Adeta nasıl yazılır? Adeta kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı..

Güncelleme Tarihi:

Adeta nasıl yazılır Adeta kelimesinin TDKya göre doğru yazılışı..
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2022 23:58

İlginç, sıra dışı ve tuhaf kelimeleriyle eş anlamlı olan acayip sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Arapçada bu sözcük ''acibe'' kelimesinin çoğulu olarak kullanılır. Sözlük anlamı ise hayret uyandıran, gariplikler ve tuhaflıklardır. Ancak acayip kelimesi günümüz Türkçesinde tekil anlamında kullanılmaktadır. Acayip nasıl yazılır? Acayip kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışını örnek cümleler ile birlikte ayrıntılı olarak derledik.

Haberin Devamı

 Acayip kelimesiyle eş anlamlı olan diğer sözcükler ve doğru yazılışları şu şekildedir. 1- Garip 2- Çarpıcı 3- Anormal 4- Enteresan 5- Farklı 

 Acayip Nasıl Yazılır? 

 Arapça kökenli bir sözcük olan acayip, acep kelimesinden türetilmiştir. Acep, şaşırmak, garipsemek ve tuhaf bulmak anlamına gelirken, acayip, alışılmadık ve şaşırtıcı demektir. Bu kelime sıklıkla ''acaip'' şeklinde yazılsa da kelimenin doğru yazılışı şu şekildedir. 

 ACAYİP 

 Acayip Kelimesi TDK'ya Göre Doğru Yazılışı 

 Cümle içerisinde sıfat olarak kullanılan Acayip kelimesi 14. yüzyılda literatüre girdi. Bu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı aşağıdaki gibidir. 

 ACAYİP - Doğru Kullanım

 ACAYİP - Yanlış Kullanım 

 Not: Bu kelimeden türetilmiş olan ''alelacayip'' kelimesi ise çok şaşırtıcı ve tuhaf anlamına gelir. Alelacayip birleşik bir isim olduğu için bitişik yazılmalıdır. 

Haberin Devamı

 Acayip Kelimesinin Cümle İçinde Kullanımı 

 1- Yazdığı şiirleri ve hikayeleri okuduktan sonra onun ne kadar acayip bir insan olduğunu anladım. (Doğru) 

 2- Sokak ortasında acaip davranışlar sergileyen adam, görenleri hayrete düşürdü.

 (Yanlış Kullanım)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!