Atatürk Çanakkale Savaşı'na Ne Zaman Ve Hangi Rütbe İle Katıldı? Atatürk'ün Çanakkale Şavaşı'ndaki Görevi Ve Rolü

Güncelleme Tarihi:

Atatürk Çanakkale Savaşına Ne Zaman Ve Hangi Rütbe İle Katıldı Atatürkün Çanakkale Şavaşındaki Görevi Ve Rolü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 17:12

Atatürk, Çanakkale Savaşı'na katıldığı zaman rütbesi Yarbay olarak biliniyordu. Atatürk'ün savaşa dahil olması ise 25 Şubat 1915'tir. Çünkü Atatürk, o tarihte Eceabat'a gelmişti. Bu şehir Çanakkale'nin ilçelerinden birisidir. Atatürk Çanakkale Savaşı'na ne zaman ve hangi rütbe ile katıldı? Atatürk'ün Çanakkale Şavaşı'ndaki görevi ve rolü neydi? İşte, tüm merak edilenleri derledik.

Haberin Devamı

Çanakkale Savaşı, dünyanın gördüğü en büyük savaşlardan birisi olmuştur. Türk milletinin gücünü gösterdiği bu savaş tarihe unutulmaz bir şekilde yerleşmiştir. Tabi savaştaki rolünde dolayı Atatürk'ün emeği oldukça çoktur. Birçok savaşta kahramanca görev yapan Atatürk bu savaşta da gereken gayreti göstermiştir. 

 Atatürk Çanakkale Savaşı'na Ne Zaman ve Hangi Rütbe İle Katıldı? 

 1914 yılı geldiğinde 1. Dünya Savaşı patlak vermişti. Bu savaşın yayıldığı alanın geniş olması birçok devleti de etkilemiştir. Özellikle Osmanlı Devleti bu savaşta yoğun bir düşman işgali altında kalmıştır. Ancak Türk Ordusu ve halk birçok noktada düşmana korku vermeyi bilmiştir. Bunlardan biriside Çanakkale olmuştur. Çanakkale'yi kolayca geçeceğini sanan düşman burada büyük bir yenilgiye uğramıştır.

Haberin Devamı

  Çanakkale Savaşı'na 25 Şubat 1915 yılında dahil olan Atatürk o süreçte Yarbay olarak görev yapıyordu. Tabi 1. Dünya Savaşı oldukça yıkıcı sonuçlara yol açınca Atatürk'te aktif görev yapmayı istemiştir. Böylelikle Çanakkale Savaşı'na dahil olmuştur.

  Çanakkale cephesine 19’uncu Tümen Komutanı olarak atanan Atatürk başarılı bir komutanlık yapmıştır. Çünkü düşmanın hamlelerini doğru bir şekilde tahmin ederek önlem almıştır. Tabi Çanakkale cephesinde savaşın çok çetin geçeceğini biliyordu ve buna göre hareket etmiştir.

  Atatürk'ün Çanakkale Şavaşı'ndaki Görevi ve Rolü

  Yarbay olarak görev yapan Atatürk Çanakkale Savaşı'na 19. Tümen Komutanı olarak katılmıştı. Ancak savaş ilerledikçe Albay rütbesine getirilerek emrine 130 bin civarında asker verilmiştir.

  Anafartalar, Arıburnu ve Conkbayırı bölgelerinde savaşan Atatürk oldukça büyük bir sorumluluk almıştır. Kendisi ve askerleri Çanakkale'yi düşmana dar etmiştir. Her savaşta olduğu gibi bu savaşta da en ön saflarda yer alan Atatürk zafer için elinden geleni yapmıştır.

  18 Mart 1915'te düşman Çanakkale'de yenilgiye uğratılmıştır. Ancak aynı yıl 25 Nisan'da düşman donanmaları bölgeye yeniden çıkarma yapmışlardır. Çarpışmalar devam ettiği için Atatürk'te yılsonuna kadar bölgede kalmıştır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!