Agile nedir ve nasıl uygulanır? Agile metodları hakkında bilgi

Güncelleme Tarihi:

Agile nedir ve nasıl uygulanır Agile metodları hakkında bilgi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2021 03:50

Birbirinden farklı projeler ve yazılım geliştirmeleri noktasında agile kelimesi ön plana çıkıyor. Bu konuda araştırma yapan birçok kişinin karşısına çıkan bu kelime adına bilgi alınmaya çalışılmaktadır. Peki, agile nedir ve nasıl uygulanır? Agile metotları hakkında tüm detayları derledik.

Haberin Devamı

Birçok farklı yazılım gelişimi ve yöntem noktasında agile öne çıkmaktadır. Tabii bunun nasıl uygulandığı ve metotların ne olduğu merak edilen konular arasında yer alıyor. Böylece bu alandaki çalışmalar çok daha etkin ve düzenli bir şekilde yapılabilmektedir.

 Agile Nedir?

 Yazılım geliştirme konusunda kullanılan proje yönetimi için özel yaklaşım agile olarak bilinmektedir. Agile aynı zamanda çevik olarak ifade edilir ve bir yöntemdir. Özellikle bu yöntem ekiplerin yazılım geliştirme noktasında, ön görünmezliği açısından destek sağlar. Böylece yaşanabilecek olası problemler ya da bilinmezliğe karşı etkin bir cevap verme imkanı tanır. Genel olarak sprint şeklinde bilinen artımlı ya da yenilemeli iş dizinleri için kullanılan bir yapı olarak öne çıkar. Günümüzde yazılım geliştirmesi açısından birçok değişik proje konusunda önemli bir yere sahiptir ve yaygın biçimde değerlendirilir.

Haberin Devamı

 Agile Nasıl Uygulanır?

 Agile uygulaması konusunda belli başlı bazı prensipler bulunmaktadır. Bu prensipler ele alınmak suretiyle projenin belli bir aşaması için yazılım geliştirme noktasında uygulamalar gerçekleştirilir.

 - Müşteri memnuniyeti ve sürekli yazılım geliştirme ele alınır.

 - Müşterinin rekabet avantajı ile değişen gereksinimleri öne çıkarılır.

 - Geliştiriciler ve iş adamları proje süresi içerisinde bir arada görev yaparlar.

 - Düzenli olarak çalışan yazılımlar sunulur.

 - Bir takım için bilgi aktarma noktasına yüz yüze iletişim en önemli husustur.

 - İlerlemenin en önemli yapısı çalışan bir yazılımdır.

 - Teknik mükemmellik ile iyi bir tasarım çevikliği etkin biçimde artırır.

 - Organize bir şekilde proje boyunca çalışma yapılmalıdır.

 Genel olarak bu ve benzeri prensipler ele alınmak suretiyle agile uygulaması gerçekleştirilmektedir. Günümüzde özellikle birçok farklı projenin sağlıklı ve düzenli bir şekilde devam edilmesi noktasında önemli bir potansiyel teşkil ediyor. 1970'lerde ortaya atılan bu fikir, günümüzde birçok şirket üzerinden yazılım geliştirme ile beraber kullanılmaktadır.

 Agile Metotları Hakkında Bilgi

Haberin Devamı

 Dünyanın önde gelen yazılım uzmanlarının gerçek yaşam üzerindeki deneyimleri kapsamında agile ön plana çıkmaktadır. Özellikle endüstriyel alan üzerinden proje geliştirme noktasında önemli bir yer haline geldi. O yüzden geçmişten günümüze her yazılım geliştiricisi, mutlaka agile metotlarını amaca uygun şekilde kullanmıştır. Böylece hızlı çalışma ve teslimat ile odaklanma noktasında düzenli bir yapı oluşturur. Değerini geliştirme boyunca optimize edilmesini etkileyen en önemli unsurlar içerisinde yer alır. Özellikle geribildirim kullanımı, yinelemeli planlama, müşterin arzu ettiği ihtiyaçlarını düzenli olarak karşılamak agile metotu üzerinden elde edilmektedir. Yani kısacası önemli ve etkin bir oranda istikrar sağlama imkanı sunan en önemli çalışma yapıları içerisinde bulunur.

Haberin Devamı

 Agile Yöntemini Kullanan Firmalar

 Her ne kadar genel anlamda proje içerisinde listede yer almasa bile, agile yöntemi pek çok firmanın kullandığı önemli yöntemlerden biridir. Özellikle yazılım geliştirme konusunda bu yöntemi açık biçimde kullanan firmalar içerisinde IBM önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle bu yöntemin ele alınması önemli organizasyonel değişikliklerin meydana geleceği yönünde fikir vermektedir.

 O yüzden günümüze dünya çapında çok önemli firmalar yazılım geliştirme konusunda agile yöntemine yaygın biçimde kullanmaktadır. Başarı şansının bu şekilde artacağına inanan pek çok firma, ekip olarak güvenilir bir rehberlik kurmak suretiyle uygulamaya geçer. Özellikle yazılım geliştirme açısından etkili bir strateji belirlemek ve müşteri memnuniyeti sağlama noktasında önemli bir yere sahip olduğunu söylemek mümkün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!