Teleferik ihalesi 12 Ekim’de

Güncelleme Tarihi:

Teleferik ihalesi 12 Ekim’de
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2010 00:00

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova’da eskiyen ve can güvenliği açısından sakıncalı raporu nedeniyle üç yıldır kapalı olan teleferik yerine AB standartında yeni teleferik yapımı için yaptığı ihalede 12 Ekim’de dört firmadan teklif alacak.

Haberin Devamı

Yapım süresi 1 yıl olacak inşaat çalışmaları kapsamında teleferik direklerini söküp yenilerini takmak için yurdışından özel helikopter gelecek.
Yeni standart
İzmir’in geçmişte en gözde mekanları arasında yeralan, kentin en güzel manzarasına sahip teleferik tesisleri 2 yıldır kapalı durumda. Büyükşehir Belediyesi’nin Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’ne hazırlattığı raporda kullanılmasında sakınca ortaya çıkması üzerine Kasım 2007’de kapatılan tesisin sökülerek, iyileştirilmesine karar verildi. Ancak, 1974 yılında yapılan teleferik tesislerinin malzeme ve teknoloji standartlarının bugün geçerli olmadığı, standartların değiştiği ortaya çıktı. Öte yandan AB’ne uyumlu yeni standartlar da, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından da kabul edilerek Türkiye’de Temmuz 2009’dan itibaren zorunlu hale geldi. Bu iki nedenle İzmir Büyükşehir Belideyesi, bakım onarımdan vazgeçerek AB standartlarına uyumlu yeni bir teleferik tesisi yapımı için harekete geçti. Kamu İhale Kurumu’yla yapılan görüşmeler sonucu proje ve yapım ihalesine birlikte çıkılması, üç aşamalı ihale süreci başlatıldı. Öte yandan, Büyükşehir Belediyesi 2010 yılı bütçesine teleferik tesisleriyle ilgili yapılacak tüm çalışmalar için 7 milyon TL ödenek koydu. Teleferik için ilk ihale tarihi 7 Aralık 2009 olarak ilan edildi. Anclak, Noel tatili nedeniyle tarihi yabacı firmalardan yapılan itiraz haklı bulununca, ihale iptal edildi.
10 kişilik kabin
Teleferik ihalesinde ilk aşama 17 Şubat 2010’da yapıldı. Dört katılımcı, ön yeterlilik ve proje hazırlama süreci sonunda 12 Ekim’de mali tekliflerini verecek. İhalede Avusturya firması Doppelmayr Seilbahnen Gmblt, Alman firması Leitner, Türk firmaları STM Teleferik Montaj Sistemleri A.Ş. ve Yapı Kur A.Ş. iş ortaklığı ve Synerji Şahin Yılmaz Enerji İnşaat ve Önsa İnşaat Turizm A.Ş İş ortaklığı yarışacak. İnşaat 360 günde tamamlanacak.
AB standarlarına uyumlu yeni Balçova Teleferiği 10 kişilik kabinlerden oluşacak. Saatte 1200 kişi taşıma kapasitesi bulunacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!