Tarife istismarı 6 bin aboneyi üzecek

Güncelleme Tarihi:

Tarife istismarı 6 bin aboneyi üzecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2013 01:13

Bahçe suyu metreküpü seçim sonrası 4 kat zamlanacak.

Haberin Devamı

İZMİR Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılık abonelik tarifesindeki değişiklikle sekiz aydır uygulanan ve yazlık bahçeleri de kapsayan ucuz su tarifesinin bazı site ve evler tarafından havuz doldurulup büyük çim alan sulamasıyla istismar edilmesi, su sıkıntısına neden olmaları üzerine abonelerin en az 4 kat fazla ödeyecekleri konut aboneliğine geçilmesi düzenlemesi hazırladı. CHP Grubu’nun yerel seçimler nedeniyle ertelettiği düzenleme, abonelik masrafı yapan 6 bin aboneyi mağdur edecek.


Büyükşehir Belediye Meclisi 2012 yılı başında İZSU Genel Müdürlüğü’nün Tarifeler Yönetmeliği’nde yapılan ilçelerde uygulanan tarım ve hayvancılık abone tipi tarifesini genişleterek, konutların bahçelerinin bu tarifeden sulanabilmesine olanak yarattı. Değişiklik sonrası özellikle Seferihisar Özdere arası başta olmak üzere sahillerdeki yazlık sitelerdeki evler ve müstakil konutlar bu abone tipine geçmeye başladı. Yedi ay içinde 6 bin yeni abone yapıldı. Böylece bu abone tipinde sayı 10 bine ulaştı.

Haberin Devamı


Mart 2012 tarihine kadar konut tipi abone olan yazlıklar 144 TL abonelik bedeli, çeşme, boru masrafı yaparak bahçelerine tarım ve hayvancılık aboneliği sayaçlarını taktırdı. Konut tipi abonelikte suyun metreküpüne 0-20 metreküp arası 3.12 TL ödeyen aboneler bahçe sulanmasıyla kullanım arttığı için 20 metreküpten sonra da suyun metreküpüne 21 ve üzeri kullanım tarifesi olan 8,03 TL ödüyordu. Ancak, bahçe sulama aboneliğinde kademesiz olarak suyun metreküpünü 0,79 TL ödemeye başladılar. Bu durum aboneleri memnun etti.


Ancak, İZSU yetkilileri yaz ayları boyunca özellikle Seferihisar-Özdere arası başta olmak üzere sahillerde su kullanımının geçen senelere göre yüzde 30-40 oranında arttığını tespit etti. Ucuz su tarifesinden yararlanmaya başlayan bazı yazlıkçıların havuzlarını doldurduğu, büyük çim alanları suladıkları belirlendi. Bu istismarlar nedeniyle de yaz aylarında bu bölgelerde zaman zaman su sıkıntısı yaşandı.


İZSU Genel Müdürlüğü, sorunu çözmek için çareyi uygulamaya son vermekte buldu. Tarifeler Yönetmeliği’nde bir kez daha değişiklik için hazırlık yaptı. Hazırlanan önergeye göre tarım ve hayvancılık aboneliği tarifesinden artık yazlık evlerin yararlanması öngörüldü. Profesyonel olarak tarım yaptığını Ziraat Odaları veya benzeri kurumlardan alacağı belgelerle kanıtlayanların yararlanmasını sağlayan yeni bir düzenleme hazırlandı. Yazlık evlerin abonelik tarifesini ise konut tarifesine dönüştürülmesi kararı verildi. Böylece, bahçelerindeki sayaçtan akan suya son 7 aydır kademesiz 0.79 TL ödeyenlerin artık 0-20 metreküp arası 3.12 TL, 21 ve üzerine ise 8.03 TL ödemesi öngörüldü.

Haberin Devamı


İZSU’nun hazırladığı tarife değişikliği Eylü ayı Meclisi’nde CHP Grubu’nu müdahelesiyle gündemde bıraklıdı. CHP Grubu’nde, ulaşıma yapılan zammın ardından bu tarife değişikliğinin suya da zam şeklinde kamuoyunda algı yaratacağı görüşü oluştu. Uygulamanın ya devam etmesi yada seçim sonrasına bırakılması istendi. Önerge, komisyonalara iade edildi. Büyükşehir Belediyesi seçime kadar tarifeyle iligili bir karar verecek. Yeni bir çözüm bulunmazsa hazırlanan değişiklik Meclis’e bir kez daha getirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!