Yılın 12 ayında iki öğün yemek

Güncelleme Tarihi:

Yılın 12 ayında iki öğün yemek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2008 00:00

Ramazan ayıyla birlikte kurulan iftar çadırları dar gelirlileri bir ay için de olsa rahatlatırken, Selçuk Belediyesi 500’ü aşkın ailenin evine günde iki kez sıcak yemek servisi yaparak yardımını yılın tamamına yaydı

İZMİR’in Selçuk İlçe Belediyesi, sadece Ramazan ayında değil, yılın 12 ayı yoksul ailelere günde iki öğün sıcak yemek dağıtımı yapıyor.

Selçuk Belediye Başkanı Vefa Ülgür, sosyal belediyecilik anlayışıyla halka dönük hizmetlere büyük önem verdiklerini belirterek, hafta başından itibaren 600 aileye kuru erzak dağıtımına başladıklarını söyledi. Bu tür desteklerin dışında ayrıca "Aş Evi" modeliyle yılın tamamında günde 2 öğün sıcak yemek verdiklerini belirten CHP’li Ülgür, Belediye Aş Evi’nde hazırlanan yemeklerin dağıtımını da Aş Evi aracıyla yaptıklarını kaydetti. Dağıtımın ihtiyaç sahibi ailelerin adreslerine teslim biçiminde olduğunu, hiçbir izdiham yaşanmadan 500’ü aşkın ailenin bu yardımlardan faydalandığını ifade eden Ülgür, şöyle konuştu:

"Ramazan’dan Ramazan’a yılda sadece bir ay yapılan yemek yardımları, ihtiyaç sahibi vatandaşların beslenme sorununa çözüm sağlamıyor. Vatandaşlar bir ayın bitiminde yine yaşamın somut gerçekleri ile başbaşa kalıyorlar. Belediyemizin Aş Evi 12 ay kesintisiz hizmet veriyor. Ayrıca bu hafta olduğu gibi, belirli zamanlarda da kuru erzak dağıtımı yaparak mutfaklarına katkı sağlıyoruz. Yılın 12 ayı günde 2 öğün yetecek şekilde programladığımız yemek dağıtımımızı Ramazan süresince mönümüzü biraz daha çeşitlendirerek ve vatandaşlarımızın sahurda da yemek yemelerini sağlayacak biçimde 3 öğüne yetecek miktara çıkardık."

Fırınların çoğu sınıfta kaldı

AYDIN’da belediye ile Tarım İl Müdürlüğü ekiplerinin, baskın yaptıkları fırınlar sınıfta kaldı. Aydın Belediyesi Zabıta Müdürü Serdar Adanır, belediyeden 4, Tarım İl Müdürlüğü’nden de 1 kişinin katılımıyla oluşturulan üç ayrı ekiple sabahın erken saatlerinde fırınlarda baskın denetimler yaptı. Denetimlerde sağlık kuralları, ortam hijyeni, personel kıyafetleri, genel temizlik, ruhsat, çalışanların sağlık karnesi, imalathane temizliği, iş kıyafeti giyilip giyilmediği ve hamur bezlerinin temizliği kontrol edildi. Adanır, "14 simit, 22 ekmek fırınını denetledik. 34’üne sağlık koşullarına uymadıkları gerekçesiyle çeşitli uyarılar verildi. Sadece 2 fırın temiz ortamda çalışıyor. Bizim buradaki gayemiz Aydın halkına, en önemli gıda maddesi olan ekmeği, temiz sunmak. Halkın temiz gıdaya ulaşması için zabıta olarak gerekli titizliği göstermeye devam edeceğiz" dedi.

İncir Evi’nde Ramazan bereketi

İZMİR’de 2008 yılı mahsullerinin satışa başlanması ile Ramazan ayının birleşmesi İncir Evi’ndeki yoğunluğu artırdı. Kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm, ceviz, çam fıstığı, incir reçeli, incir tatlısı, Antep fıstığı, badem, ceviz ve incir ezmeleri İncir Evi raflarında yerini aldı. Ramazan boyunca özel olarak satışa sunulan ve Medjoul tip süper jumbo hurmaları da ürün portföyüne ekleyen İncir Evi, bu ürünlerin karışımlarıyla yapılan şık sepetlerle iftar sofralarını süslemeye devam ediyor. 2008 yılında hava koşullarının da yardımı ile ürün kalitesinin memnuniyet verici olduğunu kaydeden yetkililer, yeni sezon ürünlerinin yoğun taleple karşılaştığını belirtti.

Önce su iç

Canlardan biri, Ramazan’ın ilk günü fena halde susamış ve bir çeşmenin musluğuna ağzını dayayarak, kana kana su içmeye başlamış. Bunu gören bir softa seslenmiş:

- Hey ne yapıyorsun, orucun bozuluyor!

Bektaşi, adamı duymazlıktan gelip doyasıya suyu içtikten sonra, şöyle demiş:

- Ahbap! Ne söyleyeceksen, şimdi söyle bakalım!

Çocuklarımıza karşı sorumluluklarımız

ALLAH-Ü Teala insanı akıl, irade ve düşünce sahibi olarak yaratmış ve varlıkların da en şereflisi kılmıştır. Kur’an-ı Kerim’deki ayetlerden anlıyoruz ki, insanın değeri taşıdığı sorumluluk bilinciyle orantılıdır. "İnsana tevdi edilen yükümlülük kabiliyeti, çok değerli bir emanettir. İyi muhafaza edildiği, hakkı verildiği takdirde insan, onun sayesinde eşref-i mahlukat (yaratılmışların en değerlisi ve şereflisi) olur; hakkını veremezse, sermayeyi kötüye kullanırsa, şeytana uyarsa aşağıların aşağısına yuvarlanır. İşte bu yüzden emanet, insandan başka bir mahlukun yüklenmeye cesaret edemeyeceği kadar büyüktür, önemlidir ve değerlidir." Allah’ın bize en büyük emaneti ve en büyük ihsanı olan çocuklarımıza karşı olan görevlerimiz, sorumluluklarımızın başında yer alır. Bu yüzden yavrularımızı çok iyi yetiştirip topluma ve insanlığa faydalı olarak hazırlamak gerekir.

VAZİFELERİN BİR BÖLÜMÜ

- Anne baba çocuklarına güzel bir isim koymalıdır.

- Aile helal lokma ile beslenmelidir. Haram lokmanın tesiri duaların kabul olmamasına kadar uzanır.

- İlgi, sevgi ve şefkat her şeyden önce gelmelidir. Uzmanlar, kişiliğin oluşmasında 0-6 yaş döneminin çok önemli olduğuna vurgu yaparlar. Bu yaşlarda çocuklar önemsenmeli, kutsal değerlerle korkutulmamalıdır. Peygamber Efendimiz, zaman zaman onlarla oynamış, şakalaşmış, başlarını okşamış ve selamlaşmıştır. Hiçbir zaman çocukları incitmemiştir. Ne yazık ki günümüzde "Müslümanım " dediği halde, arabasına evine gösterdiği ilgiyi yavrusundan esirgeyen anne-babalar vardır.

- Eğitimine son derece önem vermeli: Bütün peygamberler insanlığı eğitmek için gönderilmişlerdir. Eğitimin ilk aşaması ailede verilir. Çocuklarında güzel ahlakı görmek isteyenlerin öncelikle onlara örnek olmaları gerekir. Kendisi sigara kullanan bir anne babanın, çocuklarına bunların kötülüğünden yahut zararından söz etmesinin ne yararı olacaktır. Yüce kitabımız Kuran’da bu durum şöyle yerilir: "Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz, Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz Allah katında büyük gazap gerektiren bir iştir." (Saff/2-3)

İslam’ın ilk emrinin" oku" olduğu hepimizin malumu. "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?" (Zümer/9) Elbette bir olmaz. Çünkü bilgi bir güçtür ve bilen her zaman güçlüdür. Bu; bilen bir kişi için de, bilen bir toplum için de geçerlidir. Hz. Ali "Çocuklarınızı kendi yaşadığınız çağa göre değil, onların yaşayacakları çağa göre yetiştirin" derken, çocukların eğitim ve öğretiminin hem önemini hem de yöntemini bize göstermektedir.

Yaşadığımız ortamda yukarıdan aşağıya önemini anlatmaya çalıştığımız eğitim ve öğretim hiçbir zaman ihmal edilmemelidir. Anne-babalar yeni nesillere, gençlerimize dünyevi ve uhrevi hayatlarında mutlu olabilmeleri için, her türlü imkanı seferber etmelidirler. Gençlerin de bu durumu çok iyi değerlendirerek kendilerini yetiştirmeleri oldukça önemlidir.

İlyas ÖZTÜRK

İzmir Müftü Yardımcısı

YARIN: EV ALMA KOMŞU AL
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!