Tıp Dünyası

Güncelleme Tarihi:

Tıp Dünyası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2001 00:00

Hazırlayan Nesrin COŞKUN
Haberin Devamı

Doğumhane tatilde

Doğumu Konak Dr. Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi’nde planlayan anne adaylarına duyurulur. Sizi sürpriz bekliyor.

KONAK Dr. Hayri Üstündağ Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nin doğumhanesi tadilat nedeniyle kapatıldı. Kapatıldığı mutlaka üst makamlara bildirildi. Kamuoyu ise hastanenin kapı, pencere camlarına asılan birer yazı ile bilgilendirildi. Oysa bu tür ameliyathane, kliniklerin geçici süre faaliyet dışı bırakıldığı vatandaşa daha etkili yöntemlerle duyurulmalı. Vatandaş kapıda bir yazıyla burun buruna geldiğinde ya da ‘‘Kapalıyız, başka hastaneye’’ diye yol gösterildiğinde, sanırım teşekkür edip gitmez.

AMA maalesef yöneticiler, bu tür kapatmaların bizler tarafından olumsuz değerlendirileceği kuşkusundan mıdır, nedir haberdar etmezler. Oysa bir hasta kapıdan dönüp de Allah göstermeye yolda başına bir şey gelirse... İşte o zaman ‘‘Biz kapattığımızı kapı, pencereye astığımız yazıyla duyurmuştuk, suçumuz yok’’ savunmaları hiç işe yaramaz.

BİR küçük not; doğum vakalarının geçici bir süre kabul edilmeyeceği ilan edilen hastanede, doğumu başlayanları kapıdan çevirmemek için bir koğuşun doğumhaneye çevrildiğini belirten yetkililer, daha önceden sezeryan kararı verilenlerin doğuma alındıklarını söyledi. Onarım da inşallah planlandığı gibi ‘‘Merhaba’’ dediğimiz yeni yılın ilk ayında tamamlanır.

Acil Tıpçılar doludizgin

ÜYE sayısı 2 bini aşan Acil Tıp Derneği'nin 4. olağan genel kurulunda Genel Başkan Dr. Ülkümen Rodoplu güven tazeledi. Derneğin büyüyen hedefleri yönetim kurulu üye sayısı artışını da beraberinde getirdi. 11 kişilik yönetim Dr. Rodoplu, Dr. Gürkan Ersoy, Dr. Rıdvan Atilla, Dr. Cem Oktay, Semra Çelikli, Süheyla Erdoğan, Dr. Arif Alper Çevek, Dr. Sedat Yunturali, Dr. Niyazi Özçelik, Çağlar Uz ve Zeynep Beyit'ten oluştu.

RODOPLU, ‘‘İnsanlara en kaliteli hizmetin sunulduğu acil servisler, paramediklerin çalıştığı ambulanslar, tüm insanlarının ilkyardım bildiği bir Türkiye için çalışmaya devam edeceğiz. Bu konularda yapacak daha çok işimiz var’’ diyerek genel kurulu kapatırken, Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklenen ‘‘Uluslararası katılımlı 1. Ortadoğu Acil Tıp Konferansını’’ nın da hazırlık startını verdi.

4 - 7 Ekim 2001'de İstanbul'da gerçekleşecek konferans Acil Tıp ve Afet Organizasyonu konusunda ülkemizde ve bölgede yapılmış olan en önemli etkinlik olacak. Konferansta acil tıp uygulamaları (İlkyardım, hastane öncesi acil bakım, ambulans ve hasta taşıma, acil servisler, acil tıp uygulamaları, hastanelerin afet organizasyonu) konularında son bilimsel gelişmeler ve yeniliklerin tartışılacak. ATD Mezuniyet Komisyonu, başta başkanları Dr. Arif Alper Çevik olmak üzere kolları sıvadı. Bu ekibe katılmak ya da katkı sağlamak isteyenler için telefon numaraları: 421 38 11 ve 463 51 59 e.mail: aciltip@ttnet.net.tr

SAĞLIKLI YILLAR

2000 yılını uğurlarken yeni yıla heyecanla ‘Merhaba’ dedik. Bir solukta tüketeceğimiz 365 günün ve nicelerinin sağlıkla geçmesini diliyorum. Herşey gönlünüzce olsun.

İş bitti, yapı paydos

TOROS Granit İşleme Firması'nın sahibi Enver Erdoğan, Yenişehir'deki Atatürk Sağlık Meslek Lisesi'ne Atatürk köşesi yaptığını çok beğenilmesine karşın pişman olduğunu söyledi. Pişmanlığın nedeni; parasını alamayacağı gibi bir endişe duymayıp, yönetimle sözleşme yapmaması. Erdoğan, 5 milyar liraya anlaştıkları köşe için sadece 1 milyar 300 milyon lira ödeme yapıldığını, aylardır kalan parasını alamadığını öne sürdü. İyi niyetle, senet sepet yapmadığını söyleyen Erdoğan, ‘‘Alınterini bırakıp gitmeye niyetli görünmüyor. Mahkemeler ne güne duruyor?’’ diyor. Atatürk Köşesi mahkemeye düşerse, adliye muhabirlerine iyi malzeme çıkacak.

Hekimlik nerede kalacak

HEKİMLERİN derdi bitmiyor, bitecek gibi de görünmüyor. Şimdi de gündeme göz hastalıkları uzmanlarının sorunları geliyor. Çünkü TBMM'de görüşülmekte olan optometri ve optik mesleklerine yani gözlükçülere göz muayenesi, kontakt lens ve gözlük uygulaması yapma yetkisi sağlayacak iki yasa tasarısı, uzmanların canını epeyce sıkıyor.

BU tasarıların yasalaşmasına halk sağlığı adına endişeyle bakan Türk Oftalmoloji Derneği İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Mucize Yararcan, meslektaşları adına ‘‘Karşıyız’’ diyor.

ABD ve AB ülkelerinin çoğunda optometrist mesleği olmadığı gibi, olanlarda da yoğun hasta şikayeti yüzünden kaldırılmasının tartışıldığını savunan Yararcan, denenmişi denemenin yarardan çok zarar getireceğini kaydediyor.

GÖZLÜKÇÜLERİN çağdaş bir faaliyet yapısına kavuşturulmaları için yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulması çok normal. Ama mutlaka bu seslere de kulak verilmeli. Çünkü göz doktorlarıyla gözlükçüleri birbirlerinden soyutlamak mümkün değil. Ancak bu tasarılar gündeme geldiğine göre gözlükçülerin, göz doktorlarına karşı 1 - 0 öne geçtikleri ortada. Yıllardır yasağa karşın pek çok gözlükçüde bilgisayarlı göz muayenesi yapılıyor, göz hekimleri gözlükçü mağazalarında reçete düzenliyor, resmi hastalara hastaneye gelmiş gibi işlem yapıyor, ‘‘Dur’’ diyen yok.

ATI alan Üsküdar'ı geçiyor, mesleğini kurtarmak isteyenler mücadele başlatıyor.

Müdür beyin özentisi

TİRE'deki Rauf Bey Kahvesi ‘‘Nasıl rektörün kıraathanesi oldu? Acaba hangi rektöre jest yapıldı?’’ diye düşünmeyin. Bu fikir kıraathanenin son sahibi Karacahalil İlköğretim Okulu Müdürü Emrullah Sarmısak'tan çıkmış. İsim değişikliğinin nedeni, ‘‘Almanya'da gezdiğim okullarda müdür kapılarında rektör yazıyordu’’ deyip, dönüşünde kendini rektör ilan eden Sarmısak'ın özentisinden başka bir şey değilmiş.

Fotoğraf: Mustafa OĞUZ, DHA

BİR REKLAM

Bizim sınav vardı ya cerrahide ben gittim,

Bir soru vardı ya mide CA'dan ben bildim,

Cerrahi çok kolay değilmiş, öyle değilmiş ben gördüm.

Asistan deme değilim, uzman deme değilim, ben öğrenciyim, sadece öğrenciyim.

Benim hem mazeretim, hem işlerim hem de uykusuz gözlerim var,

Tembel olduğumdan değil, sınavlardan bıktığımdan değil,

Dedim ya ben öğrenciyim, ben öğrenciyim.

Okuyun, çocuklarınıza isim koyarken düşünün

Şehriye Pilav, Satılmış Portakal, Ahmet Mehmet Veli, Mukaddes Çalışye, Hakkı Kısaadam, Kurtiş Şişko, Ömürlü Doğrugiden, Oktay Dolmasever, Rüştü Düzer, Gülhanım Ellergezer, Nabi Dalga, Sanayi Horoz, Cömert Varlık, Oral User, Maşallah Akgün

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!