Temel atıldı

Güncelleme Tarihi:

Temel atıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2013 00:00

Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı tam otomatik otoparkın temelmi törenle atıldı.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve Türkiye’de ilk kez bir belediye tarafından hayata geçirilecek olan Alsancak Tam Otomatik Katlı Otopark’ın temel atma törenie CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, İl Başkanı Ali Engin ve partililer katıldı. Törende konuşan Başkan Kocaoğlu, tartışma yaratan Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili sert açıklamalarda bulundu. Başkan Kocaoğlu, “Çöp tesisinin kurulması konusunda bir taraftan belediye başkanları, diğer taraftan vatadaşlar ‘çöp istemeyiz’ diye serzenişte bulunuyorlar ve projeler doğmadan ölüyor. Yer arama çalışmalarını sürdürüyoruz ama abluka altındayız. 9 senedir bilimin ve aklın kabul etmediği hiçbir projeye ve eyleme kalkmadık. Bu tesis kuzeyde ve güneyde bir yere kurulacak. Kuzeydeki yer tespiti herkes tarafından mutabık kalınan bir yer. Planlama çalışmaları ve kurum görüşlerini toplamaya başladık. Bilimsel bir engel çıkmaz ise burada tesisi kuracağız. Aynı şekilde de güneyde de bir yer arıyoruz. Belediye başkanlarına ve insanlara hak vermemek mümkün değil. Çünkü bugüne kadar ki uygulamalar bugüne kadar vatandaşı ve başkanları bu konuda tedirgin ediyor. 9 senedir bu kentin Büyükşehir Belediye Yönetimi olarak çevre yatırımları konusunda Avrupa’da ve dünyada bütün kentlerle yarışacak bilince ve yatırıma sahibiz. Hamle yapamadığımız, kazma vuramadığımız bir katı atık bertaraf tesisi kaldı. Kuzeydeki yerimize bu sene içinde başlayacağız. Sonra da güneyde yer tespiti yapılan yerde devam edeceğiz. Tüm hemşerilerimizden iyi ve doğru örnekleri yapma şansının ve desteğinin bize verilmesi gerektiğine inanıyorum. Bunu vermezsek günlük 3 bin 500 ton olan çöpümüz, yeni ilçelerin bağlanması ile 5 bin tona çıkacak. Bu tesisi yapmak zorundayız. Dünyanın bütün uluslararası şirketleri, büyüyebilmek için katı atıkların tesisleri ve baca teknolojilerine yatırım yapmaya başladı. Biz de bu bilgileri alıp kentimizde uygulamak istiyoruz. Bugüne kadar yoğurt yiyişimiz bellidir. Bundan sonra da bellidir. Hepimiz samimiyetle ve iyi niyetle katı atık bertaraf tesisinin altından kalkmak zorundayız. İzmir’i çevre yatırımları ile dünyAda belli metropoller içinde en baş sıraya oturtmak istiyoruz. Sürdürülebilir çevre yatırımları ile kendimizi üst lige taşımak zorundayız. Hedefelere koşar adım ilerleyen belediyenin, katı atık bertaraf tesisini yapamaması acı veren bir olay olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

KATILIM PAYINA TAKSİT MÜJDESİ
Çöp tesisi konusndaki kararlı tutumunu sürdüren Başkan Kocaoğlu, vatandaşları ekonomik açıdan sıkıntıya sokan yol katılım payları ile ilgili de yüreklere su serpen bir karar aldıklarını ve tahakkuk edilen alacakların iki yıllık vadeye yayılarak ödeme kolaylığı sağlanacağını söyledi. Kocaoğlu “Yol katılım payları Osmanlı’dan kalma bir uygulama. Yürürlükte olmasına rağmen 70’li yıllardan itibaren unutuldu. 2009 seçimleri öncesinde Sayıştay denetçileri, bu yasayı uygulamadıkları için Karşıyaka, Bornova, Konak ilçelerine zimmet çıkardı. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi, Karabağlar, Bayraklı belediyelerine de siyasi çıkar elde etmek üzere zimmet çıkartıldı. Son yasal düzenleme ile tahakkuk edilen borçlar hariç, diğer katılım paylarının alınmaması kararlaştırıldı ancak İzmir’deki bu belediyeler bu kapsamın dışında kaldı. Yasa gereği vatandaşlarımıza bu paraları yansıtma durumunda kaldık. Belediyelerin vatandaşla karşı karşıya gelme durumu var. Milletvekilleri ile görüşüp bu belediyelerin de kapsam içine alınması için girişimde bulunduk. Onun neticesini bekliyoruz. Almak zorunda olduğumuz bedeli, meclis kararı ile iki senelik vade ile ödemelerini sağlayacağız. Yasa ile bize verilen inisiyatifle, tahakkuk etmeyenlerden ücret geçmişte ve gelecekte alınmayacağı konusundda meclisten de karar çıkartmıştık. Tahakkuk ettirilenlerin de taksitlendirilmesi için meclistan karar çıkartacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Temel atıldı

TRAFİK SORUNUNU ÇÖZECEĞİZ
Başkan Kocaoğlu, Türkiye’de bir belediye tarafından ilk kez hayata geçirilecek olan Otomatik Otopark ile ilgili olarak da şu ifadeleri kullandı, “Bu alanı, 4 milyon 750 bin liraya kamulaştırdık. Arsa küçük olduğu için rampalı otopark yapma imkanımız yoktu. Bu projeyi geliştirdik. 4 asansörün yardımıyla 3 dakika içinde araçlar park edilecek veya sahiplerine teslim edilecek. Hocazade Camisi, İzmir’in protokol camisidir. bBu bölgenin ve burada yaşayan vatandaşlarımızın otoparka ihtiyacı var. Bunu gidermek için Alsansancak kent merkezinde boş bulabildiğimiz her türlü alanı değerlendirerek otopark yapıyoruz. ihale bedeli 13 milyon 250 bin lira. 270 araç kapasitesine sahip. 11 katlı olacak. 616 metrekare üzerine kurduğumuz otopark, Şubat 2014’te bitecek. Kent merkezinde otopark ihtiyacını karşılamak kolay değil. İmkansız ya da çok zor. Raylı sistem projelerini tamamladığımızda kent merkezine araba ile gelmek cazibesini yitirecek. Otopark ücretlerini 5 liradan 3 liraya indirerek daha fazla otopark kullanılmasını sağladık. Merkezlerde yüzde yüz 3 civarında otopark kullanımı arttı. Parasal boyutuna baktığımızda, hasılatın daha yüksek olduğunu düşünüyoruz. Bütün kentlerde olduğu gibi kente daha ucuz bir otopark imkanı sunacağız. Araçla kent merkezine girmeye caydırıcı önlemler alacağız ve kademe kademe vatandaşı bu sisteme alıştıracağız” dedi.

Haberin Devamı

CHPLİ BELEDİYELER ÜZERİNDE OYUN VAR
Temel atma törenine katılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ise “CHP mensubu belediye başkanlarımızın son zamanlarda devreye sokulan operasyonlara maruz kalması siyasal iktidarın pervasızlığının en somut örnekleridir. İzmir’de başlayan operasyon Eskişehir ve Antalya’ya da sıçradı. Yapay iddialar ile CHP’li başkanların yönetimindeki belediyelerde itibarsızlaştırma girişimleri başlatıldı. Yatırım hevesleri de söndürüldü. Kocaoğlu’nun İzmir’de ne kadar güzel yatırımlar yaptığını biliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!