Tekstil sektörüne ekolojik cansuyu

Güncelleme Tarihi:

Tekstil sektörüne ekolojik cansuyu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2008 00:00

Edremit'te beş yıl önce kurduğu şirketinde ar-ge çalışmalarıyla farklı buluşla- ra imza atan Faruk Durukan, ekolojik boya üreten fabrikada üretim yapıyor.

BİTKİ kök, gövde ve yapraklarından özel ayrıştırma yöntemi ile ekolojik boya üreten Balıkesirli mucit Faruk Durukan’a ait Kale Naturel Bitkisel Ürün Limited Şirketi, ihracat hazırlanıyor. Sentetik boyadan yüzde 20 daha ucuza malolan ürünün ekonomik krizden etkilenen tekstil sektörüne cansuyu olacağı belirtildi.

5 ay süren AR-GE çalışmalarının tamamlandığını, bitki özlerini kullanarak boya pigmentleri üretmeyi başardıklarını belirten Durukan, "Günde 2 ton sıvı pigment üretiyoruz. Bu çalışmada doğal su bazlı boyar madde elde ederken, çevre ve insan sağlığı problemlerine neden olarak gösterilen uçucu organik maddelerinin hiçbirinin kullanılmaması, bu boyaları çevre dostu yapıyor. Bu projede amacımız; Türkiye’de eko tekstil sanayinin kurulumuna ve gelişimine katkı sağlamak" dedi.

Selçuklular’a dayanıyor

Durukan, Selçuklular’dan günümüze gelen ve geleneksel halıcılıkta kullanılan ’kök boyama’ sistemini geliştirerek bitki özlerinden doğal boya malzemesi ürettiklerini vurgulayarak, şöyle anlattı: "Doğal boyar bitkiler, Anadolu'da yüzyıllardan bu yana biliniyor. Biz bunları teknoloji kullanarak tekstil sektörüne kazandırmayı hedefledik. Balıkesir Üniversitesi'nden destek alarak boyar bitkilerin hangi yörelerde yetiştiğini tesbit ettik. Deneme üretimleri ve kalıcılık testlerini yaptık. Başarılı sonuç aldık. "
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!