Takıya maaşım bile yetmiyor

Güncelleme Tarihi:

Takıya maaşım bile yetmiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2009 00:00

Denizli Serinhisar Belediye Başkanı Hüseyin Gemi’nin, düğün, nişan gibi benzeri törenlerde hediye olarak takılmak üzere bütçeden altın alması başını ağrıttı. Kamu Görevlileri Etik Kurulu, başkanın bu hareketini kamu etik kurallarına aykırı buldu.

DENİZLİ Serinhisar’da AKP İlçe Başkanı Muhammet Emre Kabakoğlu’nun kardeşi Hayati Kabakoğlu, CHP’li Belediye Başkanı CHP’li Hüseyin Gemi’nin usulsüz harcama yaptığını iddia ederek, bir yıl önce valiliğe suç duyurusunda bulundu. Valilik, soruşturmaya gerek duymadı. Kabakoğlu, bu kez İçişleri Bakanlığı’na başvurdu. Kamu Görevlileri Etik Kurulu, incelemesini tamamladı ve kararını açıklayarak, kamu kaynaklarıyla hediye verilemeyeceğini belirtti.

Kurul incelemesinde, Serinhisar Belediye Başkanlığı’nın bütçesinden, temsil ve ağırlama ödeneği olarak 2006’da 5 bin, 2007’de 10 bin, 2008’de ise 15 bin lira kaynak ayrıldığı belirlendi. Gemi’nin ilçede yapılan düğün, sünnet gibi törenlerde çeyrek altın hediye ettiği, söz konusu hediyelerin parasını belediye bütçesinin temsil ve ağırlama ödeneğinden karşıladığı saptandı. İnceleme sonucu, her yıla ait toplu olarak düzenlenen faturalara bağlı olarak, 2006’da 80 çeyrek altın karşılığı 4 bin lira, 2007’de 134 adet çeyrek altın karşılığı 6 bin 566 lira ve 2008’de ise 133 çeyrek altın karşılığı 9 bin 709 lira ödendiği belirlendi.

Kurul: Aykırı davranış

Gemi, kurula gönderdiği savunmasında, ilçesinde yapılan düğün, sünnet gibi törenlerde, alınan altınları ilçenin örf ve adeti gereği takı olarak taktığını, ödemeyi "Temsil Ağırlama ve Tören Giderleri" kaleminden belediye bütçesinden yaptığını belirtti. Kamu Görevlileri Etik Kurulu, "Kamu görevlileri, kamu kaynaklarını kullanarak hediye alamayacağı" ilkesini hatırlatarak, başkanın bu fiili, temsil ve ağırlama giderleri kapsamında kamu hizmetlerinin bir parçası olarak değerlendirilemeyeceğine karar verdi. Kurul, Gemi’nin Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in "Hediye alma ve menfaat sağlama yasağı" ile "Kamu malları ve kaynaklarının kullanımı"na ilişkin hükümlerde yer alan etik davranış ilkelerine aykırı davrandığına karar verdi.

Yargıya başvuracağım

Gemi, kurul kararının iptali için dava açacağını, 3 bin 300 lira maaş aldığını söyledi, "Özellikle yaz aylarında hemen her gün düğün oluyor. İnanın, aldığım maaş olduğu gibi düğün masraflarına gidiyor. Bütçeden ayırdığımız Temsil Tören ve Ağırlama Kalemi’nden düğünlerde taktığımız hediye takıların bir bölümünü karşılıyoruz. Bir bölümünü de maaşımdan ben kendim karşılıyorum. Bu karar siyasidir. AKP’li başkanlar da bütçelerine temsil ve tören ağırlama kalemini koyup, bu kalemden benzeri harcamalar yapıyor. Bunu yapmayan başkan yok. Kararın siyasi olduğunu düşünüyorum ve kesinlikle yargıya başvuracağım" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!