Üniversite şarap fabrikası kuracak

Güncelleme Tarihi:

Üniversite şarap fabrikası kuracak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2008 00:00

Karasakız üzümü üreten bağlar söküldüğü için mağdur olan İntepeli üreticiyi Çanakkale Üniversitesi’nin çalışmaları güldürecek. Kampusta kurulacak fabrikada üretilen üzümler şaraba dönüştürülecek.

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), kanyak fabrikasının özelleştirilmesinden sonra "Karasakız" cinsi üzüm bağlarını sökmek zorunda kalan üreticilerin mağduriyetini giderecek bir projeyi hayata geçirmek için İntepe Belediyesi ve Köy-Koop Merkez Birliği'yle işbirliği protokolü imzaladı. Rektör Prof. Ali Akdemir, CHP'li Başkan Alaattin Özkurnaz ve Birlik Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz'ın imza koyduğu proje kapsamında, üniversitenin eski sistemlerle oluşturulmuş 64 dekarlık "Karasakız" cinsi üzüm bağının yanında, 17 dekarlık alanda dünyaca tanınmış ve piyasada maddi değeri yüksek olan Kabarne Sovinyon, Merlot ve Boğazkere çeşitleri de yetiştirilecek. Üniversite, bu tür üzümlerinin yetiştirilmesinde başarılı olunması halinde İntepe yöresindeki bağlar için öncülük edecek, üzümlerin markalaşması sağlanacak.

İki fabrika kuruluyor

Daha sonra da bu üzümlerin değerlendirilmesi için ÇOMÜ Sarıcaeli Yerleşkesi'nde, optimal ölçekli bir şarap fabrikası oluşturulacak. Ayrıca İntepe Beldesi'ndeki, 1955 yılından beri atıl durumdaki bir zeytinyağı tesisi de Köy-Koop tarafından şarap fabrikasına dönüştürülecek. Üretilen üzümler bu fabrikalarda değerlendirilecek. Üniversitenin döner sermayesi, burada üretilen şarapların pazarlanmasına da katkı sağlayacak. Ayrıca, Çanakkale Meslek Yüksek Okulu'na bağlı bağcılık veya şarapçılık adıyla bir bölüm açılarak, teknik ara eleman da yetiştirilecek.

Üretici parasını alamadı

Rektör Prof. Ali Akdemir, CHP'li Başkan Alaattin Özkurnaz ve Birlik Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz protokol imzaladı. Köy-Koop Merkez Birliği Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, geçmiş yıllarda yörede yıllık 15 bin ton ’Karasakız’ cinsi üzümünün üretildiğine dikkati çekerek, "Çanakkale'deki kanyak fabrikasının özelleştirme kapsamında kapatılmasından sonra, üzümün değeri çok düştü.

O dönemde, üreticiler kanyak fabrikasına satmak üzere "Karasakız" cinsi üzüme yönelmişti. Fabrika kapanınca, üretici bağlarını köklemek zorunda kaldı. Üretim yıllık 500 ton civarında kaldı. Bazı üreticiler ise üzümünü Tekirdağ'daki şarap fabrikalarına veriyor. Ancak, hálá geçtiğimiz yıldan bu yana parasını alamayanlar var. Alternatif yaratmak için üniversitemiz ile işbirliği yaptık" dedi.

Bölgeye büyük kazanç getirir

ÇOMÜ Rektörü Prof. Ali Akdemir, proje sayesinde üniversitenin ürettiği bilginin ekonomiye dönüşmesine katkı sağlayıp, yörede bir zamanlar çok büyük bir potansiyeli olan bağcılığın yeniden gelişmesine hizmet etmiş olacaklarını kaydetti.

Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz da, hedeflerinin üzümü üretimde kaliteyi yakalamak ve katma değeri yüksek olan şarap olarak satmak olduğunun altını çizerek, bilim adamlarının da işin içinde olduğu bir projenin, belde için kazanç olduğunu söyledi.

Bayraklı için 20 dev proje

SAĞLIK, tekstil ve inşaat sektöründe faaliyet gösteren Sancak Ailesi’nin 1.5 yıl önce başladığı Narlıdere Folkart Evleri’nde sona gelindi. Nisan 2009’da bitirmeyi taahhüt ettikleri konutları Aralık veya Ocak ayında teslim edeceklerini söyleyen Folkart Yapı Genel Müdürü Mesut Sancak, Bayraklı Turan ile Alsancak Limanı arasında ilan edilen Yeni Kent Merkezi için de Rönesans, İş GYO, Folkart gibi isimlerin yer aldığı 20 çok büyük proje çizildiğini kaydetti. Sancak, "3-4 yıl içinde yeni kent merkezi şantiye görünümüne bürünecek. 10 yıl sonra İzmir’in irili ufaklı tüm iş dünyasının buluşma noktası olacak. Bölge New York’un Manhattan’ı, İstanbul’un Levent-Maslak’ı gibi iş dünyasının buluşma noktası olacak" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!