7’den 70’e el birliğiyle ilmek ilmek Türk Bayrağı

Güncelleme Tarihi:

7’den 70’e el birliğiyle ilmek ilmek Türk Bayrağı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2023 11:20

Cumhuriyetin 100’üncü yılında İzmir Kemalpaşa halkı, ilmek ilmek Türk Bayrağı motifli halı dokuyor. İlçe merkezine, Halk Eğitim Merkezi tarafından kurulan halı dokuma tezgahında 7’den 70’e Kemalpaşalılar ‘çorbada benim de tuzum olsun’ diyerek sıraya giriyor. Türk Bayrağı motifli halıya 10 yaşındaki ilkokul öğrencisinden 85 yaşındaki Fado Sükes’e kadar herkes büyük ilgi gösteriyor.

Haberin Devamı

İzmir Valiliğinin 100. Yıl hazırlıkları kapsamında harekete geçen Kemalpaşa Halk Eğitim Merkezi, kursiyerlerle birlikte Türk Bayrağı motifli halı dokunmasına yönelik bir proje başlattı. Herkesin katkıda bulunabileceği bu projeyle, Kurtuluş Savaşı döneminde olduğu gibi birlik ve beraberlik mesajı verilmek istendi. Halıya en çok emek verenler arasında, cumhuriyetin ilk çeyreğine tanıklık etmiş 5 çocuğu ve 15 torunu olan halı dokuma kursiyeri 85 yaşındaki olan Fado Sukes vardı. Sukes, tezgahın başına gelen miniklere de yardım etti ve şunları söyledi;

7’den 70’e el birliğiyle ilmek ilmek Türk Bayrağı
BU İŞİN USTASIYDIM
“Erzurum’da doğdum ve hayatımın büyük bir kısmı orada geçti. 20 yıl önce eşimi kaybettikten sonra Kemalpaşa’ya çocuğumun yanına taşındım. Gençliğimde çocuk büyütmenin ev işlerinin dışında halı dokuma yapıyordum. Ancak yıllar geçti ve ben bir daha hiç halı tezgahına oturmadım. Kemalpaşa’daki evimin yakınında Halk Eğitim Merkezi olduğunu öğrenince 3 yıl önce ziyaret etmiştim. Cemile hocayı kızım gibi sevdim ve evde sıkılmamak için öğrencisi oldum. Gençliğimde bu işin ustasıydım ama unutmuştum. Hatırlamak istedim. Bu yıl da kursu başarıyla tamamlayıp sertifikamı aldım.

Haberin Devamı

HER İLMEKTE MAZİYE GİDİYORUM
Ben 1938’de Atatürk’ü kaybettiğimiz sene dünyaya gelmişim. 4 kız 4 erkek 8 kardeşiz. Ailemizin bir kısmı Kurtuluş Savaşı’nda savaşmış. Çocukluğumda cumhuriyetimiz henüz gençti. Şimdi o 100 yaşına ben de 85’ime ulaştım. Cumhuriyetin 100’üncü yılı için Türk bayraklı bir halı dokumaya başladık. Neredeyse her gün o halının tezgahına oturuyorum. Her ilmekte maziye gidiyorum. Tezgahının başına gelen giden oldukça çok hoşuma gidiyor. Hele bir de küçük çocuklar geldiğinde daha bir güzel oluyor. Onlara nasıl ilmek atacaklarını gösteriyorum.”

ÇOK GÜZEL BİR ANDI
Fado Sukes’le birlikte halı dokuyan 10 yaşındaki ilkokul öğrencisi Beren Karaboncuk ise; “daha önce halının nasıl ortaya çıktığını bilmiyordum. Buraya gelip Türk Bayrağı için Fado Nine ile beraber sıra yaptık, bana o öğretti. Çok güzel bir andı”
dedi.

Haberin Devamı

7’den 70’e el birliğiyle ilmek ilmek Türk Bayrağı
DOKURKEN AĞLAYANLAR BİLE OLDU
Cengiz Aktı- İzmir Kemalpaşa Halk Eğitim Merkezi Müdürü: 100’üncü yılımız nedeniyle farklı bir çalışma yapmak istedik. Bütün Kemalpaşalılarla birlikte bir Türk bayrağını ilmek ilmek dokuyalım dedik. Bayrağımız bittiğinde 1’e 1 buçuk metre boyutunda olacak. Tüm Kemalpaşalılar, öğretmen Cemile Çoban öncülüğünde oluşturmuş olduğumuz tezgaha gelerek Türk bayrağına birer sıra yapabilir. Türk Bayrağı bizim için çok önemli. Bayrağın birleştirici gücü bizim değerlerimizin tam karşılığı. Tüm Kemalpaşalıların ilgisini çekti, zaman zaman sıralar dahi oluşuyor. Bu ilgi tüylerimizi diken diken etti. Dokurken ağlayanlar bile oldu. Bu durum halı dokuma kursuna ilgiyi de arttırdı. 85 yaşından bir kursiyerimizin de bu bayrakta emeği var, 6 yaşında anaokuluna giden çocuğumuzun da bu çorbada tuzu var. 7’den 70’e söylemini tam anlamıyla yaşıyoruz. Bayrağımızı 28 Ekim tarihine kadar tamamlayıp çerçeveleyip İzmir Valiliğine armağan edeceğiz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!