Arasta Nedir? Bedesten Ve Arasta Nedir?

Güncelleme Tarihi:

Arasta Nedir Bedesten Ve Arasta Nedir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2021 21:03

Arasta mimaride terim anlamı dışında günlük hayatta da sıklıkla kullanılan bir kelimedir. ''Raste'' kelimesinden türetilmiş olan sözcük Farsça kökenlidir ve Osmanlı Devletinden bu yana kullanılmaktadır. Yine dilimize Farsçadan geçmiş olan bedestenin orijinali ise ''bezzezistan'' şeklinde yazılır. Bedesten ve arasta nedir? Sizin için kelimelerin hem gerçek hem terim anlamlarını örnek cümleler ile birlikte derledik.

Haberin Devamı

Bedesten kelimesinin diğer yazım şekilleri ise şunlardır: Bedestan ve Bezistan. Kelimenin kökeni ''Bez'' olduğu için her iki kullanım şekli de doğrudur.

Arasta Nedir?

Bir sokakta ya da caddede aynı ürünleri satan esnafların oluşturduğu kısma arasta denir. Örneğin cadde boyunca sadece kuyumcuların olduğu bir yer ''kuyumcular arastası'' olarak ifade edilir. Özellikle Osmanlı döneminde bu tür yerlere sıklıkla rastlanırdı. Bunun nedeni insanların aradıkları ürünleri çok daha kolay ve hızlı bir şekilde bulmasını sağlamaktadır.

Günümüzde arasta kelimesi yerine daha çok çarşı sözcüğü kullanılır. Örneğin dönercilerin yoğun olduğu bir sokak ya da caddeye ''dönerciler çarşısı'' denir.

Bedesten ve Arasta Nedir?

17. ve 18. yüzyılda bezistan şeklinde kullanılan bedesten sözcüğü iki anlama gelir.

Haberin Devamı

Bedesten Birinci Anlamı:

Kumaş ve bez satılan dükkan.

Örnek Cümle:

Annemle yarın ipek kumaş almak için bedestene gideceğiz.

Bedesten İkinci Anlamı:

Altın ve mücevher gibi değerli takıların ve çeşitli antikaların satıldığı çarşı.

Örnek Cümle:

Dün bedestene gidip nişanlım için çok değerli bir kolye aldım.

Arasta kelimesi de Bedesten gibi Osmanlı Devletinin ilk yıllarında farklı anlamda kullanılıyordu. Bu sözcüğün ilk anlamı içlik, boy boyası ve bot kilidi gibi askeri malzemelerin satıldığı dükkandır. Günümüzde ise aynı işi yapan esnaf topluluğu, arasta olarak tanımlanır.

Örnek Cümle:

Geçen yıl ben de bu arastada bir kuyumcu dükkanı açmayı düşünüyordum.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!