Yeşile ateş düştü

Güncelleme Tarihi:

Yeşile ateş düştü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2011 00:00

Ege Bölgesi’nde, son sekiz günde çeşitli nedenlerle çıkan, havaların aşırı ısınması, şiddetli rüzgarın da etken olduğu orman yangınları adeta canımızı yaktı.

Haberin Devamı

EGE Bölgesi’nde son sekiz günde çeşitli nedenlerle çıkan orman yangınlarında yaklaşık 285 hektar orman, maki, otluk alan ve tarım arazisi kül oldu. Aşırı sıcaklar ve nem oranının düşmesi daha sık yangın çıkmasına sebep olurken, şiddetli rüzgarlar da söndürme çalışmalarını güçleştirdi.

Sekiz gününün bilançosunda ilk yangın 14 Ağustos’ta Yenifoça’da çıktı. Beş helikopter, iki uçak, 12 arazöz, üç dozer, 40 yer işçisi ile 20 itfaiye ekibinin yaklaşık 2.5 saatlik çalışmasının ardından kontrol altına alınan yangın güçlükle söndürüldü, 5 hektarlık alandaki kızılçam ağaçları zarar gördü. Yangını kasıtlı çıkardıkları ileri sürülen M.Ö. (16), S.T. (19) ve F.Y. (20) gözaltına aldı. Hakkari’den gelen üçlünün sırt çantalarında, PKK ile ilgili örgütsel doküman, çakmak, kağıt ve naylon poşetler ele geçirildi. Üç zanlı sevkedildikleri adliyede nöbetçi mahkemece tutuklandı.

Haberin Devamı

Bodrum’a kül ve duman yağdı

Bodrum’da beş belediyenin kullandığı çöplükte metan gazı patlaması nedeniyle 15 Ağustos’ta çıkan yangında ise 2 hektar ormanlık alanan zarar gördü, ilçeye kül ve duman yağdı. Altı arazöz, 40 orman işçisi, 12 itfaiye aracı, iki helikopter ve bir amfibi uçak müdahale etti, yangın 14 saatte kontrol altına alınabildi.
Geçen çarşamba günü Foça Bağarası’nda kuru ot ve genç çam ağaçlarının bulunduğu alanda bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Otluk alanda başlayan yangın şiddetli rüzgarın etkisiyle ormanlık alana sıçradı, Yangın söndürülde, 3 hektar ormanlık alanan zarar gördü.

Dolum tesisleri yakınında

Aliağa Nemrut Sanayi Bölgesi’ndeki akaryakıt dolum tesisleri yakınında geçen perşembe günü çıkan orman yangını son anda söndürüldü. Dolum tesislerine 50 metre kadar yaklaşan alevlere bir helikopter, çok sayıda arazöz, 20 işçi, itfaiye ekipleri müdahale etti. Kyme Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında çıkan toprağı taşıyan kamyonun yükünü boşalmak isterken damperinin elektrik telini kopartması sonucu başladığı belirlenen yangın, yaklaşık 2 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alınıp söndürüldü, 20 hektarlık alan zarar gördü.

Haberin Devamı

Ayvalık’a 1.5 saat arayla

Ayvalık’ta geçen perşembe günü çöp depolama alanında, içindeki bakırı almak için kablo yakan hurdacıların neden olduğu ilk yangın, kısa sürede zeytinlik alana sıçradı. Hızla büyüyen yangına, 40 orman işçisi, çok sayıda arazöz ve bir helikopter müdahale etti. Yaklaşık 1.5 saatte güçlükle söndürülen yangında 100’e yakın zeytin ağacı zarar gördü. Bu sırada İlkkurşun Tepesi’ndeki çamlık alanda bulunan çalıların tutuşması nedeniyle ikinci yangın çıktı. Tepedeki kalede içki içenlerin çıkardığı ileri sürülen yangının, şiddetli poyraz nedeniyle Yeni Mahalle’deki yerleşim yerlerine doğru ilerlemesi paniğe neden oldu. Alevler 1 saatte söndürülürken bir hektarlık çalılık alan ile beş çam ağacı zarar gördü.

Haberin Devamı

Çeşme de güne yangınla uyandı

Çeşme Ildırı’nın Narlıca bölgesinde eçen perşembe günü saat 09.30 sıralarında trafo patlayınca yangın çıktı. Kısa sürede yayılan alevlere, itfaiye araçları, römorkörler, iki helikopter, bir amfibi uçakla müdahale edildi. Adalar Sitesi ve Osman Kavran Çiftliği’nin yakınlarında çıkan yangın, yaklaşık 2 saat sonra kontrol altına alınıp söndürülürken 5 hektar maki ve zeytinlik alan zarar gördü.

Milas’ta sabotaj iddiası

Milas Olukbaşı Köyü Akdağ bölgesinde geçen cumartesi günü saat 06.30 sıralarında başlayan yangına 6 helikopter, 3 uçak, 18 arazöz, 4 iş makinesi ve çok sayıda su tankeri ile 160 orman işçisi müdahale etti. Yaklaşık 80 köylünün de söndürme çalışmalarına yardımcı olduğu yangın, 6 saatte söndürüldü. 30 hektar alan küle döndü. Başladığı anda yangına kazma küreklerle müdahale eden köylülerin, iki kişi bulunan bir otomobilin hızla uzaklaştığını söylemeleri üzerine jandarma soruşturma başlattı. Ancak Kırcağız Köyü Yukarı Mahalle’deki evlere 400 metre kadar yaklaşan alevlerin çıkış nedeni belirlenemedi. Öte yandan Milas’a bağlı Koru Köyü Sanayi Sitesi arkadasında bulunan alanda çıkan yangında da bir hektar zeytinlik kül oldu.

Haberin Devamı

Büyük tehlike atlatıldı

Urla’da geçen cumartesi günü Kekliktepe’de çıkan yangına müdahale eden helikopter ve uçakların kıyıya yakın bir yerden su alması üzerine sörf eğitimi gören öğrencilerin tehlike atlattığı ileri sürüldü. Şans eseri bir kaza yaşanmazken yangın kısa sürede kontrol altına alınıp söndürüldü. Yangında bir hektarlık alan zarar gördü. Ayrıca Dikili’de de aynı gün bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında 4 hektar otluk alan zarar gördü.

Helikopterler yetmez oldu

İzmir ve çevresindeki maki ve ormanlık alanda geçen perşembe günü çıkan yangınlara müdahale etmede helikopterler yetersiz kalınca Milas’tan takviye istendi. Çeşme Ildırı, Seferihisar Gölcük, Kemalpaşa Aşağı Kızılca, Torbalı, Bornova Naldöken’de çoğunluğu makilik alan olmak üzere beş farklı yerde çıkan yangınlar Milas’tan takviye helikopter gelince kontrol altına alınıp söndürüldü. Yangınlarda 4 hektar maki ve ormanlık alan zarar gördü. Yine aynı gün Torbalı’nın Gavur Dağı bölgesinde bilinmeyen bir nedenle çıkan yangında 15 hektar maki ve zeytinlik alan kül oldu.

Haberin Devamı

Yerleşim yerlerini tehdit etti

Foça, geçen hafta neredeyse yangınsız gün geçirmedi. Ağaçlandırma bölgesinde geçen cuma günü bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangında 2 hektar otluk ve ağaçlandırma alanı ile bölgedeki kamping sahasında bir t karavan yandı. Yerleşim alanlarına 10 metre kadar yaklaşan alevler bölgede evi bulunanlar arasında panik yarattı.

Sarp ve dağlık alanda çıktı

Datça’daki sarp ve dağlık arazide geçen cumartesi günü akşam saatlerinde başlayan yangın pazar günü sabah saatlerinde güçlükle kontrol altına alındı. Enerji nakil hatlarının birbirine değmesiyle çıktığı düşünülen yangında 6 hektar ormanlık alan kül oldu. Yangına, 5 helikopter, 2 uçak, 6 dozer, 45 arazöz, 16 teknik eleman, 9 ilk müdahale aracı, 320 orman işçisi ve çok sayıda köylü müdahale etti.

Çanakkale çok ucuz atlattı

Çanakkale Çan’a bağlı Etili ve Keçi Ağılı köyleri yakınlarında önceki gün akşam saatlerinde bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Poyraz nedeniyle kısa sürede yayılan alevlere 13 dakikada müdahale edildi. Yaklaşık 3 saatlik bir çalışmanın ardından kontrol altına alınan yangını söndürmek için beş uçak, üç helikopter, 15 arazöz, 4 dozer ve 5 ı söndürme ekibi çaba gösterdi. 5 hektarlık alan zarar görürken yetkililer, kısa sürede çok sayıda ekiple müdahalenin büyük tehlikeyi önlediğini bildirdi.
Sekiz gündeki son yangın haberi ise Uşak’tan geldi. Uşak il merkezine bağlı Kayağıl Köyü yakınlarında bulunan makilik alanda, önceki gün yangın çıktı. Yangını 10 arazöz ve 40 orman işçisiyle bir helikopter söndürdü, 3 hektar makilik zarar gördü.

Anız yakmayın

Çanakkale Bayramiç’in Yiğitler Köyü yakınlarında geçen perşembe günü başlayıp rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan ve saatler süren çalışmayla cuma günü kontrol altına alınan yangının bilançosu ağır oldu. Anız alanında başlayan yangın kısa sürede 5 kilometre mesafedeki Doğancı Köyü’ne ulaştı. Beş ev alevlere teslim olurken, dört ahır ve bazı evlerin depoları da yangında zarar gördü. 150 hektar tarım arazisi, 30 hektar ormanlık alan kül oldu. Yangın nedeniyle H.Ü. ile bir çoban gözaltına alındı ancak ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Jandarma yangının çıkmasına neden olan kişi ya da kişileri yakalamak için çalışma başlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!