1.Dünya Savaşını Kim Kazandı Ve Hangi Devlet Kaybetti? 1. Dünya Savaşı Sonunda İmzalanan Antlaşmalar Nelerdir

Güncelleme Tarihi:

1.Dünya Savaşını Kim Kazandı Ve Hangi Devlet Kaybetti 1. Dünya Savaşı Sonunda İmzalanan Antlaşmalar Nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2022 16:43

Dünyayı en çok etkileyen savaşlardan biri 1.Dünya savaşıdır. Pek çok devletin iki ayrı tarafı seçmesi ile beraber yapılan bu savaş sonunda sanayi devrimi ve Fransız ihtilali gerçekleşmektedir. 1.Dünya savaşı ittifak devletlerinin kaybetmesi ile son bulmuştur. İtilaf devletleri bu savaşı kazanarak pek çok antlaşmasının gerçekleşmesini ileri sürmüştür. Hazırlanan antlaşmalar beraberinde pek çok ülke yıkıma uğramıştır. 1.Dünya savaşını kim kazandı, hangi devlet kaybetti ve savaş sonunda hangi antlaşmalar imzalandı sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

Haberin Devamı

 1.Dünya savaşı dünyanın her bölümünde bulunan ülkelerin etkilenmesini sağlayan savaşlardan biridir. İtilaf devletlerinin kazandığı bu savaş sonunda pek çok sivil ve asker hayatını kaybetti. Fransa, İspanya ve İngiltere olmak üzere itilaf devletleri bu savaşın kazanan tarafı olmuştur. Toplamda 13 ülke bu savaştan zafer elde etmiştir. Günümüzde de hala hissedilen 1.dünya savaşı antlaşmaları Osmanlı Devletinden bu yana etkilerini göstermeye devam etmiştir. 

  1. Dünya Savaşını Kim Kazandı ve Hangi Devlet Kaybetti? 

 1.Dünya savaşını itilaf devletleri kazanarak ittifak devletleri yenilgiye uğramıştır. İttifak devletleri arasında yer alan Osmanlı, Avusturya ve Macaristan devletleri yıkılmıştır. Özellikle Asya ve Avrupa da kurulan imparatorlukların düşmesi bu savaşın en büyük etkileri arasında yer almaktadır. Çarlık Rusya’nın yapmış olduğu ihtilal da rejimi değiştirmiştir. Bu savaşın sonunda Polonya, Yugoslavya, Çekoslavakya, Macaristan ve Avusturya gibi ülkeler kurulmuştur. Avrupa üzerinde kurulan siyasi haritan başta aşağı değişikliğe uğramıştır.

Haberin Devamı

  1.Dünya savaşı pek çok kişinin hayatının sonlandığı savaşlardan biridir. Dünyada en ağır olan savaşlardan biri olarak da bilinmektedir. Pek çok kişinin yaşamını yitirdiği bu savaşın etkileri günümüzde hala devam etmektedir. Özellikle yapılan antlaşmalara uyma prosedüründe Osmanlı döneminden itibaren pek çok antlaşma maddesi hala geçerliliğini sürdürmektedir. Sömürgeciliğin adının mandacılık olmuş ve milletler cemiyeti kurulmuştur. Denizaltı ve tanklar başta olmak üzere kimyasal silahlar da ilk olarak 1.dünya savaşı zamanında kullanılmaya başlanmıştır. 

  1. Dünya Savaşı Sonunda İmzalanan Antlaşmalar Nelerdir 

 1.Dünya savaşı sonunda ittifak devletleri pek çok ağır antlaşma maddeleri imzalamak zorunda kalmıştır. Bu antlaşmaların başında mondros ateşkes antlaşması 30 Ekim 1918 yılında imzalanmıştır. Bu antlaşma Osmanlı devleti ile diğer itilaf devletleri arasında imzalanmıştır. Versay barış antlaşması ise 28 Haziran 1919 yılında İtilaf Devletleri ve Almanya arasında yapılmıştır. Avusturya ve İtilaf Devletleri arasında 10 Eylül 1919 yılı içerisinde Saint Germain antlaşması imzalanmıştır. 

Haberin Devamı

 1.Dünya Savaşını kaybeden pek çok ülke hem itilaf hem de ittifak devletleri ile antlaşmalar yapmıştır. Her iki ülkenin de çıkarı gözetilmeksizin yapılan bu antlaşmaların bedelleri oldukça ağırdır. Bulgaristan ve İtilaf devletleri arasında Neuilly Antlaşması yapılmıştır. Bu antlaşma 27 Kasın 1919 yılında imzalanmıştır. 1.Dünya savaşının son antlaşmalarından biri ise Sevr Antlaşmasıdır. Sevr Antlaşması 10 Ağustos 1920 yılında yapılmış ve itilaf devletleri ile Osmanlı Devleti arasında imzalanmıştır. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!