Tekstilciye ikinci uyarı

Güncelleme Tarihi:

Tekstilciye ikinci uyarı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2011 00:00

Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, Türk pamuğunun dünyadaki benzerlerinin de altında bir fiyata düştüğünü belirterek, tekstilcileri uzun vadeli düşünmeye çağırdı.

Haberin Devamı

PAMUK fiyatlarındaki düşüşle ilgili kaygılarını dile getiren Tariş Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar’a Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz de katıldı. İTB’nin dergisi için bir değerlendirme yazısı kaleme alan Kocagöz, “Son aylarda pamuk fiyatında yaşanan düşüş mantık dışına çıkmaya başladı. Dünya ve Türkiye tekstil piyasasında talebin hızla kesilmesi nedeniyle pamuk fiyatlarında hızlı bir geri çekilme yaşandı. Nisan ayında başlayan geri çekilme ile fiyatlar 8 TL’den 4.5 TL’ye kadar düştü. Fiyattaki düşüş çıkışta olduğu gibi abartılı bir hal aldı” diye konuştu.

Panik alışa dikkat

Çoğu alıcının fiyatların yükselmesi döneminde stokları kullandığını hatırlatan Kocagöz, “Alıcılar da piyasanın cansızlığının devam edeceğini öngörerek pozisyon aldı. Eğer iplik piyasası stoklarını eriten alıcılar tarafından tekrar canlandırılırsa bu kez panik alışlar söz konusu olabilir” uyarısı yaptı.

Haberin Devamı

İhracat yaparız

Türkiye’deki pamuk fiyatlarının dünyadaki benzer kalite pamukların fiyatının altına gerilediğini, bu durumun üretim açısından olumsuzluk yarattığını kaydeden Kocagöz, “Bu zihniyet ve piyasa ahlakı böyle devam ederse korkarım ki arka bahçesinde üretilecek pamuğuna darbe vuran yine Türk tekstilcisi olur. Bu nedenle Türk pamuğunun yurtdışı muadillerinin üstünde ya da hiç olmazsa aynı fiyata satılması gerekir. Aksi takdirde artacak üretimle Türk pamuğu gelecek sezon ihraç edilmeye başlanır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!