Aidiyet Nedir? Aidiyet Duygusu Ve Hissi Hakkında Bilgi

Güncelleme Tarihi:

Aidiyet Nedir Aidiyet Duygusu Ve Hissi Hakkında Bilgi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2021 22:39

Dilimize Arapçadan geçmiş olan Aidiyet kelimesi ''ait'' kökünden türetilmiştir. İnsanın temel sosyal ihtiyaçlarından biri olan aidiyet duygusu, bir gruba, ülkeye ya da kişiye bağlanmak anlamına gelir. Bu duygunun oluşmasında takdir ve kabul edilme gereksinimi önemli rol oynar. Aidiyet duygusu nedir, nasıl oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Aidiyet hissi üzerine yazılmış kitaplardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

1- Göksel Göker - Göç, Kimlik ve Aidiyet

2- Duygu Alptekin - Toplumsa Aidiyet ve Gençlik

3- Adem Güneş - Tutunma Çabası ve Aidiyet

Aidiyet Nedir?

Bireyin toplum tarafından kabul görmesi için iç dünyasında oluşturduğu motivasyonla kendisini bir yere, topluluğa ya da kuruma ait hissetmesine aidiyet denir.

Birçok düşünür ve sosyoloğa göre aidiyet hissinin temelinde iki faktör önemli rol oynar. Bunlardan ilki özdeşleşme ikincisi takdir edilme ihtiyacıdır. Kişinin toplum içerisinde yer edinebilmesi için o toplumun üyelerine, kurallarına ya da kriterlerine uyum sağlaması gerekir. Uyum sağlamak içinse aidiyet duygusu şarttır. Çünkü birey ancak kendisini ait hissettiği ortamlarda bir şeyleri başarabilmek için gerekli olan motivasyonu kendinde bulur.

Haberin Devamı

Özdeşleşme ise bireyin kendisine bir idol seçmesi ve onun gibi davranmasıdır. Bireyin iş yaşamında, okulda ve özel hayatında özdeşleşmeye bağlı olarak aidiyet duygusu gelişir.

Tarih boyunca birçok felsefi akım ve disiplin aidiyet duygusunu sorgulamıştır. Her türlü bağlılığı ve toplumsal rolü reddeden nihilizm felsefesinde, aidiyet duygusu tamamen yok sayılmış ve bu duygunun toplumun bir dayatması olduğu fikri savunulmuştur.

Aidiyet Duygusu ve Hissi Hakkında Bilgi

İnsanın toplumsal bir varlık olması, onun zorunlu olarak belli başlı duyguları hissetmesine neden olmuştur. O duygulardan biri olan aidiyet, kişinin bir yere, bir ideolojiye, bir kuruma ya da gruba karşı kendini yakın hissetmesi ve bağlanması demektir.

Aidiyet duygunun aşırısı fanatizme yol açar. Fanatizm ise bir şeye körü körüne bağlanmak demektir. Bu tür bir aidiyet hissi, hoşgörüden ve uzlaşmadan uzaktır. Kişi ne olursa olsun kendisini ait hissettiği ideolojiyi ya da kurumu savunur. Bu türden bir duyguyla oluşan gruplar, kendisi gibi düşünmeyen insanlara karşı cephe alır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!