Taş baskı zeytinyağı geleneğini sürdürüyor

Güncelleme Tarihi:

Taş baskı zeytinyağı geleneğini sürdürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2015 01:07

ÇANAKKALE’nin Ezine İlçesi’ne bağlı Kemallı Köyü’nde 1952 yılında kurulan yağhane, binlerce yıllık taş baskı geleneğini günümüze taşıyor. Osman Nuri Özer ile oğlu İbrahim Özer, birçok yağhane kontinü sistemine dönmesine rağmen, taş baskı geleneğiyle yörede zeytinini toplayan üreticilere naturel zeytinyağı elde etme olanağı sağlıyor.

Haberin Devamı

Dört kuşaktır taş baskıya devam eden Özer Ailesi’nin işlettiği yağhanede zeytin hasadının yapıldığı 3 aylık dönemde 60 ton yağ üretimi gerçekleştiriyor. İbrahim Özer, oval taşların ezdiği zeytinlerden naturel yağ ürettiklerini belirterek, şöyle dedi:
“Bizim Türkiye’de üretime devam eden diğer taş baskılardan farkımız, hiçbir şekilde sıcak su kullanmamamız ve zeytinin preslenerek yağın elde edilmesi. Biz buna zeytin sütü ya da çiğ yağ da diyoruz. Diğer yağlara göre daha kaliteli olan bu yağın fiyatı da daha yüksek. Aktarlarda şifa kaynağı olarak satılıyor. Sistem çok karlı olmamasına rağmen, eski bir geleneği devam ettirmek için mücadele veriyoruz. Gerçek zeytinyağı ve lezzetinin yok olmaması için direniyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!