Ateş Tanrısı Kimdir Ve İsmi Nedir? Farklı Mitolojilerdeki Ateş Tanrıları Ve İsimleri

Güncelleme Tarihi:

Ateş Tanrısı Kimdir Ve İsmi Nedir Farklı Mitolojilerdeki Ateş Tanrıları Ve İsimleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 17:13

Ateş tanrısı kavramı Yunan mitolojisine ait bir terimdir. Ateş tanrısının kim olduğuna dair birden fazla teori bulunmaktadır. Bu teorilerden bir tanesi ateş tanrısının Zeus ile Hera'nın oğlu olduğudur. Bunun dışındaki diğer teori ise Hera'nın tek başına doğurduğu oğludur. Zeus ve Hera Yunan mitolojisinde yer alan kişilerdir. Farklı mitolojilerde yer alan ateş tanrıları ve isimleri hakkında merak edilen tüm ayrıntıları sizler için derledik.

Haberin Devamı

Mitoloji belirli din ve kültüre ait insanlık, yaratılış, doğa, gelenek, inanç gibi alanlara dair söylenenlerin tümüne verilen isimdir. Dünyada farklı ülkelere ait mitolojiler yer almaktadır. Mitoloji anlatımları aslında bir hikaye tarzındadır. Bu sebepten dolayı da insanların dikkatini çekmektedir. Ateş tanrısına ait çeşitli mitolojiler de merak edilerek araştırılmaktadır. 

 Ateş Tanrısı Kimdir ve İsmi Nedir? 

 İnsanların bildiği ateş tanrısının ismi Hephaistos'dur. Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu olan ateş tanrısı yani Hephaistos başka bir efsaneye göre Hera'nın tek başına dünyaya getirdiği oğludur. Bu tanrıya ateş tanrısı denmesinin nedeni diğer tanrı ve kahramanlar için demircilik sanatıyla uğraşarak zırh, silah gibi ateşleri üretmesidir.

Haberin Devamı

  Aynı zamanda bu ateş tanrısı güzellik ve aşk tanrıçası olan Afrodit'in eşi olarak anılmaktadır. Ateş tanrısı mesleğin koruyucu olarak kabul görmektedir. Anadolu kökenli bir tanrı olduğu için şehir yaşamını, uygarlığı ve tarımı korumuştur. Sönmüş bir yanardağın içinde çalıştığına inanılan ateş tanrısına halk saygı duymuştur. 

 Ateş tanrısının iki ayağının topal ve çok çirkin bir tanrı olduğu söylenmektedir. Fakat buna rağmen insanlar arasında en sevilen tanrı olmayı başarmıştır. Hera'nın tek başına dünyaya getirdiği oğlu denmesinin nedeni ise Zeus'un eşi Metis'in hamileyken kendisinden daha güçlü bir çocuk dünyaya getirmesinden korkması sonucu onu yutması ve Athena'yı başından doğurmasıdır.

   Farklı Mitolojilerdeki Ateş Tanrıları ve İsimleri 

 Yunan mitolojisi haricinde Roma mitolojisinde de ateş tanrısından ve farklı isimlerinden bahsedilmektedir. Roma mitolojisi antik Roma'da yaşayan insanların mitolojik inançlarını anlatmaktadır. Farklı bir mitoloji olan Roma mitolojisindeki ateş tanrıları ve isimleri şöyle sıralanmaktadır: 

Vesta'dan önce tapınılan tanrıça olan Vulcan'ın kızı Caca 

Eski zamanlarda ibadet edilen ve Vulcan'ın ateş solduran dev oğlu olarak anılan Cacus 

Fırın tanrıçası olan Fornax 

Ateşi durduran tanrıça olarak bilinen Stata Mater 

Ocak ve ateş tanrıçası Vesta

 Ateş tanrısı Vulcan 

Haberin Devamı

Ateş tanrısı Vulcan, Jüpiter'in ve Juno'nun oğlu olarak bilinmektedir. Aynı zamanda da Maia ve Venüs'ün kocası ve Caeculus'un babasıdır. Ateş ve yanardağ tanrıçası olarak anılmaktadır. Sanat, silah, demir ve zırhların üreticisidir.

  Vulcan'ın oğlu olan bir diğer ateş tanrıcı Cacus, ateş püskürten dev olarak anılmaktadır. Cacus tanrısı Herkül tarafından Roma'nın kurulmasından önce Aventine Tepesi'ni terör ettikten sonra öldürülmüştür.

  Fırın tanrıçası olan Fornax Antik Roma dininde nitelendirilen bir tanrıçadır. Fornacalia festivalinin 17 Şubat'ta kutlanması fırın tanrıçası Fornax içindir. Hatta festivalde Fornax adına fırından kekler çıkmaktadır. 

Haberin Devamı

 Ateşi durduran tanrıça olarak bilinen Stata Mater ise durduran veya dengeleyen anne olarak anılmaktadır. Bu tanrıça aslında yangınlara karşı koruma sağlamaktadır. Taş işçiliğinin yangın hasarından korunması bu tanrıçanın amacıdır. Hatta MÖ 80'lerin sonunda Forum'da yeni kaldırımların kurulumunu denetleyen bir Aurelius Cotta tarafından orijinal heykeli de kurulmuştur. 

 Roma mitolojisinde ev, ocak, yuva yani ailenin bakire koruyucusu olarak Ocak ve ateş tanrıçası Vesta bilinmektedir. Vesta'nın babası ise Yunan mitolojisinde Kronos'dur. Annesi ocak ve ailenin tanrıçası olarak anılmaktaydı. 

 Caca isimli tanrıça ise Vulcan tanrıçasının kızıdır ve kendisine Vesta tanrıçasından önce tapınılmıştır. Tarihte Mısır, Asya, Kore, Çin, Filipin, Hindu, Moğol ve Türk gibi daha pek çok kültüre sahip ateş tanrılarından bahsedilmektedir. Örneğin Türk mitolojisinde Alaz ateş tanrısı olarak bilinmektedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!