Alkışlar muhtara

Güncelleme Tarihi:

Alkışlar muhtara
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2008 23:30

Ağrı’nın Eleşkirt İlçesi’ne bağlı Goncalı Köyü Muhtarı Mehmet Sıddık Yıldız, 4 yılda köyde okula gitmeyen bir tek kız çocuğu dahi bırakmadı.

ELEŞKİRT İlçesi’ne 20 kilometre uzaklıktaki 230 haneli, 2 bin nüfuslu Goncalı Köyü’nde 2004 yılında muhtar seçilen Mehmet Sıddık Yıldız, önceliği eğitime verdi. İkinci kademenin açılması için kaymakamlıkla işbirliği yaparak köylülerin işgücü katkısıyla 2 derslik yaptıran Yıldız, özellikle kız öğrencilerin devamsızlığının önlenmesi ve okula kazandırılmaları konusunda öğretmenlerle ortak çalışma yaptı. Her geçen gün artan kız öğrenci sayısını bu öğretim yılında 205’e çıkardıklarını vurgulayan Yıldız, şunları söyledi:

Kızlar, erkekleri geçecek

"İlköğretim okulunun ilk kademisini bitiren kızlarımız, aileleri tarafından ikinci kademe için Eleşkirt’e gönderilmiyordu. Hem maddi imkánsızlıktan, hem de ’kız çocuğu okumasa da olur’ deniliyordu. Öncelikle derslik sayısını artırmak için
/images/100/0x0/55ead100f018fbb8f8988a2b
köylülerle el ele verdik. Kaymakamlığın desteğiyle derslik sorununu çözdük. Sonra kızların okula devamını sağladık. Çünkü, kızların yüzde 50’si okula devam etmiyordu. Üç yıl içinde öğrenci sayımız 415’e, öğretmen sayımız ise 14’e çıktı. İkili eğitim-öğretim yapılıyor. Tek sıkıntımız, sıralar yetmediği için bazı sınıflarda öğrenciler sıkışıyor. Önümüzdeki yıl kızların sayısı erkekleri geçecek."

Erkekler gibi okullu olduk

11 yaşındaki Merve Boşkuş, "Önceden erkekler okula gider, kızlar ise kışın ev işlerine bakar, yazın da hayvan otlatırdı. Artık bunlar geride kaldı. Biz de erkekler gibi okullu olduk" dedi. İkiz kardeşi Rabia Boşkuş ise bunun kızlar açısından çok sevindirici bir durum olduğunu söyledi.

Okulu denetleyen Milli Eğitim Müdürü Halit Yüce, muhtar Yıldız ve öğretmenleri kutladı. Yüce, özellikle kız öğrencilerin dört kişi bir arada oturduklarını görünce, hayırseverlerden okul ve derslik yaptırmalarını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!