Yeni iç hatlar terminali pazartesi açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Yeni iç hatlar terminali pazartesi açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2014 01:31

TAV Havalimanları’nca işletilen dış hatlar terminaliyle ‘Avrupa’nın Çevreye En Duyarlı Havalimanı’ seçilen Adnan Menderes’in yeni iç hatlar terminali de çevre dostu.

Haberin Devamı

YAKLAŞIK 266 milyon Euro yatırım bedeliyle yenilenen Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali, 17 Mart Pazartesi saat 11.00’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açılıyor. Terminal, yıllık 25 milyon yolcuya hizmet verecek.

Atıklar değerlendirildi

TAV Havalimanları’nca işletilen dış hatlar terminaliyle ‘Avrupa’nın Çevreye En Duyarlı Havalimanı’ seçilen Adnan Menderes Havalimanı’nın yeni iç hatlar terminali de çevre dostu olacak şekilde tasarlandı. Yeni terminalde kullanılacak ısı pompaları, yağmur hasat ve gri su kullanım sistemleri, güneş kollektörleri ile trijenerasyon santraliyle enerji tüketimi ve su harcaması en aza indirilecek. Atık yönetimi de verimli bir şekilde gerçekleştirilecek. 29 metrelik tonoz çatısıyla terminal, bitişeceği dış hatlar terminaliyle uyumlu tasarlandı. TAV İnşaat, eski terminalin yıkımı sırasında hayata geçirdiği atık yönetimi uygulamasıyla, ortaya çıkan atıkların yüzde 99’unu yeniden kullandı ya da geri dönüştürdü. Yeniden kullanılan ya da geri dönüştürülen malzemenin güncel bedeli yaklaşık 1.3 milyon TL oldu. Uygulama, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nce ilk kez verilen ‘İnovatif Sürdürülebilirlik Uygulamaları Ödülü’ne layık görüldü.

Haberin Devamı

LEED SERTİFİKALI İLK TERMİNAL

Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali ve Katlı Otoparkı için Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikasyonu başvurusu Aralık 2012’de yapıldı. Böylece yeni iç hatlar terminali, Türkiye’de LEED sertifikası alacak ilk havalimanı terminal binası olacak. Adnan Menderes Havalimanı, terminal girişlerindeki x-ray kontrollerinin kaldırılmasına yönelik pilot uygulamanın yapıldığı iki havalimanından biri. Bu nedenle yeni terminal hizmete girdiğinde girişte güvenlik kontrolü olmaması planlanıyor.

KISA KISA

· TAV hem iç, hem de dış hatlar terminalini 2032’ye kadar işletecek.
· 6 havayolu iç hatlarda İzmir’i 21 noktaya doğrudan uçuşla bağlıyor. Dış hatlarda ise 34 ülkeden 87 noktadan İzmir’e uçuş gerçekleştiriliyor.
· Adnan Menderes Havalimanı geçtiğimiz yıl yaklaşık 10 milyon yolcuya hizmet verdi.
· Yeni terminalde 8 adet uçak yanaşma köprüsü yer alıyor.

Haberin Devamı

TEKNİK ÖZELLİKLERİ

· 64 check-in kontuarı
· 40 asansör
· 30 yürüyen merdiven
· 666 metre yürüyen bant
· Saatte 5 bin bagaj kapasitesi
· 291 bin 267 metrekare toplam inşaat alanı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!