Zeus Tapınağı’na 36 yıl sonra ilk fırça

Güncelleme Tarihi:

Zeus Tapınağı’na 36 yıl sonra ilk fırça
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 2011 22:08

Milas’ın önemli tarihi kentlerinden Euromos’ta, 36 yıl sonra yeniden kazı çalışmaları başladı. Kazı çalışmalarıyla Zeus Tapınağı’ndaki tüm mimariler tanımlanıp belgelenecek.

Haberin Devamı

MUĞLA Milas’ın önemli tarihi kentlerinden Euromos’ta, 36 yıl aradan sonra yeniden kazı çalışmaları başladı. Kazı çalışmaları ile 3 bin yıllık geçmişe sahip olan antik kentin haritası çıkarılıp, Zeus Tapınağı’ndaki tüm mimariler tanımlanıp belgelenmeye çalışılacak. Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, kent kalıntıları çok yıprandığını, ancak Euromos’taki Zeus Tapınağı’nın Asya’daki en iyi korunmuş 6 tapınaktan biri olduğuna dikkat çekti.

Zeus Tapınağı’nda 1969-1975 yılları arasında Prof. Ümit Serdaroğlu tarafından restorasyon ve kısmen kazı çalışması yapıldığı bilgisini veren Kızıl, “1969 yılında Zeus Tapınağı’nda ve çevrede yapılan araştırma ve kazılarda bulunan hayvan, at arabaları, çiçek figürleri ile süslü terra cotta parçaları tapınağın olduğu noktada daha erken bir kutsal alanın varlığını işaret ediyor” dedi. Euromos’un Antik çağlarda kısa yüzünde 6, uzun tarafında ise 11 sütunun bulunduğunu aktaran Kızıl, tapınağın halen 16 sütunun ayakta durduğunu belirtti. Kızıl, “Bazı sütunlarda yivlerin bitmemiş olması tapınağın tamamlanmadığını gösteriyor” diye konuştu.

Önce temizlik

Haberin Devamı

Euromos’ta ilk etapta temizlik çalışması yapacaklarını belirten Kızıl, “Bölgede birçok eser otların arasında kalmış. Ciddi bir temizlik çalışması yapılacak. Daha sonra kent haritasını çıkarmak için çalışma yapacağız. Jeofizik ölçümler yapılacak. Tapınaktaki tüm mimarileri tanımlayıp, belgelendireceğiz. Tiyatroda da temizlik ve rölöve çalışması yapacağız” bilgisini verdi. Kazı çalışmaları eylül ayına kadar devam edecek.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!