Tıp dünyası

Güncelleme Tarihi:

Tıp dünyası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2000 00:00

Hazırlayan Nesrin COŞKUN
Haberin Devamı

Tercih sizin

HEKİMLER görevlerini yaptı, yapmaya da devam ediyorlar. Diyorlar ki; ‘‘Sigara reklamları içiçi sayısını artırıyor. Sigara firmalarının hedef kitlesi çocuklar.’’ O nedenle de, bir sigara firmasının sponsorluğundaki Formula yarışlarının Türkiye'de yapılmasını sağlayacak, sigara reklamını yasaklayan yasa maddesini değiştirmeyi hedefleyen çabalara karşı çıkıyorlar. Ama gelin görün ki, neredeyse vatan haini ilan edilecekler. Açık açık ifade edilmese de bir ralli şampiyonasının sağlayacağı 60 milyon dolardan Türkiye'yi mahrum etmekle, milyonlarca kişinin TV'den izleyeceği yarışlarla yapılacak önemli ülke tanıtımına engel olmakla suçlanıyorlar.

60 milyon dolarlık döviz hayali

OYSA, hekimler, 60 milyon dolarlık döviz hayalinin karşısına birkaç misli bedelli sağlık faturasını koyuyorlar. Ülkemizde 3 milyon sigara nedeniyle oluşmuş kronik obstriktif akciğer hastası olduğunu, kişi başına tedavilerinin 1500 Amerikan Doları olduğunu vurguluyorlar. Bir başka deyişle, bu özel akciğer hastalığına Türkiye'nin yılda 4.5 milyon dolar harcadığını kaydediyorlar. Yine ülkemizde sigaraya bağlı 20 bin yeni akciğer kanseri vakası teşhis edildiğini, birinin tedavisinin 15 milyar lirayı bulduğunu bildiriyorlar. Üstelik bu hastaların dayanılmaz acılar çekip çoğunun kurtarılamadığını da... Türkiye'nin 300 trilyon lirasının akciğer kanseri tedavisine gittiğini üstüne basa basa anlatıyorlar. 4 milyon astımlı hastayı da unutturmuyorlar.

HAYALLERDEKİ dövizlerin hayrını görmeyeceğimiz açık. Formula'dan yana tavır koyarken vicdanlarını ‘‘Pistin dışında sigara reklamına izin vermeyelim’’le rahatlatmaya çalışanlara... Tercih sizin.

ŞEKER ÇOCUK

İZMİRLİ şeker hastası çocuklar Dünya Diyabet Günü'nde ‘‘diyabetle güzel yaşam’’ sloganıyla buluştu. Başkanlığını Prof. Dr. Erol Mavi'nin yaptığı Ege Pediatrik Endokrinoloji Derneği'nce düzenlenen Göl Gazinosu'ndaki programda anneler - babalar, büyük salonda Çocuk Psikiyatristi Prof. Dr. Ayşen Baykara'yla sorunlarını paylaştı. Baykara, şeker hastası çocuklara ebeveynlerinin yaklaşımları konusunda öneriler sundu. Bir başka salonda ise birbirinden tatlı onlarca şeker hastası çocuk, palyaço ablalarıyla keyifli saatler geçirdi. Şeker çocuklar oyunlar oynadı, şarkılar söyledi, diyabetle güzel bir yaşam sürme sözü verdi.

Uyuz senaryosu ve farklı görüşler

YENİŞEHİR'deki Atatürk Sağlık Meslek Lisesi'nde yatılı 7 öğrencinin uyuz olduğu ihbar edildi. Kayda değer diye düşünerek yaptığımız araştırmada, ilginçtir, taraflar farklı konuştu.

VELİLER,, çocuklarının yakın zamana kadar okulda sık banyo yapamadığını, yatakhane koşullarının iyi olmadığını, 10 kişilik koğuşlarda kalındığını söyledi. Çocuklarına ‘‘yatılı okul hastalığı’’ uyuz teşhisi koyulduğunu, ilaç tedavisine başlandığını kaydetti.

İDDİALARI reddeden yetkililer ise, kaşınma yakınması olduğunu ama uyuz tanısı konulan tek öğrenci bulunmadığını söyledi. Kaşınan öğrencilerin kaşınan bölgelerinin bir dermatolog tarafından büyüteçle bile incelendiğini belirten yetkililerin olaya koydukları teşhis, ‘‘Kaşınma, dersten kaçma senaryosu’’ idi. Daha önceki yıllarda da okulda uyuz vakaları görülmüştü. Salgını önlemek için tanı koyulanlar tecrit edilip ders ve etüdlere alınmamıştı. Aynı odada tutulan bu öğrenciler koyu sohbetlere dalıp, derssiz, sınavsız günler geçirmiş, uyuzun keyfini çıkarmıştı. O yüzden de şimdi kaşınanlar, hastalığın klinik belirtisini göstermedikleri için inandırıcı olmamışlardı. Onların uyuzuna senaryo tanısı konuldu.

Hekimlerin ’97 bildirgesinden

KAMU sağlık hizmetlerinin finans, yönetim ve hizmet sunumu açısından yapılacak düzenleme ve iyileştirmelerle korunup geliştirilmesini istiyoruz.

‘‘KAMU sağlık hizmetlerinin çökertilmesine ve sağlık hizmetlerinde özelleştirmeye hayır.’’

CEM YILMAZ’dan

BENDE şeytan tüyü yok. Epilasyonla aldırdım.

ABİ, beni niye anlamıyon... Sende idrak yolları enfeksiyonu mu var?

ÖLÜM korkusu sürekli değil, mezarda biten geçici bir duygu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!