Varlık içinde yokluk

Güncelleme Tarihi:

Varlık içinde yokluk
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çanakkale'de sanayici ve turizmcilerin umudunu bağladığı liman, bir yıl önce tamamlanmasına karşın hizmete girmedi. Tesisin açılmaması tepki yaratıyor.

ULAŞTIRMA Bakanlığı, Çanakkale'nin Kepez Beldesi'nde liman yapımı başlattı. Çanakkaleliler, turizm, ithalat ve ihracatın hız kazanması, yapımı süren Organize Sanayi Bölgesi'yle entegre çalışması bakımından limana büyük umut bağladı.

Üstyapı ihalesi

3,5 TRİLYON liraya malolan liman 3 Kasım 1999'da tamamlanarak müteahhit firma Çiska İnşaat tarafından teslim edildi. Limanın yap-işlet-devret modeliyle sosyal tesis yapımı, kontrol, güvenlik işi için 1999 Eylül'ünde de ihale açıldı.

Gerekçesiz iptal

ÇANAKKALE Ticaret ve Sanayi Odası ile Kepez Belediyesi'nin oluşturduğu Güçbirliği A.Ş. şartname aldı. Ancak ihale, Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz tarafından gerekçe gösterilmeden iptal edildi, yenisi de açılmadı.

Gemiler açıkta

YOLCU ve yük gemileri hálá açıkta demirlemek zorunda kalırken, limanın faaliyete geçirilmemesi büyük tepki topladı. Büyük gemilerin rahatlıkla yanaşabileceği 214 metre uzunluğunda, 24 metre genişliğinde iskeleye sahip, kent ekonomisine hareket kazandırabilecek liman balıkçılara kaldı.

HAYAL KIRIKLIĞI

GÜÇBİRLİĞİ A.Ş.'nin yüzde 10 hissesine sahip Kepez Belediyesi'nin DSP'li Başkanı Ömer Faruk Mutan, ‘‘İhale bakan emriyle iptal edildi. Nedenini açıklamadılar. Yeni ihale de açılmayınca trilyonluk yatırım sahipsiz kaldı. Umutlarımızı bağladığımız liman, hayal kırıklığımız oldu’’ dedi. Limanın açılmamasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mustafa Cumhur Ersümer'in de kusuru olduğunu öne süren DYP İl Başkanı Mehmet Ünal ise ‘‘Hepimiz dört gözle limanı beklerken, Ersümer masaya yumruğunu vurup bitmiş tesisi hizmete açamıyor’’ dedi.

GEREKÇESİ YOK

YAPIMINA 1994'te başlanan, 214 metre uzunluğunda iskelesi, 20 ve 25 metrelik 2 yanaşma rampası bulunan limanla ilgili olarak DLH Çanakkale Limanı Koordinatörü Başmühendis Alpay Oktay, ‘‘Bakanlık ihalenin iptal gerekçesini açıklamadı. Biz de bir an önce ihalenin yapılıp limanın devreye girmesini bekliyoruz. Çanakkale için bu yatırımın hayati önem taşıdığını biliyoruz’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!