Zeytin şenlikleri Antakya’ya sıçradı

Güncelleme Tarihi:

Zeytin şenlikleri Antakya’ya sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2013 01:35

EGE’nin “sarı altını” zeytinyağının katma değerini yükseltmek ve markalaşmak için Ayvalık ve Akhisar gibi ilçelerde gerçekleştirilen zeytin hasat şenlikleri Türkiye’ye örnek oldu.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde ortak akıl toplantıları düzenleyen Zeytindostu Derneği’nin de desteğini alan Antakya’nın Altınözü İlçesi 1’nci Hasat Şenliği’ni düzenledi. Şenliğe katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye’de sadece İzmir’de bulunan Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün ikincisinin Altınözü’nde açılacağını belirtti.

ZAE’nin 2’ncisi Antakya’ya

Zeytindostu Derneği ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin (EZZİB) desteğiyle gerçekleşen Altınözü 1’nci Hasat Günleri ve Şenliği temsili zeytin dikimi ve hasatla başladı, 14’ncü Ortak Akıl ve Güç Birliği paneli ile devam etti.

Son 10 yılda Hatay’da 9-10 milyon civarında zeytin ağacı dikilmesiyle ağaç varlığının 14-15 milyonları bulduğunu ancak bunları işleyecek tesislerin henüz oluşmadığını kaydeden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bunun için Zeytincilik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacağını, burada 52 tane büyük işletmenin bulunacağını dile getirdi. Ergin, Türkiye’de Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nün de sadece İzmir’de bulunduğuna işaret ederek “İkincisi Altınözü’nde kuruluyor. Kararları alındı. Bu kuruma 10 vilayet bağlı olacak. Yeri hazırlandı, kurulma çalışmaları başladı. Bu gelişmeler yakın gelecekte zeytinde önemli bir merkez olacağının müjdesi. Tüm beldelerimizle beraber Türkiye’nin de bir numarası olmak için ilerliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HEDEF BİRİNCİLİK

Tarım İl Müdürü Aydın Tüfekçi, Hatay’ın zeytin ve zeytinyağında Türkiye 4’ncüsü olduğunu belirterek “Vizyonumuz zeytinyağı ve pamuk üretiminde Türkiye birincisi olmak. Bu ürünlerde markalaşmak istiyoruz. Şu anda 495 bin dekar zeytin yetiştirilen alanımız var. 14 milyon ağaç varlığımız bulunuyor. Türkiye üretiminin yüzde 10’luk kısmını karşılıyoruz. Nihali hedefimiz ise Ortadoğu’nun tarım üretim üssü olmak” diye konuştu.

Kaçak yağ sorunu

EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli, bölge zeytinciliğinin giderek geliştiğini ve şenliğin tanıtıma önemli bir katkı sağladığını vurguladı. Güreli Antakya üzerinden Türkiye’ye giren kaçak Suriye zeytinyağı için “Bizim yağların namusunu bozuyor” diyen Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin’i eleştirdi. Antakya bölgesindeki tüm yağların Tariş’te rafine edildiğini belirten Güreli, “Suriye’den gelen yağdan bahsederek zehir diyor. Hem alkolik hem Yeşilay Başkanı olunur mu? Bu yağlar Tariş’in tesislerinde rafine ediliyor. Buranın yağlarını da 5-6 firma alıp işliyor. Hem bölge
yağlarını eleştireceksiniz hem de bu yağları tesislerinizde rafine edeceksiniz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!