Açık uçlu soruda en başarılı bölgeler İç Anadolu ve Ege Bölgeleri

Güncelleme Tarihi:

Açık uçlu soruda en başarılı bölgeler İç Anadolu ve Ege Bölgeleri
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2013 11:51

Açık uçlu sorularla deneme sınavı sonuçlarına göre en başarılı bölgeler İç Anadolu ve Ege oldu.

Haberin Devamı

Eğitim dünyasında uzun süredir tartışılan açık uçlu sorulardan oluşan deneme sınavı 24 Şubat’ta yapıldı. Uğur Dershaneleri’nin düzenlediği sınav, 10 sınıf öğrencilerine uygulandı. Liselilere bir gün önce de öğrencilere çoktan seçmeli sorulardan oluşan deneme sınavı uygulandı. Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavda MF grubu öğrencileri, Matematik, Fen Bilimleri ve Türk Dili ve Edebiyatı sorularını, TM ve TS öğrencileri ise Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik ve Sosyal Bilimler sorularını yanıtladı. Sınav sonucunda 500 tam puan üzerinden GBS1, GBS2, GBS3, GBS4, GBS5 ve GBS6 puanları oluşturuldu.
Açık uçlu sınavda ise öğrenciler, çoktan seçmeli sınavda hangi dersin sorularına yanıt verdi ise o dersten açık uçlu soruları yanıtladı. Bu sınav da 500 tam puan üzerinden değerlendirilerek, 6 tane GBS açık uçlu puanı oluşturuldu. Sınava, MF grubundan 2542 öğrenci, TM/TS grubundan 661 öğrenci olmak üzere toplam 3203 öğrenci katıldı. Dershanenin Akademik Kurul Başkanı Alparslan Alemdar; “Sınav sonucunda bölgelere göre puan ortalaması sonucunda ilginç bir durum saptandı. Açık uçlu sorularda en başarılı bölge, Ege Bölgesi iken açık uçlu ve çoktan seçmeli sorularda ise en başarılı bölge İç Anadolu Bölgesi oldu. Ayrıca Güney Doğu Anadolu Bölgesi öğrencileri çoktan seçmeli sınav puanı ortalamalarına göre hiçbir alanda sonuncu olmazken, açık uçlu sınavda sonuncu olmaları da dikkat çekti. Demek ki bu bölge öğrencileri bildiklerini ifade etmede diğer bölgeler kadar başarılı değil” dedi.

Haberin Devamı

Ortalama daha yüksek

Açık uçlu sorular sınavında puan ortalamalarının çoktan seçmeliye göre daha yüksek çıktığının altını çizen Alparslan Alemdar, “Açık Uçlu Sorular sınavında puan ortalamaları çoktan seçmeliye göre daha yüksek çıktı. Ancak Matematik ve Fen bilimlerindeki fark oldukça az. Yüzde 4 ile 4,5. En fazla sosyal bilimleri etkiliyor. Birleştirilmiş sınavda puan ortalamalarındaki artış MF gurubu için anlamlı değil. TM ve TS de ise yüzde 1,66 ile yüzde 2,43 arasında değişiyor” şeklinde konuştu. Çoktan seçmeli sınava ilk yüze giren öğrencilerin alınarak bu öğrencilerin açık uçlu sınavla birleştirilmiş sınav sonuçlarının kıyaslandığını belirten Alemdar, şunları ekledi: “Açık uçlu sınavların bu öğrenciler için daha düşük sonuç getirdiğini gördük. Yani bu gün sınav bu şekilde yapılsaydı, ilk yüzde yer alan öğrencilerin aldığı puan az olacaktı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!