Tekstil rahat nefes alacak

Güncelleme Tarihi:

Tekstil rahat nefes alacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2011 00:00

Bazı tekstil ve hazır giyim ürünlerindeki koruma önlemleri kapsamında başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden ithal edilen 54 kaleme yüzde 3 ile 30 arasında ilave gümrük vergisi getirilmesi sanayicileri sevindirdi.

Haberin Devamı

DENİZLİ Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, başta Çin olmak üzere Güney Kore, Hindistan gibi ülkelerden ithal edilen tekstil ve hazır giyim ürünlerine vergi getirilmesinin sevindirici olduğunu söyleyerek, “İthal ürünler nedeniyle sekteye zarara uğrayan tekstil sektörü artık rahat nefes alacak. İthal tekstil ürünlerine vergi uygulanması yönündeki çabalarımız sonuç verdi. Denizli Sanayi Odası bastırdı, tekstilcinin istediği oldu” dedi.
Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Türkiye’nin ihracat motoru olan tekstil ve hazır giyim sektörü için son dönemlerde gerçek bir tehdit halini alan ucuz tekstil ürünlerinin ithalatına dönük olarak Ekonomi Bakanlığı tarafından alınan ek gümrük vergisi getirilmesi kararının çok olumlu olduğunu kaydetti. Keçeci, ekonomisinin belkemiğini tekstil ve hazır giyim sektörünün oluşturduğunu, sektördeki üretimimin büyük bölümünü ihraç edildiğini söyleyerek, “Birkaç yıldan bu yana yüksek işçilik ve enerji maliyetleri ile değerli TL gibi etmenlerden ötürü başta Çin, Hindistan, Pakistan gibi ülkelerden hızla artan ithalat, Denizli ve Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim üretimi ve ihracatına ciddi ölçüde zarar verir hale gelmişti. Odamız Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca yürütülen soruşturmaya, açıldıktan bir süre sonra başvuru sahibi olarak dahil oldu. Tekstil sektörü için gerçek bir tehdit oluşturan havlu, çarşaf ve masa örtüsü gibi ev tekstili ürünleri ürünlerinin yanısıra bebek giyim eşyaları ve iç çamaşırları gibi ürünlerin ithalatında korunma önlemi uygulanmasını talep ettik. 15 Eylül’de bu isteklerimizin yerinde bulunduğunu ve ek vergilerin 90 gün sonra yürürlüğe gireceğini öğrendik. Bu uygulama, Denizli tekstil sektörüne nefes aldıracak” dedi.

UYGULAMA DIŞI

Haberin Devamı

Türkiye’nin serbest ticaret anlaşması yaptığı ülkelerin bu uygulamanın dışında bırakıldığını hatırlatan Keçeci, “AB’nin yanısıra İsrail, Mısır, Ürdün gibi bazı ülkeler, yürürlükteki anlaşmalar yüzünden bu uygulamanın kapsamı dışında kalıyor. Bu önemli bir sorun. Alınan önlemlerin etkisini ister istemez sınırlıyor” diye konuştu.

RG’DE YAYINLANDI

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanlığı bazı tekstil ve hazır giyim ürünlerindeki koruma önlemine ilişkin olarak Ocak ayında başlattığı soruşturmayı bu ay içinde tamamladı. Resmi Gazete’de 15 Eylül’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, 54 kaleme yüzde 3 ila 30 arasında ilave gümrük vergisi getirildi. Bazı ürünlerdeki ilave gümrük vergisi ise 90 gün sonra yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Bunlar arasında, bazı iplik ve pamuklu dokuma, ev tekstil ürünleri, bebek giyim eşyaları ile iç çamaşırlar bulunuyor.

40 bin kişiden 34’ü sendikalı

TÜRKİYE’de ‘tekstilin başkenti’ olarak bilinen, yılda 1.5 milyar dolara yaklaşan tekstil ve konfeksiyon ürünü ihracatı gerçekleştiren, 40 bin kişinin çalıştığı Denizli’de aynı başarı tablosu sendikal örgütlenmede yaşanmıyor. 1980’li yılların sonlarında sektörde 4 bin sendikalı işçi çalışırken, 2008 yılında yaşanan global krizde DEBA, Göveçlik İplik’in de kapanmasıyla sendikalı olarak sadece TARİŞ’in çırçır işletmesinde mevsimlik olarak çalışan 34 işçi kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!