Tire'de tarihin ikinci baharı

Güncelleme Tarihi:

Tirede tarihin ikinci baharı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2008 00:00

Osmanlı'nın "Camiler Kenti" olan İzmir'in Tire İlçesi'nde tarih, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün çabasıyla ayağa kalkıyor.

Yok olmaya yüz tutmuş, binalar arasında kaybolmuş tarihi camiler, restorasyon çalışmalarıyla yeniden hayat buldu. Vakıflar, altı tarihi yapıyı daha restorasyon programına aldı. Beylikler ve Osmanlılar döneminde yüklendiği misyonuyla, kent nüfusuna oranla ulaştığı dini yapıların sayısı nedeniyle "Camiler Kenti" olarak anılan İzmir'in Tire İlçesi'nde, birçoğu 15. ve 18. yüzyıllar arasında inşa edilen tarihi yapılar için 2005 yılında seferberlik başlatıldı.

Aslına sadık kalındı

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon programı çerçevesinde Molla Mehmet Çelebi, Suratlı, Gazazhane, Yalınayak, Yoğurtluoğlu, Lütfü Paşa, Gucur ve Karakadı Necmettin Camileri'nin röleve, restorasyon, restitüsyon ve peyzaj projeleri tamamlandı. Bu camilerde yapı sağlıklaştırmasına öncelik verildi. Aslına sadık kalınarak onarılan camilerde iç ve dış mimari çalışmalar yapıldı. Camilerin çevre düzenlemesine de özen gösterildi. Tarihi yapılar tekrar ibadete açılarak yeniden doğdu. Yapımı devam eden camilerle toplam 52 caminin bulunduğu 48 bin nüfuslu kentte, restorasyon programı kapsamında önümüzdeki günlerde tarihi Narin, Ulu, Kirazoğlu ve Alaybey Camileri'nin de iç ve dış mimarisinin aslına uygun olarak elden geçirileceği ve çevre düzenlemesinin yapılacağı bildirildi. Ayrıca Tire'nin önemli tarihi mekanlarından sayılan Molla Arap Külliyesi ve Hafsa Hatun Cami'nin de Vakıflar İzmir Bölge Müdürlüğü'nün restorasyon projeleri kapsamına alındığı belirtildi.

YATIRIM ATAĞI

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt'la Vakıflar İzmir Bölge Müdürü Dr. Birsen Erat, geçtiğimiz günlerde restorasyon çalışmalarını yerinde incelediği gezide Tire Müftüsü Bekir Derin'e ilçedeki camilerin birer birer elden geçirileceğini söyledi. Derin, birçok uygarlığın beşiği Tire'nin Türk-İslam tarihinde dini yapılarıyla adından sıkça söz ettiren bir kent olduğuna dikkat çekti. İlçedeki camilerin büyük bir kısmının Beylikler ve Osmanlı döneminden miras kaldığını anlatan Derin, "Son üç yılda canlanan ve turizmin hizmetine de sunulan bu eserleri sadece görmek için bile Tire'ye gelenler olacağına inanıyorum" dedi.

KÜLTÜR MİRASI

Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün Tire'ye gösterdiği ilgiden memnun olduğunu dile getirdi. Kültür mirasını korumak için yapılan çalışmalara gereken katkıyı sağladıklarını ifade eden Başkan İçelli, "Tarihi yapıların çevresini açarak, şehrin bina ve trafik yoğunluğu içerisinde kaybolmalarını önlüyoruz. Çevre düzenlemeleri ve yeşillendirme çalışmalarıyla bu yapıları gelecek kuşaklara aktarıyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!