Yılan hikayesi

Güncelleme Tarihi:

Yılan hikayesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

ÇED raporu nedeniyle çözüme bir türlü kavuşturulamayan taşocaklarına şimdi de ruhsat engeli çıktı. Firmaların ruhsatlarından vazgeçmesi istenecek

İZMİR'de geçtiğimiz yıl kapatılan taşocaklarının taşınması düşünülen Gökdere'de ÇED raporunun yanı sıra ruhsat engeline takıldı. Yıllar önce bu bölge için Dere Mader, BEMAŞ ve Karadeniz Mıcır işletmelerinin maden arama ruhsatı aldığı ortaya çıktı.

Üç aylık süre

VALİ Kemal Nehrozoğlu başkanlığında yürütülen proje için Nisan 1999'da metropol alandaki 30 taşocağıyla ilgili İl Özel İdare bünyesinde çevre komisyonu oluşturuldu. Komisyondaki ilgili kurumlar, ocakların Gökdere'ye taşınabileceği yönünde olumlu rapor verdi. Aralık 1999'da taşocaklarına, bulundukları yerleri rehabilite etmek için üç aylık süre tanındı.

Ruhsatlar iptal

ANCAK, ÇED raporunun henüz alınamadığını açıklayan Nehrozoğlu, ‘‘Bu da yetmiyormuş gibi Gökdere için birkaç işletmenin daha önceden maden arama ruhsatı aldığı ortaya çıktı. Firmaların ruhsattan vazgeçmelerini isteyeceğiz. Aksi taktirde hukuksal mücadeyele gideceğiz’’ dedi.

Hemen taşınsınlar

KOMİSYONUN konuyu araştırdığını belirten Vali Kemal Nehrozoğlu, ‘‘Çalışmalarımızı hızlandırdık. Ancak bu konuda firmaların duyarlı olması gerekiyor. Bir an önce ocakların taşınmasını amaçlıyoruz. Bu işlemin çabuklaşması onların da yararına. İlk etapta anlaşma yoluna gideceğiz’’ diye konuştu.

Çalışma hálá sürüyor

İZMİR Valiliği'nin 1996 yılında Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na açtığı davanın 1999'da lehine sonuçlanması üzerine mücavir alandaki taşocaklarına getirilen faaliyeti durdurma kararına bazı firmalar uymuyor. SİT alanındaki Batıçim ve Temeltaş firmalarına açtıkları davanın sonuçlanmaması, Dede Maden ise mücavir alan dışında kalması nedeniyle faaliyetlerini sürdürüyor.

İlk rehabİlİte

TAŞ işletmelerinin devleri arasında yer alan Çimentaş, ilk rahabilitasyon çalışmasını başlatan firma oldu. Yaklaşık yedi yıldır çalışma alanlarında ağaçlandırma yaptıklarını belirten Çimentaş Genel Müdürü ve Çevre Komisyonu Üyesi Ergun Olgun, ‘‘Vali Nehrozoğlu'nun konuya yaklaşımını taktirle karşılıyorum. Çözüme çok yaklaşıldı, şimdi Gökdere için ruhsatı olan firmalarla yapılacak görüşmelerin sonucunu bekliyoruz. Kurallara sonuna kadar uyacağız. İşletmemiz faaliyet göstermiyor. Ekonomik açıdan daha fazla zarara uğramamamız için, bu firmaların da duyarlı davranmasını bekliyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!