Bağ doku nedir, nerede bulunur ve ne işe yarar? Bağ doku çeşitleri, görevleri ve özellikleri

Güncelleme Tarihi:

Bağ doku nedir, nerede bulunur ve ne işe yarar Bağ doku çeşitleri, görevleri ve özellikleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 19:03

Bağ doku diğer tüm dokuların arasındaki yerleri doldurmakla görevli olan temel dokudur. Hücrelerin arasındaki boşlukları doldurması bağ dokunun en önemli özelliğidir. Temel dokular arasında kabul gören bağ doku fibrillerden oluşur. Aynı zamanda hücreleri birbirine bağlama görevi de olan bağ doku vücudun en önemli dokusu sayılabilir. İşte bağ dokunun nerede bulunduğu ve ne işe yaradığı hakkında tüm detaylar.

Haberin Devamı

Bağ Doku, hücrelerin arasındaki bağ doku hücreleri ve fibrillerden oluşur. Bağ doku, en temel dokular arasında yer alır.

 Bağ Doku Nedir?

 Bağ doku, dokular arası tüm alanları doldurmak ile görevli olan en temel dokudur. Hücreler arası boşlukları dolduran ve hücreleri birbirlerine bağlayan bağ doku aynı zamanda vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasını da sağlar. Farklı nedenlerden ortaya çıkan hasarlanma durumlarını da yine bağ doku onarır. Bağ doku, Epitel dokunun altında yer alır. Bağ doku hücreleri kan hücreleri, pigmen hücreleri, mastositler, plazma hücreleri, yağ hücreleri, makrofajlar, fibroblast, retikulum ve mezenkimdir.

 Nerede Bulunur Ve Ne İş Yapar?

 Bağ dokusu dokular arası alanları dolduran en önemli ve temel dokulardan biridir. Hücrelerin arasındaki boşlukları doldurur ve hücreleri birbirlerine bağlar. Bu sebeple bağ dokunun insan vücudundaki yeri oldukça önemlidir. Aynı zamanda bağ doku enfeksiyonlara karşı koruma sağlarken hasarlara karşı da vücutta onarım sağlar. Bağ doku, interselüler madde, matrikx, zemin maddesi, bağ dokusu hücreleri ve fibrillerden oluşur.

Haberin Devamı

 Bağ dokusunu oluşturan fibriller, zemin maddesi ve hücreler vücut içerisinde değişik şekillerde sıkı ya da gevşek olarak bulunur. Bağ doku deride, kemiklerde, dişte, tendo ve ligamentlerde ve organ kapsüllerinde bulunur. Bağ dokusu yerleşimlerine göre farklı sınıflara ayrılır. Bunlar ergin bağ dokusu, elastik bağ dokusu, sıkı bağ dokusu, gevşek bağ dokusu, embriyonik bağ dokusu ve adipöz bağ dokusudur. Bunlara ek olarak retiküler bağ dokusu, mezenkim dokusu, muköz bağ dokusu, düzenli sıkı bağ doku ve düzensiz sıkı bağ doku da diğer bağ dokusu tipleridir.

 Bağ Doku Çeşitleri, Görevleri ve Özellikleri

 Bağ dokusunun ara maddesi çoktur. Aynı zamanda kılcal damar da bulundurur. Bağ doku lifleri proteinlerden oluşur ve hücreleri bir arada tutmaya yarar. Bağ dokunun görevleri:

Yapısında bulunan lifler sayesinde vücuda ve organlara destek olur.

Kılcal damarlar sayesinde hücreler arasındaki difüzyon için uygun ortamı sağlar ve hücreler ile arasında madde alış verişini sağlar.

Haberin Devamı

Kan damarı bulunmayan epitel ve kan dokularının beslenmesini sağlar.

Dokuların yenilenmesini ve aynı zamanda onarılmasını sağlar.

Yapısındaki bazı hücreler sayesinde vücut savunmasına yardımcı olur.

 

Bağ dokusu 4 gruba ayrılır. Bunlar kan ve lenf dokusu, özel bağ dokusu, kıkırdak ve kemiktir. Bağ doku en temel dokulardan biri olması sebebi ile önemli görevlere sahiptir. Bu nedenle görevleri ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!