Antonio Meucci neyi buldu ya da icat etti? Antonio Meucci buluşları ve bilime katkıları

Güncelleme Tarihi:

Antonio Meucci neyi buldu ya da icat etti Antonio Meucci buluşları ve bilime katkıları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2022 15:09

Günümüzde insanların haberleşmesini sağlamak başta olmak üzere teknoloji sayesinde her türlü bilgiye kısa sürede erişmeyi sağlaması bakımından telefon oldukça önemli bir buluş olmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu telefonun İtalyan mucit Antonio Meucci tarafından tasarlandığı belirtilmektedir. Teknik konulara ilgi duyan Antonio Meucci'nin başka alanlarda yapılmış çalışmaları da bulunmaktadır. Peki, Antonio Meucci neyi buldu ya da icat etti? Antonio Meucci buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır tüm detayları ile derledik.

Haberin Devamı

Antonio Meucci, telefonu Graham Bell dünyaya gelmeden 13 sene önce icat etmeyi başarmış olan bir bilim adamı olmaktadır. Ancak bu bilim adamının yoksul olması Graham Bell'in ise fırsatçılık yaparak buluşu kendi yapmış gibi göstermesine neden olmaktadır.

 Antonio Meucci Neyi Buldu ya da İcat Etti?

 Antonio Meucci telefonu, 1854 yılında teletrofono olarak adlandırdığı sesi ilk başta elektrik dalgalarına daha sonra da aletin diğer ucunda sese çeviren bir alet olarak icat etmiştir. Telefonun ilk örneği sayılan bu buluş Antonio Meucc'nin de en önemli buluşu olarak ifade edilmektedir. Bazı kaynaklar Antonio Meucci'nin bu buluşu Graham Bell'e kaptırdığını yazmaktadır. Bu olay yüzünden itibarını kaybeden Antonio Meucciniye itibarı 131 yıl sonra Amerikan kongresi tarafından tekrar verilmiştir.

Haberin Devamı

 Antonio Meucci Buluşları ve Bilime Katkıları

 Antonio Meucci yoksul bir ailenin çocuğu olarak Floransa'da doğmuştur. Gümrük ve bekçilik gibi basit işler yapan bu bilim adamı daha sonra bir ucunda hoparlör diğer ucunda kulak trompetiyle akustik özelliklere sahip olan bir boru inşa etmişti. Antonio Meucci'ni tiyatrolarda teknisyen olarak görev yaptığı sırada orada ki sahne ve ses bağlantılarından sorumlu kişi olmaktaydı.

 Seslerin bakır tel üzerinden iletilebildiğini ortaya çıkaran bu bilim adamının yaptığı en önemli şey telefonun da atası sayılan teletrofonoyu bulması olmaktadır. Bu buluş telefonun ilk örneği olarak kabul edilmektedir. Patentini alamayarak buluşunu Alexander Graham Bell'in sahip olmasına neden olmuştur. Alexander Graham Bell'e dava açarak buluşunu ondan almaya çalışan Antonio Meucci'nin uğraşları sonuçsuz kalmıştır. Günümüzde pek çok kaynakta hala telefonun mucidi olarak Alexander Graham Bell gösterilmektedir.

 

BAKMADAN GEÇME!