Arıcılık Nasıl, Nerede Ve Hangi Bölgede Yapılır? Arıcılık Nerelerde Gelişmiştir Ve Ne Kadar Kazandırır

Güncelleme Tarihi:

Arıcılık Nasıl, Nerede Ve Hangi Bölgede Yapılır Arıcılık Nerelerde Gelişmiştir Ve Ne Kadar Kazandırır
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 17:10

Arıcılık ülkemizin Ege, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde yapılır. Ege bölgesinde çam balı, Doğu Anadolu bölgesinde çiçek balı, Karadeniz bölgesinde ise kestane balı üretilir. Arıcılık üretimi rakımı yüksek olan yerlerde daha verimli yapılmaktadır. Bunun nedeni ise yüksek rakımlı bölgelerde çiçek çeşitliliğinin de artmasıdır. Arıcılığın nerede ve hangi bölgede yapıldığının yanında hangi bölgede geliştiğini ve ne kadar kazandırdığını hakkında merak edilenleri ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

 Arıcılık ülkemizde Çanakkale, Ordu, Muğla, Kars ve Artvin illerinde yapılır. Bu illerin rakımı yüksek bölgelerinde çiçek çeşitliliği fazladır ve üretilen bal da daha kaliteli ve daha doğal olur.

  Arıcılık Nasıl, Nerede ve Hangi Bölgede Yapılır? 

 Dikkat ve ustalık isteyen arıcılık özenle yapılması gereken bir iştir. Türkiye'de yaygın olarak yapılan arıcılık en çok Muğla, Adana ve Ordu illerinde yapılır. Bu üç il ülkemizdeki bal üretimi ve arıcılık konusunda en gelişmiş yerlerdendir. Çiçeklerin aşama aşama açtığı yerlerde arılar daha verimli bir şekilde bal toplarlar. Eğer tüm çiçekler aynı anda açar aynı anda solarsa arılar ballarından yeteri kadar faydalanamaz. 

 Bundan dolayı rakımı yüksek yerlerde arılar daha verimli bal toplarlar. 600 rakımlı bir yerden arıların topladığı bal verimliliği 1600 rakımlı yere göre oldukça düşüktür. Bu bölgelerdeki çiçekler değiştiği için bal üretiminde de değişiklikler olur. Rakım yükselince çiçek zenginliği artar ve bal üretiminden alınan verimde de yükselme meydana gelir. Eğer kaliteli bal üretmek istiyorsanız yüksek rakımlı üretim yerlerinin seçilmesi daha iyi olur.

Haberin Devamı

  Arıcılık Nerelerde Gelişmiştir?

  Türkiye'de genelde arıcılık faaliyetleri Erzurum-Kars platosu, Ege bölgesi ve Doğu Karadeniz'de yapılır. İl olarak bakmak gerekirse Kars, Muğla, Artvin, Çanakkale ve Ordu arıcılık faaliyetlerinin en sık yapıldığı illerdendir. Dünyada arıcılık faaliyetlerinin en çok yapıldığı ikinci ülke de Türkiye'dir. Engebeli ve rakımı fazla olan yerlerde arıcılık daha iyi yapılır. Bu nedenle bu bölgelerin rakımları yüksek yerlerinde arıcılık daha fazla yapılır. Arıcılığın en az yapıldığı yerler ise genelde rakımı düşük olan ve düz yerlerdir. Örneğin Eskişehir, Bolu, Yozgat ve Kütahya illerinde bal üretimi ve arıcılık faaliyetleri daha düşük oranda yapılır.

 Ne Kadar Kazandırır? 

 Arıcılık yapanlar yazın çalışıp kışın bunların satışını yaparak geçimlerini sağlarlar. Bu işi eğer profesyonel olarak yapıyorsanız 200 arı ile yıl içerisinde 100 bin liraya kadar kazanç sağlayabilirsiniz. Bunun için balın güzel ve kaliteli olması da önemlidir. Eğer bal kaliteli ve güzelse daha fazla talep görür ve arıcılık ile daha yüksek kazançlar da elde edilebilir. Bunun için yüksek rakımlı yerleri tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda çiçek çeşitliliğinin fazla olduğu bölgelerde de bal üretimi daha kaliteli olur.

Haberin Devamı

  Bal Nedir ve Nasıl Üretilir? 

 Arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak arıların bal midesi organlarından enzimi ile kimyasal değişime uğrayan ve petek hücrelerine yerleştirilen besinlere bal denir. Bitkilerde olan ve nektar olarak adlandırılan tatlı sıvı enzimlerin işlenmesi sonucunda doğal bir besin maddesi olarak karşımıza çıkar. Kovandaki hücrelere yerleştirilen ve mumdan bir kapak ile örtülen balın şekli ve rengi toplanan nektardan kaynaklanır.

 Balın kokusu ise çiçeklerdeki aromalı uçucu yağlardan gelir. Doğu Anadolu bölgesinin yüksek rakımlı yerlerinde bal üretimi oldukça fazladır. Üretim bölgesinde tarım yapılmaz ve motorlu ulaşım da bulunmaz. Kimyasal ve tarımsal ilaç kullanımı da yapılmaz. Balın organik ve saf olması talep görmesi için oldukça önemlidir. Saf ve doğal ballar tüketici tarafından daha fazla talep görerek daha çok satın alınır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!