ölçeklere göre farkındalıkları incelenecek.

MERHAMET İNSANI SAKİNLEŞTİRİYOR
"Bağcılar'da Merhamet Büyüyor" projesini yürüten üniversitenin Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Esra Gül Koçyiğit, yaptığı açıklamada, ilk 4 haftası sınıf içi olarak planlanan eğitimde, daha çok merhametin teorik yapısını ele aldıklarını söyledi. Teorik eğitimin ardından çocukların uygulama ve alan çalışmalarına geçeğini kaydeden Koçyiğit şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Çocuklar merhametli davranışlarda bulunduklarında kendilerini çok iyi hissettiklerini, güven duyduklarını, bir başkası tarafından saygı gördüklerini, içlerinin kıpır kıpır olduğu gibi böyle ifadelerde bulundular. Gerçekten merhametin böyle bir tarafı var. Koruyucu bir faktör olarak düşünebiliriz merhameti. Merhamet kapasitesi yüksek olan kişilerde depresyon, anksiyete oranlarının daha düşük olduğu, merhametin öfke duygusunu, korku duygusunu, kıskançlık ve haset gibi duyguları azalttığıyla ilgili yapılan araştırmalar var. Merhamet insanı sakinleştiriyor. Diyelim ki sinirli bir anınızdasınız ve merhamet duygusu o an devreye girdiğinde kişi sakinleşiyor. Çünkü vücudumuzda bize iyi hissettiren endorfin ve serotonin denen mutluluk hormonu salgılanmaya başlıyor. Bu sayede de aslında kişiler daha iyi hissediyorlar. Öfke ve saldırganlığı azaltan merhametin, fayda sağlayacağı yerlerden biri de okul. Çocukların akran zorbalığı şeklinde o ilişki biçimleri noktasında da o zorbalık, zalimlik gibi duygularla başa çıkabilmede aslında elimize büyük bir cevher var. O da merhamet. Merhameti bizim okullarda da eğitim müfredatına almamız aslında gerekiyor."

BAKMADAN GEÇME!