Üniversite mezunu park temizlikçileri

Güncelleme Tarihi:

Üniversite mezunu park temizlikçileri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2010 00:00

Türkiye’de işsizlik rekorları kırılırken, sorun özellikle üniversite mezunları arasında hızla artıyor. Aldıkları eğitimle ilgili iş aramaktan çoktan vazgeçip, “Ne iş olsa yaparım” diyen üniversite mezunları, umudunu yitirdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’deki işsizler ordusunda üniversite mezunlarının sayısı hızla artıyor. Gençler hayalini kurdukları, eğitimini aldıkları mesleklerini yapamıyor. Aldıkları eğitimle ilgili iş aramaktan çoktan vazgeçip, “Ne iş olsa yaparım” diyerek yıllardır çalmadık kapı bırakmayan üniversite mezunu gençler, umutlarını kaybediyor. İzmir’de İŞKUR’un açtığı TYÇP’ye başvuran Vatana Hizmet için Elele Konfederasyonu’nun projesiyle 30 genç daha üç aylığına iş sahibi oldu.
İŞ ARAMAKTAN BIKTIK
Konfederasyonun Genel Başkanı Nezaket Atasoy,  asgari ücrete rağmen işe girebilmek için yüzlerce üniversite mezunu gencin başvurduğunu vurgulayarak, “Bu gençler ülkenin en önemli üniversitelerinde ciddi eğitimler almışlar, ancak iş aramaktan bıktıkları ve umutlarını kaybettikleri için bize başvurdular. Seçim yaparken çok zorlandık. Tercihimizi gerçekten ihtiyacı olan gençlerden yana kullandık ve 1 Nisan’da işbaşı yaptılar, 30 Haziran’da yine işsiz kalacaklar” dedi.
 UMUDUMU YİTİRMEDİM
Muğla Üniversitesi’nde maliye eğitimi alan Eylem Köse (25), okulu dereceyle bitirse de üç yıldır mesleğiyle ilgili iş bulamadı. “Sen de mi işsizsin”, “Boşuna mı üniversite okudun” sözleriyle gelen çevre baskısıyla “Ne iş olsa yaparım” dese de yaklaşık 350 iş başvurusu yanıtsız kaldı. İŞKUR projesi kapsamında Konak Belediyesi sınırları içindeki parkları temizleyip, ağaç ve çiçek ekecek, sulayacak olan Köse, “Gitmediğim kurum, tanımadığım insan kalmadı. Üniversite mezunu olsam da her işe başvurdum ama bulamadım. Umudumu kaybetmek üzereydim ki bu işten olumlu yanıt geldi. Şimdi üniversite mezunu temizlik işçisi olacağım ama hiç utanmıyorum. Biliyorum ki bu kapı bana diğerlerini da açacak” dedi.

Haberin Devamı

DENEYİMİ MARKETTE SATILMIYOR Kİ GİDİP ALAYIM

Balıkesir Üniversitesi’nde bilgisayar programcılığı eğitimi alan Işılay Çınar (21) da deneyimi olmadığı için iş bulamadı. Çınar, “Bu deneyim markette satılmıyor ki gidip alayım. Okuldan mezun oldum, deneyim için işe girmem lazım. Yaklaşık 200 yere başvuruda bulundum çoğu deneyim istedi. Beni işe alacaklar ki deneyimim olsun. Her işe de başvurdum. Bu işten kazandığım parayı aileme vereceğim” dedi.

Haberin Devamı

MAAŞINI KARDEŞLERİNİN EĞİTİMİ İÇİN VERECEK

İşçi emeklisi babasının geliri yetmediğ için kabaran kredi kartı borcunun ödenmesine yardımcı olmak amacıyla üç yıldır iş arayan Ege Üniversitesi Meslek Yüksekokulu mezunu gıda teknikeri Nurcan Bilge (25) her işi yapmaya razı olan işsizlerden. Üniversite mezunu genç kız, üç ay alacağı asgari ücretle üniversite okuyan kardeşlerine destek olacağını belirterek, “İşsiz de kalınsa üniversite eğitimi şart. Kız kardeşlerim de okumalı ve hayata atılmalı” dedi.

ASKERLİK İÇİN PARA BİRİKTİRECEKLER

Dokuz Eylül Üniversitesi Maliye bölümünü bitiren Ümit Çetin (25) ile lise mezunu kardeşi Volkan Çetin askerlik paralarını biriktirmek için bu işe girdi. Sadece babaları çalıştığı için geçim sıkıntısı çeken Çetin kardeşler, alacakları parayı yazın gidecekleri askerlikte kullanmak  için biriktirecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!