Yol krizi

Güncelleme Tarihi:

Yol krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2001 00:00


Utku BOLULU
Haberin Devamı

Güzelbahçeliler, milyarlarca liralık yol bedeli isteyip ödeme emri gönderen belediyeye karşı dava açtı.

GÜZELBAHÇE Belediyesi, zaman aşımına uğrayan alacağını, 500 milyon ila 11 milyar lira arasında değişen rakamlarla tahsile kalkınca mahkemelik oldu. Güzelbahçeliler, belediyenin, ‘‘yol bedeli’’ karşılığı olarak gönderdiği ödeme emrinin iptali için İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

İmar Kanunu'nun 23'üncü maddesine göre, altyapı bedelinin yüzde 25'ini vatandaşlardan peşin alan belediye, diğer belediyeler gibi altyapı tamamlandıktan sonra 6 ay içinde geriye kalan yüzde 75'i ödeyeceklerine dair taahhütname imzalayanlara yıllardır yapı ruhsatı verdi.

YAKLAŞIK 10 yıl boyunca yüzde 75'lik yol bedeli talep edilmedi. Ancak, birdenbire harekete geçen belediye, yolun yapıldığı yıl yerine, bugünkü maliyetlere göre hesaplama yaparak 500 milyon ila 11 milyar lira arasında değişen oranda fatura çıkarıp ödeme emri gönderdi.

İDARE Mahkemesi'ne dava açan vatandaşlar, hesaplamaların usule, mevzuata aykırı ve eşitlik ilkesi dikkate alınmadan yapıldığını, ayrıca yol bedelinin bugüne kadar herhangi bir tebligat yapılmadığı için 5 yıllık zaman aşımına uğradığıni iddia etti.

Avkıran'ın savunması:

GÜZELBAHÇE Belediye Başkan Ertan Avkıran, geçmiş dönemlerde bu alacakların takibinin yapılmadığını belirtti, ‘‘Emlak ve çöp vergisini de 5-10 yıl ödemeyenler var. Peki ödeyenler aptal mı? Dava açmaları iyi oldu. Herşey netlik kazanacak’’dedi. Avkıran, belediyenin 126 milyarlık vergi borcunu geçmişte ödenmediği için bugün 268 milyar ödemek zorunda kaldıklarını söyledi. Başkan Avkıran, kendilerinin borçlarından dolayı vatandaşları uyardıklarını, kimseyi icraya vermeyeceklerini belirterek af çıkması için dua etmelerini söyledi. Bu konuyu politaka malzemesi yapmak isteyenler olduğunu savunan Avkıran, ‘‘Almazsam bana zimmet çıkacak’’ dedi.

Ne dediler?

Yaşar Özek (Emekli): Neye uğradığımı şaşırdım. 1 milyar 490 milyon lira ödeme emri geldi. Hangi yolu yaptılar ki para istiyorlar? Belediye yetkilileri, uygulamanın Büyükşehir'e ait olduğunu söyledi. Ancak, onların haberi bile yok.

Gökalp Öner (Emekli Yarbay): 1989'dan beri burada oturuyorum. Ansızın 660 milyon lira ödeme emri geldi. Herkese de tebliğ yapılmadı. Oy tabanının olmadığı yerlere ödeme emri gitmediğini duyduk. Hakkımızı aramak için mahkemeye başvurduk.

Mustafa Görsoy (Emekli Astsubay): Evimin önünden geçen yol için 2.5 milyar lira istiyorlar. Güzelbahçe'nin yerlisinden istemiyorlar. Biz sonradan geldiğimiz için haksızlık yapıyorlar. Bu parayı ödeyemem.

Haberin Devamı

Zekİye Tunç (Emekli Memur): Belediye 580 milyon lira ödememi istiyor. Emekli maaşı ile geçiniyorum. Bu parayı ödeyememem. Taksite bağlanmasını talep ettik, yanıt alamadık. Hesaplamada hata yapıldığını düşünüyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!