Yahni

Güncelleme Tarihi:

Yahni
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

SOĞANDAN yapılan Yahni, Türk mutfağının belki de en geleneksel yemeklerinden birisi. Soğan hemen hemen her besin öğesini azar azar içeriyor. Soğanın asıl özelliği, tam olarak nasıl yaptığı bilinmese de damar sertliğini önlemesi ve tansiyonu dengede tutması. Yani yüksek tansiyonu ve kalp damar hastalığı olanların sofralarından pişmiş veya çiğ soğanı eksik etmemeleri faydalıdır. Ayrıca kokusu ile bizi rahatsız eden soğana, o özel keskin kokuyu veren kürkürtlü öğelerin kanser önleyici olduğunu da biliyor muydunuz? Zaten lezzet verici bir besin olarak mutfağımızda hiçbir yiyeceği soğansız pişirmeyiz. Hatta, bazı beslenme uzmanları soğanı kabul etmeyen bünyelerin ve soğanı sindirmeyen midelerin hasta olduğunu ileri sürerler. Kışın gribe karşı koymak için ucuz C vitamini kaynağı olarak soğan rahatlıkla kullanılabiir. Diğre yandan zayıflama diyetlerinde de soğana çok sık rastlarız. Bunun nedeni, soğanın düşük kalorili olması ve vücutta fazla toplanan suyun atılmasına yardımcı olmasıdır. Özellikle kadınlarda çok sık görülen ödemin çözülmesini ve böylece kolay kilo vermeyi sağladığı bilinmektedir.

Bu kadar faydalı bir besini sofralarımızdan eksik etmeyelim diyorum ve size bugün bol soğan içeren bir Nohutlu Yahni tarifi veriyorum. Yahnide bulunan nohut ve et, onu bütün besin öğelerini taşıyan başlı başına bir yemek haline getiriyor. Bu tarifi bize veren İzmir Bayındırlı Nadiye Akarsu, nohutlu yahniyi özel günlerde pilav eşliğinde ikram ettiğini belirtti.

Malzemeler

500 gram Nohut, 750 gram Kuşbaşı Kuzu Eti, 750 gram Arpacık Soğan, 1 Yemek kaşığı domates salçası ve 1 adet yeşil biber

Yapılışı

Düdüklü tencerede nohut, başka bir tencerede ise et yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğanlar ayıklandıktan sonra, bıçakla bir iki yerinden delinip, yağda pembeleştirilir. Ardından, sırasıyla nohut, et ve en üstte pembeleştirilmiş soğanlar olacak şekilde bir tencere veya tepsiye dizilir.

Haşlanan etin suyu ile salça, az bir yağda hafifçe kavrulur. Ardından yeteri kadar ılık su eklenerek hazırlanan sos, yemeğin üzerine dökülür. Hafif ateşte bir süre daha pişirilip dinlendikten sonra servis yapılır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!