A Hangi Element Ve Periyodik Tabloda Nerede? A Simgesi Olan Element

Güncelleme Tarihi:

A Hangi Element Ve Periyodik Tabloda Nerede A Simgesi Olan Element
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2022 15:50

Gündemde en çok aranan konulardan birisi de periyodik tablo olmaktadır. Periyodik tabloda elementler A ve B grubu olarak iki farklı grupta incelenmektedir. Bu nedenle A grubunda yer alan elementler sıklıkla araştırılmaktadır. Peki A hangi element ve periyodik tabloda nerede? A simgesi olan element hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Haberin Devamı

Periyodik tabloda soldan sağa ve yukarıdan aşağıya gidildiği zaman değişen özellikle bulunmaktadır. Periyodik tablo içerisinde elementlerin atom numaralarına göre bir dizilişleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi de A grubu elementleridir.

  A Hangi element ve Periyodik Tabloda Nerede?

  Periyodik tabloda dikey sütunlara grup adı verilmektedir. Grupları aynı olan elementlerin ise kimyasal özellikleri aynı olmaktadır. A grubu elementleri periyodik tabloda dikey sütunlarda bulunmaktadır. A grubuna ait elementlerin son katmanında kaç elektron bulunuyor ise grup sıralaması da o şekilde olmaktadır.

  A Simgesi Olan Element

  Bir grup içerisinde yukarıdan aşağıya inildiği zaman atom yarıçapları artmakta, iyonlaşma enerjisi ve elektronegatiflik azalmaktadır. Bir grupta 8 adet A ve 8 adet B grubu bulunmaktadır. A grubu elementlerine aynı zamanda baş grup elementleri adı da verilmektedir. Bazı grupların özel adları şu şekildedir:

Haberin Devamı

  - 1A Grubu: Alkali metalleri denir.

 - 2B Grubu: Toprak alkali metalleri denir.

 - 3B Grubu: Toprak metalleri olarak adlandırılmaktadır.

 - 4A Grubu: Karbon grubu ile adlandırılır.

 - 5A Grubu: Azot grubu olarak adlandırılır.

 - 6A Grubu: Oksijen grubu olarak adlandırılır.

 - 7A Grubu: Halojenler olarak adlandırılmaktadır.

 - 8A Grubu: Soygazlar bu grupta bulunmaktadır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!