4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çocuk Olarak Haklarımız konu anlatımı

Güncelleme Tarihi:

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çocuk Olarak Haklarımız konu anlatımı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 21, 2020 01:20

Ülkeler içerisinde bazı yasalar bulunmaktadır. Bu yasalar, uyulması zorunlu olan kuralları içermektedir. Bu yolla insanlar arasındaki davranışlar düzenlenmektedir. Böylelikle tüm insanlar bazı haklara sahip olarak hayatlarını mutlu şekilde devam ettirebilmektedir. Bu temel hakların bilincinde olmak kendimizi savunabilmemiz adına büyük önem taşımaktadır. İşte, 4. sınıf sosyal bilgiler çocuk olarak hakları ile ilgili tüm detaylar.

Haberin Devamı

Ülkemiz içerisinde doğduğumuz andan itibaren bazı temel haklara sahip oluruz. Bu haklar bizlere cinsiyet, ırk, inanç, dil ve renk farkı olmadan verilen haklardır. Çocuk hakları ile birlikte çocukların hakları yasal ortamda da korunmaktadır. Bu sayede çocukların eşit fırsatlardan yararlanması sağlanmaktadır

 Temel Haklarımız Nelerdir?

Yaşama hakkı

Yaşama hakkı, temel hakların başında gelmektedir. Bu hak sayesinde insanların birbirlerinin yaşamını sonlandırmasının önü kapatılmaktadır. Yaşama hakkı sayesinde ülkemiz içerisinde hayatımızı koruyabilmemiz mümkün olmaktadır. Herkesin birbirinin yaşam hakkına saygı gösterme zorunluluğu bulunmaktadır.

Düşünceyi Açıklama Hakkı

Aklımızdan çok çeşitli konularda farklı görüşler geçebilir. Düşünceyi açıklama hakkımız sayesinde bu düşünceleri özgürce açıklayabilmemiz mümkün olmaktadır. Böylelikle fikirlerimizi kolaylıkla dile getirebilir ve kendinizi ifade edebiliriz.

Haberin Devamı

Bir Devletin Vatandaşı Olma Hakkı

Herkesin, devlet vatandaşı olma hakkı bulunmaktadır. Bu sayede kendimizi bir devletin koruması altına alabilir ve bu devletin sunmuş olduğu fırsatlardan faydalanabiliriz. Genellikle, doğduğumuz ülkenin vatandaşı oluruz ancak zaman zaman aksi durumlar da gerçekleşebilmektedir. Ancak her bireyin en az bir devlet üzerinden vatandaş olma hakkı bulunmaktadır.

İsme Sahip Olma Hakkı

Herkesin, bir isme sahip olma hakkı bulunmaktadır. Bu hak, en önemli hakların başında gelmektedir. Çünkü isme sahip olmamız sayesinde kendi kimliğimizi oluşturabilir ve kendi hayatımızı kurabiliriz. Böylelikle çok daha sağlıklı ve güven içerisinde bir hayat geçirebiliriz.

Eğitim Hakkı

Eğitim hakkı, sahip olduğumuz çok önemli bir haktır. Herkesin örgün eğitimden yararlanabilme fırsatı bulunmaktadır. Eğitim almak, kendimizi geliştirmek ve hayatımızı kurmak adına çok büyük önem taşımaktadır. Aldığımız eğitim sayesinde hem kendimize hem de ülkemize çok faydalı vatandaşlar haline gelebiliriz.

Sağlıklı Bir Çevrede Yaşama Hakkı

Sağlıklı bir çevreye sahip olmak sağlığımız için büyük önem taşımaktadır. Çevremizin sağlıklı olmaması, çeşitli hastalıklara yakalanabilmemize sebebiyet verebilmektedir. Bu durum, çeşitli aşamaları ve sıkıntılı süreçleri beraberinde getirir. Her çocuğun sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı bulunmaktadır. Bu sayede fiziksel olarak çok daha sağlıklı bir hayat sürdürülebilir. Bundan dolayı sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının önemi büyüktür.

Haberin Devamı

Seçme ve Seçilme Hakkı

18 yaşını doldurduktan sonra hepimiz seçme ve seçilme hakkına sahip oluruz. Bu hakkımız sayesinde, ülke yönetiminde bizler de söz sahibi olabiliriz. Bu sayede geleceğimiz hakkında fikrimizi ortaya koymak mümkün hale gelmektedir. Yani seçme ve seçilme hakkı sayesinde geleceğimizi belirleme hakkına sahip oluruz.

 Tüm bu haklar, bizlere çok çeşitli fırsatlar sağlamaktadır. Bu fırsatlar aracılığıyla kendi hayatımızı kurabilir ve gelişim içerisinde hayatımıza devam edebiliriz. Tüm bu haklar hayatınızı güvence altına almaktadır. Böylelikle kendimizi geliştirerek mutlu bir yaşam sürebilmemiz mümkün olmaktadır. Sahip olduğumuz tüm temel haklar bazı yasalar aracılığıyla hukuksal alanda güvence altına alınmıştır.

Haberin Devamı

 Temel Haklarımız Nasıl Güvence Altına Alınmıştır?

 Sahip olduğumuz tüm temel hak ve özgürlükler, anayasamız aracılığıyla güvence altına alınmaktadır. Bu sayede, bu hakların devamlılığı kesin ve net şekilde sağlamaktadır. Bu haklar, insan hakları evrensel beyannamesi ile 1949 yılında onaylanmıştır. Yani bu insan hakları, evrensel nitelik taşımaktadır. Dünya üzerindeki tüm vatandaşlar bu haklara sahiptir. Tüm bu insanların bu ortak haklardan faydalanması bireyin, toplumların ve insanlığın gelişmesi adına çok büyük önem taşımaktadır. Bu durumdan dolayı bu haklar tüm toplumlar tarafından kabul edilmiş ve yürürlüğe konulmuştur.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!