Afallamak Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Afallamak Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı

Güncelleme Tarihi:

Afallamak Ne Demek, Ne Anlama Gelir Afallamak Kelimesinin Tdk Sözlük Anlamı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2022 18:42

Herhangi bir durum veya olay karşısında şaşırmak veya sersemlemek afallamak anlamına gelmektedir. Beklenmedik bir olay karşısında şaşırmak olarak da ele alınabilir. Afallamak kelimesi hakkında merak edilen detaylar.

Haberin Devamı

  Yaşanabilecek bir olay meydana geldiği zaman buna karşı şaşırmak veya ne yapacağını bilememek afallamak ifadesini taşımaktadır. Bir anda çok büyük şaşkınlık duymak ve bu şaşkınlığı bir süre üzerinden atılmamak şeklinde değerlendirilir.

  Afallamak Ne Demek, Ne Anlama Gelir? 

 Farklı kelimeler üzerinden ele alınarak afallamak sözlü ifade edilir. 

 - Şaşırmak

 - Şaşkınlık duymak

 - Sersemlemek

 - Ne yapacağını bilememek 

 Bu ve benzeri kelimeler ile sözcük grupları dahilinde afallamak ifadesi karşılık buluyor. Ani gelişen bir olay karşısında kişinin şaşırması ile ne yapacağına karar verememesi doğrultusunda kullanılan bir sözcüktür. Amacına uygun şekilde günlük hayatın önemli sözcüklerinden biri olarak öne çıkar. 

 Afallamak Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı

Haberin Devamı

  Türk Dil Kurumu açısından afallamak kelimesi şaşkınlığa uğramak ya da sersemlemek şeklinde değerlendirilir. Kişinin hiç beklemediği bir anda karşılaştığı bir olay veya da aldığı bir habere vermiş olduğu tepki olarak anlatmak mümkün. Genelde cümle içerisinde kullanılırken tek başına da değerlendirilir. 

 ‘’Onu karşımda görünce bir an afalladım.’’ 

 ‘’Haberi duyunca sakın afallama.’’ 

 ‘’Bu kadar parayı bir arada görünce afalladığımı söylemem gerekir.’’ 

 Yukarıda öne çıkan örnek cümlelerde olduğu gibi afallamak kelimesi değerlendirilir. Farklı olaylar karşısında şaşkınlığa uğramak üzerinden kullanılan önemli sözcükler içerisinde yer alır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!